The Flying Tigers

Minnestavla utanför porten.

Knut Lindelöf har ju skrivit mycket om sin resa i oktober 2017 till södra Kina som jag var ledare för. Ett avsnitt handlade om de s k Flying Tigers (American Volunteer Group, AVG) 2017-11-19.

Stentavla som står ute vid vägen och berättar om FT både på kinesiska och engelska (klicka för stor bild)

Här kommer lite mer om den f d radiosändarstation för AVG som jag då besökte. Det hela utspelas i Yunnan-provinsen i södra Kina, inte långt från gränsen till Burma. Vi befinner oss vid Erhaisjön, norr om staden Dali. Strax utanför staden ligger den lilla staden Xizhou, där amerikanen (med svenskt påbrå!) Brian Linden driver hotell, restaurang och kursverksamhet i Linden Centre. Brian och hans hustru Jeanee har just fått det prestigefyllda priset American Architecture Award för sitt arbete med att bevara traditionell arkitektur och utveckla verksamhet i samarbete med lokalbefolkningen.

Vid vårt besök fick jag hjälp av en ur den kinesiska personalen som eskorterade mig till den lilla byn Jishan, strax norr om Xizhou. Här hade Flying Tigers (AVG) en radiosändarstation under åren 1942–45. Detta för att vägleda fraktflygplanen som kom från norra Indien, över Himalaya, på väg till Kunming. Det fanns även ett nödflygfält vid Lijiang, några mil norrut.

AVG hyrde familjen Zhaos gård och under tiden bodde familjen hos släktingar i byn. Zhao Shi Long som jag mötte är född 1940 och var alltså 2–5 år under tiden Tigrarna höll till på gården. Zhao berättar att man hade sändarstationen på bottenvåningen och sovrum på övervåningen. Zhao minns två saker från den här tiden:

  • Den amerikanska personalen var snälla och delade ut godis till barnen i byn.
  • När flygplanen cirklade över byn i väntan på instruktioner så dansade och hurrade barnen.

Bostadshuset i den kringbyggda gården med Zhao Shi Long och jag.

Gården är ca 200 år gammal och familjen Zhao är bönder som odlar ris och vitlök, det senare är en specialitet i dessa trakter.

Porten till gården.

Flying Tigers är sannerligen inte bortglömda i Kina. För ca 20 år sen mötte jag vid två tillfällen grånade, äldre gentlemän som bar namnskyltar med texten ”Flying Tiger memorial tour”. Deras återbesök i Kina bevakades av kinesisk press.

Knut har redogjort för AVG:s betydelse. I den utmärkta film som finns med i Knuts avsnitt om AVG påpekas att Japan i april 1942 så när lyckats med det som de strävade efter under hela kriget: att krossa motståndet och Chiang Kai-sheks regim genom en kniptångsmanöver från söder (norra Kina behärskade Japan redan). Japanska trupper följde den s k Burma Road över gränsen, in i kinesiska Yunnan-provinsen. Inte mycket kunde hindra dem från att via Kunming nå Chongqing, Kinas krigstida huvudstad!

Men när vägen korsar Salween-floden (Nu Jiang på kinesiska) så hade kineserna sprängt bron. Japanska soldater, fordon och material tvingades stanna i väntan på att en ny bro byggdes av ingenjörssoldater. Då, den 7 maj 1942 anföll Flying Tigers! Med bara 8 plan dödade man 4.500 soldater, förstörde mängder med material och tvingade japanerna att retirera, som sedan inte gjorde fler försök den vägen.

På så vis bidrog Flying Tigers till att Kina, med både Chiang Kai-shek och Maos trupper kunde fortsätta motståndet mot Japan, ett motstånd Japan aldrig lyckades krossa. Detta tvingade Japan att hålla en mycket stor del av sin armé i Kina under kriget vilket är Kinas stora bidrag till segern över Japan. Det här är ett oftast bortglömt bidrag i strömmen av böcker och tidskrifter om Andra världskriget.

  1 kommentar for “The Flying Tigers

  1. Leif Stålhammer skriver:

    Verkar vara en bok man skall läsa. Själv delar jag slutsatsen att staten Israel aldrig kan bli en legitim stat på folkrättslig grund.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.