Tiggeri är ett yrke

Ciprian Necula, aktivist och snart den förste rom som tar plats i en rumänsk regering. Hans titel blir vice minister för EU-fonder och han ska bland annat ha ansvar för de strukturfonder EU finansierar för romer och andra fattiga rumäner. På hans tröja står det "Rasister har liten hjärna". Bild: Nana Håkansson

Ciprian Necula, aktivist och snart den förste rom som tar plats i en rumänsk regering. Hans titel blir vice minister för EU-fonder och han ska bland annat ha ansvar för de strukturfonder EU finansierar för romer och andra fattiga rumäner. På hans tröja står det “Rasister har liten hjärna”.
Bild: Nana Håkansson

Vad vet vi egentligen om “rumänska tiggare”? De sitter undergivet vid snart sagt varje ställe i gaturummet där folk passerar i vårt land, till och med utanför ICA-butiken i det lilla samhället Alunda halvvägs mellan Uppsala och Östhammar, där vi brukar handla på väg till sommartorpet i Uppskedika. Teorierna är många och kunskaperna grunda. Utan att undersöka ingen rätt att tala borde fler tänka.

En som försökt sätta sig in i den svenska frågan om “de rumänska tiggarna” är Nana Håkansson som rest till Rumänien och försökt undersöka saken mera på djupet. Resultatet är ett stort reportage i text och bild i Helsingborgs Dagblad. Om hon i sin tur förts bakom ljuset är svårt att avgöra, men mitt intryck är att hon talat med personer som uppenbarligen vet mycket om “rumänska romer” och “rumänska tiggare”.

Ett gott stycke journalistik som förhoppningsvis gör oss svenskar mer eftertänksamma om “rumänska ‘romska’ tiggare”.

  9 kommentarer for “Tiggeri är ett yrke

 1. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  Jag lägger alltid en peng till tiggarna (romska eller rumänska). När man talar med folk i ens egen närhet blir man förtvivlad hur dom fördömer tiggare och utlänningar över huvud taget! Senast igår gick jag och en släkting förbi en stackars flicka som satt utanför en affär – min släkting sa något förnedrande och jag sa till henne att det kunde ju lika gärna varit du som satt där!

  Vi går omkring i en skinnsäck med exakt samma innehåll, det är vetenskapligt bevisat – den ene är inte bättre än den andre!

  Hur skall detta sluta – fascismen har åter visat sitt fula ansikte!

  Igen är det ryssar och muslimer som står i skottgluggen – ett religionskrig har startat! Vem bryr sig om gamla biblar och koraner skrivna av människohand för egen vinning! Vem inbillar sig att dessa gamla skrifter är ett rättesnöre för mänskligheten!

  När börjar Vänsterns attack mot galningarna? Kan man lita på alla valresultat? Galningarna och fascisterna kan hitta på det mest otroliga! Ve och fasa för framtiden – ändå vill man gärna stanna kvar ett tag till!

 2. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  Tiggare och frågan om Romer är en sak för EU att lösa!

  För ett par år sedan körde bulldozers över romska läger i Frankrike!

  Cecilia Malmström var genast ute och fördömde Frankrike för att inte ge romer mänskliga rättigheter – detta skulle stoppas – Frankrike skulle uteslutas ur gemenskapen! Det tog en eller två dagar så var det tyst – Malmström hade fått en knäpp på näsan – efter det har hon inte tagit upp frågan!

  Judar fick land och mänskliga rättigheter efter fascismens framfart förra gången – båda folken led samma kval – vad fick romerna – var är alla bibelkunniga? Den guden eller andra gudar vill jag inte lyssna till! Jesus var kanske den förste socialisten och ville dela lika – därför mördades han som hans efterträdare Che Guevara, Alliende, Palme och miljoner andra som kämpat för en bättre värld!

 3. Anders Persson skriver:

  För länge sedan, på den tiden jag prenumererade på DN, läste jag där en vetenskaplig artikel om minoriteter utan geografisk förankring. Sådana tenderar att snabbt assimileras inom majoritetesbefolkningen.

  Samer finns, ty de har geografisk förankring, likaså finlandssvenskar och tornedalsfinnar, men de valloner som på 1600-talet invandrade till Sverige mutade aldrig in något eget “vallonskt” territorium. Efter 3-4 generationer var de därför “uppslukade” i det svenska “folkhavet”. De lever kvar i avkommor med bruna ögon eller/och franskklingande namn. Vallonerna är som folklig minoritet 100%
  utrotade i Sverige.

  Men inte judar och romer, två andra minoriteter som också saknar och saknat geografisk förankring. Varför finns de kvar?

  DN-artikeln hade ett svar, men jag är ovillig att ge offentlighet åt det, eftersom vad som var acceptablet att skriva för 30-40 år sedan idag kan leda till obehag.

  Så jag låter frågan klinga obesvarad …

  Varför har Europa efter tusentals år kvar två minoriteter som sedan länge borde ha försvunnit, eftersom de saknat eget territorium?

 4. Svante Svensson skriver:

  Det är något konstigt när man skriver att tiggarna utgör ett “problem” i Sverige. De romer från Rumänien som kommer hit gör inget väsen av sig. Alla de jag möter i Uppsala sitter utanför någon affär och håller fram en pappmugg. De stör inte alls, men de ställer förstås var och en en fråga:

  – Vad gör du när NÄSTAN behöver din hjälp?

  Denna fråga är inte ny. Den har följt med mänskligheten så länge vi har skriftliga dokument och i den kristna traditionen så ställs den på sin spets i berättelsen om den barmhärtiga samariten.

  Vi måste alltså, var och en, ta ställning till frågan: Vad gör jag?

  Personligen så tar jag upp en slant och lägger i muggen. Har inga illusioner om att detta hjälper på sikt, men det gör dagen lite lättare för min medmänniska – min NÄSTA.

  Den barmhärtige samariten löste inte hela den slagne vägfarandes alla problem. Han tvättade bara såren och mättade mannen. Så enkelt är det och det behöver inte göras teorier om detta.

  Orsaken till att rumänerna kommer just nu är förstås den fria rörligheten i EU. De har helt enkelt RÄTT att vara här, av den anledningen att vi själva har RÄTT att vistas överallt i EU och att våra exportprodukter kan föras och säljas fritt.

  Vi skulle alltså lika gärna kunna skriva om Frankrikes problem, att vi får sälja Volvobilar fritt i Frankrike, vilket kan framställas som en skada för fransmännen. “Problemet” med de svenska Volvobilarna är för övrigt ekonomiskt mycket större för fransmännen med sin skakiga bilindustri än “problemet” med tiggare.

  Bör kanske påpeka att jag självklart helst vill att förhållandena ändras i Rumänien så att romerna kan få rimliga levnadsvillkor, skolor och sjukhus och ett värdigt liv. Detta kan emellertid bara lösas av rumänerna själva, och de kommer förhoppningsvis till samma slutsats som vi i Sverige gjorde på sextiotalet: Ge romerna samma villkor som övriga medborgare och “problemet” försvinner, precis som i Sverige, ganska snart.

 5. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Beslut måste komma från EU att gemenskapen utesluter länder som inte tillämpar lagen om Mänskliga Rättigheter för alla folkgrupper, även romer – eller finns det särskilda lagar när det gäller just romer?

  Cecilia Malmström sa ju när Frankrike körde med Bulldozers över romska bosättningar att Frankrike skulle uteslutas från gemenskapen! Varför tystnade hon och nämnde aldrig frågan om uteslutning?

  När skall Mänskliga Rättigheter gälla även romer?

  Judar fick land och mänskliga rättigheter – vad fick romerna?

 6. Jan Wiklund skriver:

  En aspekt som tyvärr saknas i HD-artikeln är EU:s ekonomiska politik. Rumänien hade en visserligen ineffektiv men dock industri på kommunisttiden, men den raderades ut när Rumänien “integrerades”. Självklart blev folk arbetslösa och har så förblivit. Rumäniens tio fattigaste procent är den grupp som har förlorat mest i hela världen sedan 1990 enligt den ytterst respekterade statistikern Branko Milanovic.

  EU:s integrations- och expansionspolitik dömer allt fler att bli arbetslösa. Syftet är förstås att dom ska arbeta för skitlöner; det är i princip samma resonemang som 1700-talets brittiska politik mot Irland. Ett utmärkt och mycket vetenskapligt underlag för mina påståenden är Erik Reinerts och Rainer Kattels uppsats Failed and asymmetrical integration.

 7. Bo Zackrisson skriver:

  Jan W!
  Du har helt rätt här. Våra politikers tal om “sänkta trösklar” har bara börjat. Den växande armén av arbetslösa kommer så klart att tvinga fram en amerikansk låglönemarknad även här. Den finns dock redan. Läs DN:s reportage “de osynliga”. Det är mest invandrare som tar de där jobben. Vi svennar ratar dem än så länge. Antalet svenska ungdomar som skulle komma på tanken att städa ICA-Maxi eller McDonalds på nätterna, eller städa Finlandsbåtarna när de angör Värtahamnen eller Stadsgårdkajen, eller plocka svamp, blåbär, lingon eller jordgubbar är nog klart begränsat. Men för människor som kommer utifrån kan även ett dåligt betalat arbete med usla villkor vara ett lyft. Allt är relativt även på detta område.

 8. Anders Persson skriver:

  Läste just på denna bloggs rekommendation denna artikel av Sven Eric Liedman och vill i debatten kasta in brandfacklan att det som behöver undersökas är vilka de krafter är i Sverige som ivrar för oproportionerligt stor invandring och skyller alla reservationer på “rasism” etc.

  Man vill att vi ska vara toleranta emot främmande kulturer som överser med tiggeri etc. Men varför kan inte denna tolerans utsträckas till andra folks syn på kvinnans underordning, tvångsäktenskap o s v? Ska vi inte respektera saudiernas gamla kultur med stening till döds för otrohet?

 9. birgitta fredriksson skriver:

  Intressanta reflexioner i de samtliga kommentarerna.

  Jag vill veta så mycket som möjligt om hur utvecklingen kommer att gestalta sig för de fattiga romerna och kommer man verkligen att använda sig av de sk. strukturfonderna? Kommer Ciprian Necula kunna genomföra sitt uppdrag? Vad som pågår i EU vill jag följa.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.