fascismens-ansikte
”Jag vill ge rasismen ett ansikte.” (CE)

Vad väntar vi på?

Vill vi att rasismen ska bli en våldsam del av vår vardag? Väntar vi på upploppen? De blodiga gängkrigen? De omkullvälta bilarna som brinner på gatorna?

Väntar vi på att järnrörens tid ska komma och deras anhängare ska slå in tänderna och skallarna på våra vänner och grannar?

Det finns inga genvägar. Motsättningarna i dagens Sverige är stora. De går mycket djupt. Och de går inte längre att blunda för – inte för någon. Rasismen är här. Mitt ibland oss. Dagligdags. Överallt.Och den som tiger samtycker. Den som står bredvid, tyst med bortvänt huvud, utan att protestera bär alltid på några bittra droppar av svartaste skuld.

Priset kommer i framtiden att bli högt om vi inte säger ifrån nu. Demokratins fundament är hotat.

Rasismen är en vår tidsviktigaste frågor. Vi måste ta ställning och slåss för det okränkbara människovärdet.Vi är alla lika mycket värda. Ingen ska få säga något annat – oemotsagd. Ingen ska få kasta glåpord efter andra för deras hudfärgs skull utan att bli ifrågasatta.Det är i vardagen vi måste föra den antirasistiska kampen hårdast och mest konsekvent.

Men att stå ensam är svårt. Att organisera oss är den mest framkomliga vägen. Alla behöver stöd i vardagens kamp mot rasism och främlingsfientlighet. Att bilda lokala grupper som träffas och arbetar tillsammans inom enhetsfrontens hängd är i allra grad önskvärt.

Detta är en av orsakerna till att vi bildat gruppen Front mot rasism och gryende fascism. Avsikten är så snart som möjligt att bli en rikstäckande organisation vars bas och utgångspunkt är enhetsfrontsarbetet. Vi som kan enas om att vi är emot och vill bekämpa rasism och den fascism som även börjar bli en del av politiker i Sverige och som redan växer sig stark i Europa, vi ska kämpa tillsammans – oavsett var vi står politiskt i andra frågor.

Antirasismen är idag en så central och av så avgörande och genomgripande betydelse fråga att andra motsättningar kan ställas åt sidan i en bred organisation med enande mål.

”Front mot rasism och gryende fascism” är politiskt och religiöst obunden. Alla är välkomna som vill delta i kampen mot rasismen, och som delar värderingen är oberoende av sociala,etniska, religiösa faktorer. En människa är en människa och vi äger alla samma värde. Människovärdet är okränkbart.

Genom att bekämpa rasismen försvarar vi även demokratin. Rasismen och den växande fascismen är ett tydligt hot mot de värderingar som ligger till grund för ett civiliserat och demokratiskt samhälle. De är ett hot mot oss alla – oavsett vilken hudfärg eller efternamn vi har.

Som medel i kampen används ord, spridande av kunskap, bekämpande av fördomar och falsk propaganda,demonstrationer, motaktioner. Säg ifrån! Tål inte rasism när du ser den. Sluta tiga!

Gå med i Front mot rasism och gryende fascism. Tillsammans är vi starka.

Crister Enander

______

Många människor är trots allt inte med i Facebook. Därför sprider jag nu denna text och idén om denna organisation Front mot rasism och gryende fascism till er som läser här. Jag uppmanar er att på alla sätt sprida det vidare till era kontakter på nätet och till era närmaste grannar och vänner. Sök upp Fb-gruppen och anmäl dig där, eller om ni ogillar Fb skicka ett mejl till mig så ska jag skicka det vidare till dem som så småningom ska samla folk till fysiska möten runt om i landet. Glöm inte skriva var du bor. Du kan också anmäla dig genom att göra en kommentar här på bloggen. Dela gärna detta blogginlägg i dina egna nätverk.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelFrån mormor och pansarskeppet Sverige till IB-affären
Nästa artikelMandela och jag
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

12 KOMMENTARER

 1. Anslöt mig för några dagar sedan till gruppen. Efter några kritiska inlägg om partipolitik och sionism verkar jag ha blivit utkastad. Israel och sionismen är tydligen inte möjlig att diskutera …

 2. Bra Crister Enander!

  När skall Sverige och världen vakna för vad som sker både här hemma och utomlands? Fascismen är redan här! Med de senaste avslöjandena om avlyssningar och samarbetet med NSA USA!

  Förrädarna inom Socialdemokratin måste hängas ut! Persson, Bodström och Rosengren!

  Vid Mandelas bår samlades hyenor från hela värden och hyllade honom! Var fanns alla dessa människor när frihetskämparna Mandela och Mugabe kämpade för mänskliga rättigheter inte bara i Sydafirka utan i hela världen!!

  Palme, Castor och andra vänsterledare stod vid hans sida medan USA och England med kärringen Teatscher hade Mandela och Mugabe högst på sin dödsterrorista!

  Hyllar dom Mandela och Mugabe så måste de ju också hylla Socialismen för det var ju den han kämpade för!

  Palme medverkade för att få Mandela fri och stödde honom – vid Palmes bortgång kom förrädaren Persson till Sydafrika dansande Hula hula och med erbjudandet att sälja Jas-plan – varför tiger Socialdemokraterna idag? Persson ligger idag 1:a bland EU-länderna i Vapenförsäljning!

  Idag har vi fått bekräftat att det är Sverige och USA som är de två största aktörerna när det gäller avlyssning – Wilhelm Agrell säger att är detta sant så är det en ren krigsförklaring mot andra länder!

  Dags att protestera och agera – lägg era röster på Vänstern och Jonas Sjöstedt! Splittra inte vänstern med olika falanger!

 3. Man bör rimligtvis kunna ha olika syn på Palestinakonflikten inom enhetsfronten. Kanske klokt att lämna den Palestinafrågan utanför denna diskussionen i den organisationen.

 4. Bra att vi här får information om och kan diskutera kring denna nybildade enhetsfront. Initiativet har säkert de allra bästa syften, men jag har ändå lite funderingar:

  ”Motsättningarna i dagens Sverige är stora” utropas. Dessutom att ”de går mycket djupt (sic!)” och att ”rasismen är här”, vilket bara kan uttydas som att denna ”rasism” skulle alstrats av de påstådda stora och djupa ”motsättningarna”. Någon analys eller ens förklaring av orsakssambandet finns inte.

  Ett annat påstående är att ”rasismen är en av vår tids viktigaste frågor”. Det enda som stöder detta är ett annat obestyrkt påstående, nämligen att ”demokratins fundament är hotat”. Det kanske är som Enander säger, men orsakssambandet är lite oklart för min del.

  Fronten har bildats på grundvalen ”att stå ensam är svårt”, vilket ju är lätt att hålla med om, men även det kan problematiseras något med insikten att ”ensam är stark, men enighet ger styrka”, något som väl kan vara mer relevant när vi för en organisationsdiskussion.

  Vad fronten egentligen syftar till framskymtar en passant i citatet ”Vi som kan enas om att vi är emot och vill bekämpa rasism och den fascism som även börjar bli en del av politiker (?) i Sverige och som redan växer sig stark i Europa”. Det är således en ”anti-SD-rörelse”, som denna ”front” ska bygga. På något annat sätt kan jag inte tolka uttrycket ”den rasism som även börjar bli en del av politiken (så ska väl skrivningen vara, DZs fundering)”.

  Frågan är då om vi behöver en organisation för att driva ”kamp” mot ett parti, som otvivelaktigt representerar en svensk opinion, vilken på drygt femton år saknat företrädare i parlamentet, trots att den säkert har förankring i bortemot 15-20% av valmanskåren?

  Om det bara är informationsutbyte och allmänt stöd som efterfrågas finns detta givetvis redan på nätet, bl a på http://www.interasistmen.se. Jag förutsätter att ”fronten” inte har andra och mer dolda syften, som t ex AFA eller ”Anti-Fascistisk Aktion”, vilka inte är några demokratiska förebilder för att uttrycka det milt.

  Till Jan Mellring vill jag bara säga att det givetvis är helt omöjligt att föra någon kamp mot rasismen utan att kraftfullt bekämpa sionismen och den av denna rasistiska ideologi skapade apartheidstaten Israel, grundad på etnisk rensning, rasförtryck och begravning av historiska fakta (eller som dom säger själva: etablerandet av nya fakta, dvs de bosättningar som byggts på raserade tidigare palestinska byar).

 5. Dennis!
  Vad är det för konstigt med påståendet att motsättningarna är hårda och går djupt i dagens Sverige? Det torde vara ganska uppenbart för de allra flesta. Att rasismen alstrats av dessa stora och djupa motsättningar torde även vara ett ganska uppenbart samband. Men kom gärna med en djupare analys av detta. Det kan säkert berika debatten.

  Att ”rasismen är en av vår tids viktigaste frågor” ser jag inte heller som ett ”obestyrkt påstående”, dessutom är det allmänt vedertaget att rasism och fascistiska tendenser gör att ”demokratins fundament är hotat”. Förvånar mig att dessa samband är dig lite oklara.

  Visst är det delvis en ”anti-SD-rörelse”, som denna front ska bygga. Inte heller det kan jag se som något särskilt märkligt. Vad du menar med slängen: ”att ’fronten’ inte har andra och mer dolda syften, som t ex AFA eller ’Anti-Fascistisk Aktion’, vilka inte är några demokratiska förebilder för att uttrycka det milt” förstår jag inte.

  Och, som jag svarade Jan Mellring vill jag säga även till dig att rasism och gryende fascism i Sverige måste kunna bekämpas utan att man samtidigt måste ”kraftfullt bekämpa sionismen och den av denna rasistiska ideologi skapade apartheidstaten Israel, grundad på etnisk rensning, rasförtryck och begravning av historiska fakta (eller som dom säger själva: etablerandet av nya fakta, dvs de bosättningar som byggts på raserade tidigare palestinska byar).”

  För min del är följande formulering avgörande i den första appellen: ”Som medel i denna kamp används ord, spridande av kunskap, bekämpande av fördomar och falsk propaganda …”. Ord, öppen debatt och kunskap alltså, inte gatuvåld eller anonymt näthat.

 6. Den som inte klart och tydligt erkänner att sionism är rasism (och därtill kanske den i dag tydligaste statssanktionerade tillämpningen av denna) är inte trovärdig som antirasist. Då finns en annan agenda än den som framträder i uppropet, inte minst med tanke på att just stödet till sionism och dess praktiska tillämpningar är en kärnfråga för SD. Men nog sagt om detta, som antagligen kräver en helt separat diskussion för att om möjligt skapa större klarhet.

  Låt mig säga att jag sympatiserar med mycket i Enanders appell och särskilt det du citerar i sista stycket. Samtidigt finner jag grunden till organiserandet oklar. Påståendet att ”motsättningarna är hårda och går djupt i dagens Sverige” är inte alls konstigt. Det är ett exempel på gängse vänsteristiskt tungomålstalande utan egentlig substans. Att be mig, som inte fallit offer för denna ”uppenbarelse”, att analysera den låter sig göras, men ersätter inte eget tankearbete.

  Vilka ”motsättningar” talar vi om och vari består ”djupet” av dessa? Hur ”alstras” rasismen av dessa? Hur ser din ”uppenbarelse” härav egentligen ut, Knut? Detta är centrala frågor i uppropets grundvalar och borde diskuteras tillsammans med frågan om ”gryende fascism”, av dig nu i stället beskrivet som ”fascistiska tendenser”. En mycket viktig fråga är själva förhållandet mellan rasism och fascism. Hur ser detta ”klara samband” egentligen ut?

  Men du menar kanske att frågorna ”löser sig” under historiens gång? Så kanske det blir, men då är det väl alltid en fördel att intellektuellt ställa dom så man är beredd på svaret när det ”uppenbaras”?

  Igår var jag på Uppsala musikklassers luciakonsert i Domkyrkan, den som TV-sändes förra året och då orsakade stort rabalder, eftersom själva Lucian då ”uppenbart” härstammade från soligare nejder än svenska breddgrader. Denna rasism, som emanerade från vanliga näthatsajter, bekämpades givetvis unisont av mainstreammedia. Men, som jag förstår essensen i uppropet, är det vad som rör sig i huvudet hos ”vanligt folk” det gäller att påverka. Då skadar det ju inte att vi verkligen vet vad vi talar om!

 7. Spridande av kunskap är viktigt. Problemet är naturligtvis vilken kunskap som ska spridas för att bekämpa fördomar och falsk propaganda. En av Knuts blogg-grannar skrev ett inlägg för att sprida kunskap. Det blev bloggens mest lästa.

  Frågan är dock om det kunskapsmättade blogginlägget bidrog till att öka eller minska ”rasismen” i samhället. Vad tror du?

 8. Har inte ord som ”rasism” och ”fascism” i den svenska invandringsdebatten börjat användas som ordet ”antisemit” av Israelvänner. Antingen skriver man under på varenda ”siffra” i den förda politiken. Eller så är man rasist och fascist. Börjar likna tankeförbud tycker jag.

 9. Här är mer information av (SD) (MP) (FP) och 1 forskare

  Två Boktips:
  Fascismen mitt ibland oss / Günter Wallraff; med bidrag av Gerd Kröncke och Bernhard Kullman; översättning av Roland Adlerberth Originaltitel: Unser Faschismus nebenan, Stockholm: PAN/Norstedt, 1976

  Högerpopulismen dissekerad: Hemligheten bakom Fremskrittspartiets framgångar / Magnus E. Marsdal; Lund: Celander, 2008

 10. Ytterligare en fundering kring det här med ordanvändning, och det gäller ordet ”demokrati”. Nästan vad som helst kan ju idag stämplas som ett hot mot demokratin. Men det talas inte så mycket om vad som faktiskt urholkar demokratin, nämligen att det inte spelar någon roll om vi har borgerligt styre eller socialdemokratiskt. De två alternativ vi haft sedan parlamentarismen slog igenom. Men mot den bakgrunden är det väl ganska klart att det är EU och nyliberalismen som idag är de stora ”hoten mot demokratin”.

  Många beslut fattas inte ens längre i parlamentet, utan i det ena eller andra EU-sammanhanget, och oberoende av om det är borgerligt eller socialdemokratiskt styre får vi samma nyliberala arbetslöshet och samma nyliberala nedmontering av välfärdsstaten och samma nyliberala elevpengskola och så vidare. (Utrikespolitiken och försvarspolitiken skall vi inte ens tala om. De har ju i alla tider varit överhetens domäner.)

 11. Ytterligare en fundering: Kämpa mot att kulturella olikheter exploateras politiskt måste vi ju alltid göra. Men om vi inte håller i minnet att marknaden inte är av naturen – vilket idag är den gängse uppfattningen – finns det då inte en risk att kampen mot en sådan exploatering också blir något överhistoriskt? En kamp mellan de goda på ena sidan och de onda på den andra.

 12. Utmärkt Crister! Hur anslutar man sig? Bra, att du lagt upp det här – jag skall lägga uppropet också på min sida.

  En sak till: Två gånger mot – mot Rasism och mot Gryende Fascism – kunde man inte ta in en FÖR? För Yttrande- och tryckfrihet? För det hänger ju direkt ihop med kampen mot rasism.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.