Ibland ramlar man ganska slumpartat på intressanta artiklar. Först läste jag ovanstående något kryptiska och svåröverstta rubrik på Information Clearing House (När man tittar på Kina, ser man konturerna av ett självmord) av Fred Reed. Gick sedan till originalet på The Unz Review och hittade där fakta om författaren.
”Fred, en tangentbordssoldat med ett oorganiserat förflutet, har arbetat på redaktionen för Army Times, The Washingtonian, Soldier of Fortune, Federal Computer Week och The Washington Times. Han har publicerats i Playboy, Soldier of Fortune, The Wall Street Journal, The Washington Post, Harper’s, National Review, Signal, Air & Space och liknande. Han har arbetat som polisförfattare, teknikredaktör, militärspecialist och instruktör för legosoldater.”
Här följer nu en något förkortad version av artikeln i svensk översättning.
De tekniska framstegen i Kina är snabba, breda i sin omfattning och kan man anta (fast det tydligtvis är fel) av intresse för amerikaner. Framstegen är också lätta att få korn på. Prenumerationer på Asia Times, NikkeiAsia, South China Morning Post och Aviation Week är inte så dyra. Nätet flödar över av webbplatser om teknik, och de täcker allt från operativsystem för smarta telefoner till kvantbearbetning. När man läser om kinesiska ansträngningar får man en känsla av rörelse, smidighet och vitalitet som är anmärkningsvärt i en nation som 1976, när Mao dog, var den fattigaste nationen på jorden. Amerika behåller en ledning på många områden, men verkar nästan sova och vila på en före detta vetenskaplig virtuositet, som nu saknas.
Jag hoppas att punkterna nedan kommer att förmedla en känsla av detta. Inom många av de berörda områdena, som kvantberäkning och fusionsforskning, är jag inte det minsta kompetent att bedöma meriterna, men när de publiceras i internationellt respekterade tidskrifter för fysik tas de tydligt på allvar av de som är kompetenta.
1. Kina bygger världens första modulära minireaktor. ”Linglong One är en tryckvattenreaktor med en kapacitet på 125 MW – den första lilla kommersiella modulära reaktorn eller SMR som konstrueras i världen. Efter lanseringen kommer SMR att kunna generera tillräckligt med kraft för att möta energibehovet hos cirka 526.000 hushåll årligen.”
2. Kina Lyckas hålla igång en ”artificiell sol” på 120 miljoner celsiusgrader i mer än 100 sekunder, vilket är nytt världsrekord. Det är ytterligare ett steg i strävan efter fusionskraft. Andra länder, inklusive USA, arbetar också med detta, men det fanns en tid då USA skulle ha varit den tydliga ledaren. Tiderna förändras.
3. BBC: Kinas “Chang-e Five Mission” återvänder med prover från månen. Detta var en sofistikerad, automatiserad uppgift som inbegrep en månbana, en landare som samlade prover, en enhet som tog proverna tillbaka till banan och ett returfordon som hoppade fallskärm ner i Mongoliet.
4. Den kinesiska marsfarkosten börjar ströva omkring på den ”Röda planeten”.
”Kinas Mars-farkost körde från sin landningsplattform och började utforska ytan i lördags,” sade den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Mycket imponerande, som att åsidosätta Murphys lag i raka set [Om något kan gå snett kommer det att gå snett]. Först var det en ”orbiter”, som kretsade kring Mars och gjorde saker som dessa gör. För det andra en landare. För det tredje en markfarkost. Amerikanerna är fortfarande före i vissa avseenden, men inte så mycket. Det som nu är är helt klart, är hur snabbt kineserna kommer ikapp.
5. Kinesiska astronauter tar sig in i rymdstationen Tiangong. Där har de ett tre månaders uppdrag.
När ISS, den internationella rymdstationen skapades [med deltagare från USA, Ryssland, Japan, Europa och Kanada], ville kineserna delta. USA blockerade dem. Så de byggde eget. ISS kommer att tas ur drift om några år och förmodligen kommer då Kina att ha den egen fungerande rymdstationen.
6. Kina börjar bygga sin femte bas för raketuppskjutning.
”BEIJING (Reuters) – En hamnstad i östra Kina har lanserat en ambitiös plan för att bygga landets femte raketuppskjutningsplats, med det långsiktiga målet att öka rymdinfrastrukturen för att möta kraven på en förväntad boom i kommersiella uppdrag.”
Varför kan kineserna göra alla dessa saker på samtidigt? Eftersom de har pengar och många smarta ingenjörer. Varför har de pengar? Eftersom de gör saker och säljer dem. USA har inga pengar för de spenderar allt på hangarfartyg och tillverkar inte saker, därför att de skickade sina fabriker till … Kina. Varför har inte USA fler och bättre ingenjörer? Eftersom USA har en mycket mindre bas av STEM-kapabla unga, och för att landet fördummar sina skolor och universitet med avsikt att tillfredsställa improduktiva minoriteter. Vems fel är allt detta? Varför fråga … Kinas. Vem kan tvivla på det?
7. City Journal: ”Identitespolitik har uppslukat humaniora och samhällsvetenskap på amerikanska campus; nu tar den över de ’hårda’ vetenskaperna. STEM-områdena – naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik – är under attack för att de inte är tillräckligt ’diversifierade’. Trycket att öka representationen för kvinnor, svarta och latinamerikaner kommer från den federala regeringen, universitetsadministratörer och de vetenskapliga samfunden själva. Det trycket förändrar hur vetenskap undervisas och hur vetenskapliga kvaliteter utvärderas. Resultaten kommer att vara katastrofala för vetenskaplig innovation och för USA:s konkurrenskraft”
8. Physics.org: Kineserna uppnår en ny milstolpe med 56 qubitdatorer.
”Ett team av forskare, anslutet till flera institutioner i Kina, som arbetar vid University of Science and Technology of China, har uppnått en ny milstolpe i utvecklingen av en användbar kvantdator.”
Men var inte oroliga, de är inte nyskapande.
9. Världens första djuphavs- halvt nedsänkbara oljeproduktions- och lagringsplattform på 100.000 ton, Kinas egenutvecklade energistation ”Deep Sea No 1”, har framgångsrikt slutfört installationen av all utrustning, och förväntas starta produktionen i slutet av juni, meddelade China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) på lördagen.
Självutvecklat.
10. Kalifornien presenterar ett nytt ”woke” matematikprogram som uppmuntrar lärare att straffa duktiga elever genom att hålla dem tillbaka.
”En sådan ansträngning skulle innebära att lärare håller tillbaka högpresterande elever, även om de samtidigt driver sina mindre intellektuella studiekamrater framåt (som om de alla verkligen har samma förmåga). Att potentiellt hindra en grupp begåvade individer i en situation där de hålls tillbaka av ett enda barn som helt enkelt inte kan få ordning på problemen och behöver oändligt mycket speciella instruktioner, är knappast något att vara stolt över …”
Dumhet bortom en viss gräns blir underhållande.
11. Kina lanserar den största sköldtunnelmaskinen som man byggt själv och som har ett bedårande ”panda-utseende”.
Maskinen har en diameter på 12,79 meter och väger 3000 ton. Den kommer att användas vid byggandet av Jinxiu tunneln, en betydelsefull del av höghastighetsjärnvägen från Chengdu till Zigong i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina, som är känd för att vara ett pandornas hem.
”Teknik-kriget” är inte en konkurrens i teknisk skicklighet mellan Kina och USA, utan ett försök från USA att kväva Kinas tekniska framsteg genom att neka landet tillgång till teknik. Det är en komplicvisserad dans där USA försöker blockera viss teknik, medan Kina försöker utveckla ersättningar. Det hela sker till stor del i utanför allmänhetens insyn. Eftersom jag är både en lat skribent och i kontakt med min inre nörd, så har jag för att ge en uppfattning om vad som ingår i detta ”krig” bifogat ett brev som jag nyligen skrev till en ingenjörskompis.
Stu, I wish I had picked your brains, as the only technically literate guy I know in Mexico with knowledge of Chinese technology, about a bunch of telecommunications and related questions. I presume you are familiar with YMTC’s 192-layer dual wafer NAND design. If they get their second fab line into volume production, what effect will it have on Samsung and Micron? Do they have the fab gear? Many have pointed out that the 28-nan node is fine for cars, the IoT, and edge computing but is it adequate for Five G? Goldman says China is on the verge of 14nan volume production, presumably with SMIC, but how does this fit with SMEE’s alleged 28 nm DUV scanner for this fall? Where does China get its RF chips? Sumitomo? I don’t know. Now everyone talks about third-gen semiconductors, silicon carbide and gallium nitride. The advantages are no secret, but what kind of fab line is needed to produce in volume? And some Huawei subsidiary says it has an excimer laser suitable as an EUV light source. Is Gowin really making its FPGAs with YMTC? Alibaba’s famous RISC V chip is in production, but can an open-source ISA compete with .x86 and ARM? I’m running off at the mouth, but this stuff interests me. And I keep finding things lie thes:On tech sites I keep finding things like this: “5G is another boosting factor. The construction of 5G networks in full swing across China is resulting in the explosive growth of base station RF power amplifiers(PA) containing GaN suitable for high frequency and high power scenarios. In 2019 the number of power amplifiers used by China’s 5G base stations reached 18.432 million, and the number jumped to 73.728 million in 2020, a year-on-year increase of four times” See you Sunday. Johnito swears he has the world’s finest margaritas and Vi is making refries. Fred
Även om ovanstående kan låta som trivialt tekniskt babbel, är det faktiskt viktigt. Kina köper cirka 350 miljarder dollar i form av halvledare årligen. Mycket av detta gäller osexiga saker som minne. Om YMTC (Yangtze Memory Technology Company, i Wuhan) kan producera flashminnen i större mängder, kommer utländska företag, inklusive USA:s, förlora den kinesiska marknaden, hoppsan! Och eftersom kineserna är kineser, kommer de att översvämma världsmarknaden med billiga men bra minnen. Du kan hitta massor av branschledare på webben som oroar sig för exakt detta. Faran ligger i att tvinga ett stort land, fullt av avancerade ingenjörer, att konkurrera med dig. Det vet branschen. Washington verkar dock inte fatta det. Än.
Tillägg av BC:
På ICH (Information Clearing House) fann jag många intressanta kommentarer till Fred Reeds artikel.
1. Undersökning av medicinska tidskrifter som använder Google Scholar visar att asiatiska namn står för det mesta av medicinsk forskning. I år var det första året som USA:s lag vann matematik-OS. Alla teammedlemmar i det laget hade asiatiska namn.
2. 1995 hade jag just, efter att ha tillbringat hela mitt yrkesliv i Storbritannien, skapat ett företag för att tillverka vissa elektriska komponenter och gjorde mitt första USA-besök till min första kund. Jag blev helt matt av den ”kan-göra” -atmosfär jag fann, en sådan kontrast mot det trötta, utslitna Storbritannien, och det verkade som om alla ville starta eget. Tio år senare fick vi till och med problem med att få affärsförsäkringar i Storbritannien eftersom vår handel till 100% var med USA.
Nästa år, 2006, började vi få förfrågningar från Kina. Verksamheten växte, och 2007 gjorde jag mitt första besök. Mitt intryck under den veckan var som en repetition av min tidigare upplevelse i USA, multiplicerat med tio. Jag åkte tillbaka en månad senare och vi satte upp en bas [för vår verksamhet] där. Under de kommande 13 åren gjorde jag 50 resor, och Kina kom att dominera vår omsättning. USA är fortfarande en viktig marknad men mängden av nya aktörer som vi såg tidigare har sedan länge minskat till ingenting.
I september förra året gjorde jag en enkel resa till Kina, jag fick uppehållstillstånd och jag skriver detta till dig från min lägenhet i Shenzhen. Bortsett från ett tillfredsställande yrkesliv är det sociala livet också bra, för Kina fick snabbt grepp på viruset, och livet har varit nära normalt i över ett år. Bara några importerade fall som de i allmänhet får grepp på, ibland kommer ett par genom nätet men de lokala myndigheterna är mycket snabbt på väg. Det fanns fyra fall i Shenzhen för ungefär en månad sedan, man testade hela befolkningen, 17 miljoner, tre veckor i följd, och utplånade den. Folkhälsa är uppenbarligen det viktigaste övervägandet här, en sådan kontrast till den ”fria världens” ambivalenta attityd, med mitt tidigare hemland, tillsammans med USA som en av de värsta förövarna.
Så andemeningen i denna artikel stämmer exakt med min upplevelse. Vi ser att USA, som stöds av sina påtvingat underordnade, nu försöker alla smutsiga knep som finns för att förnedra och hindra Kinas uppgång, men det är för sent, för sent.
3. Den här artikeln är en korrekt återspegling av konkurrensen som USA står inför, och den visar också att vi verkligen befinner oss i ett tillstånd av nedgång. Kan du föreställa dig hur det skulle vara om en rysk / kinesisk militärallians existerade? Men var inte orolig, vår [USA:s] militär tränar CRT (Kritisk Rasteori). Nyckeln till att USA kommer ikapp är en återgång till kärnämnen som undervisas i de offentliga skolorna. Baserat på många artiklar jag har läst om vårt utbildningssystem kommer det [emellertid] inte att hända.
För dig som är under 20 år kan det vara en bra idé att lära sig kinesiska eller ryska som andraspråk på gymnasiet eller college för utveckling av karriären…
4. Jag är inte säker på att det spelar någon roll vad Washington vet eller inte vet. Kina växer, USA är på nedgång, och inget Washington gör kommer att förändra det väsentligt. Allt de kan göra är att kasta några skruvnycklar i maskinerit för att kanske fördröja det oundvikliga; de kan inte vända historien.
Och jag avslutar med en kritisk kommentar till Fed Reeds artikel. Den har en hel del poänger.
5. En bra artikel, men den genomgående generaliseringen om att minoriteter är sämre inom teknik är löjlig. Det finns fler kvinnliga än manliga medicinstudenter i USA. Det är osannolikt i Kina, där lagen dikterar antalet födda barn och det påverkar föräldrar att abortera flickfoster. Ett lands sociala liv är lika viktigt som antalet ingenjörer. Denna fråga förtjänar ytterligare en bredare analys. /Eileen Mezzo USA
För läsare av denna artikel kan det vara intressant att veta att SR för några månader sedan klassade The Unz Review som ett exempel på opålitliga informationskällor. Man hittar där artiklar av både Pepe Escobar och Chris Hedges, och dessa två är långt mer pålästa och erfarna journalister än någon som svensk public service numer kan skaka fram. Chris H är suverän expert på det mesta som sker i USA, och Pepe E är en verklig globetrotter med mycket stora kunskaper i både västerländsk och orientalisk kultur. Bägge tar också klart ställning i kampen för en multipolär värld.
Nu är det dessutom så att svensk PS valt att vara, eller snarare kommit att bli, ett inställsamt språkrör för USA:s alltmer desperata kamp för att även framöver kunna fortsätta som ”högsta hönset” på jorden. Därför kan vi svenskar använda omdömen från vår PS när vi vill finna bra informationskällor, bara vi kommer ihåg att tänka tvärt om.
Det påstås i artikeln att Kina var ”en nation som 1976, när Mao dog, var den fattigaste nationen på jorden.” Sådana myter måste tillbakavisas!
Kina tillhörde som Mao påpekade Tredje världen, det vill säga de fattiga länderna, men som var under utveckling, av vilka en del måste slå sig fria från imperialismens utsugning. Men Kina gjorde efter befrielsen 1949 fantastiska sociala framsteg. Från att ha haft en medellivslängd på cirka 43 år 1950 hade man 1976 en medellivslängden på nästan 65 år. Detta jämfört med Indien som 1976 hade en medellivslängd på cirka 52 år.
Så tänkte även jag när jag översatte artikeln Kenneth L. Men bara tänkte. Det var även några andra saker som jag också tänkte inte stämde riktigt med vad jag kände till. Men ändå var det ett intressant inlägg, eller hur? Men jag läste i första hand artikeln som Fred Reeds personliga uppfattning, inte som en kria som det var min uppgift att rätta. Det enda jag gjorde, eftersom artikeln syntes mig något macho, var att lägga till kommentaren av Eileen Mezzo, som likt Fred är från USA.