Fina ungdomar som vet sin plats

Tio i sju härommorgonen, när jag sömndrucken beger mig ned till garaget för att köra ut Toyotan och skjutsa oss till sjukhuset, stöter jag ihop med en granne med en tom tygpåse i ena våfflan.

Han ser skuldmedveten ut, den alltid lika vänlige mannen. Lite jagad. Jag frågar honom vart han är på väg:

Jag skall åka och handla.

Aha, det går upp ett ljus. Den arme mannen har fått för sig att han såsom sjuttioplussare i dessa det dödande virusets yttersta domedagar inte har tillåtelse att röra sig utomhus. En villfarelse som styr hans beteende.

Vad är han rädd kan hända? Genom att han öppet demonstrerar att han inte är en rättänkande medborgare som lojalt lyssnar till myndigheternaAtt någon yngre förmåga, i detta redan åldersfascistiska land, spionerar runt hörnet? Och anger honom – till vem?

På sjukhuset samspråkar jag med en vitrock som menar att det handlar inte om något virus, det handlar om ekonomi. Han presenterar en konspirationsteori med USA som den fula fisken, Kina och arabstaterna som offer.

Jag är, ursäkta att jag tillstår det, benägen att hålla med honom.

Men, vänta nu. Kanske borde jag anmäla honom till sjukhusledningen för samhällsfarlig vilseledande uppfattning? Och samtidigt anmäla mig själv för att jag inte resolut motsade honom, omedelbart reste mig upp och pedagogiskt tvättade händerna med sprit.

Men anmäla mig till vilken instans? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap?

Man skulle, med paranoid läggning, kunna få för sig att Makten passar på att iscensätta ett lydnadsexperiment. Om jag inte visste att det svenska folket redan är hopplöst förslavat. Största beviset pensionssystemets försämring. Spiken i kistan.

Utan protester. Den knutna näven kvar i fickan.

Systemmedierna skrämmer – nu när börskurserna faller som en sten – upp folk med pensionsandelar i aktiefonder. Och alla bara hukar ängsligt i stället för att deklarera att nu är det ta mig fan dags att återställa det gamla goda ATP-systemet.

Men det säger ingen. Och vi gammfolk tvingas hela tiden höra att vi är ”köttberget”. Tärande skröppel som förstör sjukvård och välfärd. En belastning för den migrationspolitiskt vidöppna nationen. Fram med ättestupan!

Toalettpapper hamstras. Toapapperlandet. Tokland.

Föregående artikelNu kommer ”helikopter-pengarna”
Nästa artikelOs(m)aklig rapportering från SVT-Rapport om Irans kamp mot Coronaviruset
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

6 KOMMENTARER

 1. Coronaviruset är väl ättestupan, eftersom de flesta äldre drabbas och många av dessa äldre lämnar jordelivet. Och varför startar pandemier alltid i Kina? Jo, jag är konspiratorisk, då faktiskt laboratorier kan framställa biologiska vapen och plantera dessa vapen i länder i syfte att undergräva andra länders ekonomier. Att det sedan kan drabba det egna landet (slå tillbaka i en pandemi) som producerat fram biologiska vapen kanske inte var tänkt från början. Men som sagt: varför startar så gott som alltid nya otäcka virus i Kina? Annat lands påverkan?

 2. KÖTTBERGET! Per Nuder (S) heter den som formerade uttrycket; sitter nu i ”näringslivet” med sina gamla S-kompisar. Kan vara värt att komma ihåg… Och nu kanske vi minns salig Anna Linds eufori när Sovjet imploderade. Aldrig mera krig och fred i vår tid. Tralala!

  Men hallå! Vi skall väl inte leta syndabockar?! Jo, det ska vi ta mig faan! För att lära av historien och förändra samhället. Vi sitter nu i resultatet av obildade och okunniga politikers agerande. Inga beredskapslager, inget verkligt militärt försvar, vård och skola i djupaste förfall, osv. Den pågående pandemin kommer leda till att vi tvingas tänka om i flera avseenden. Vi kommer att bli tvungna att kasta globaliseringsideologin – med JUST IN TIME och LEAN PRODUCTION och MANAGEMENT BY STRESS – på historiens sophög och återupprätta ett verkligt folkstyre inom landets gränser. Nuvarande typ av globalisering leder oss in i kaos och allas kamp mot alla.

  Men: VI ÄR INTE ETT KÖTTBERG! VI ÄR INTE SKIT! VI ÄR TÄNKANDE MÄNNISKOR!

 3. Gunnar Eriksson!
  Jag har fått lära mig att man alltid söker den enklaste förklaringen till ett fenomen. Sedan får man undersöka om den förklaringen håller. Ju mer komplicerad en förklaring blir ju mindre blir trovärdigheten då den är svår att verifiera. Att virus kan hoppa från djur till människa och orsaka sjukdom är ett känt faktum och har skett flera gånger. Sannolikt är det så i fallet med coronaviruset. Mig veterligt fanns en artikel om att viruset skulle vara skapat i USA men den drogs snabbt tillbaka då den inte höll måttet. Så länge det inte kan visas att coronaviruset är skapat i ett laboratorium så blir hela den här diskussionen meningslös och tar bara bort fokus från de verkliga problemen som är dels en global hälsofråga som drabbar de mest svaga och dels hur det kan förhindras att finanskapitalet kommer att försöka slå mynt av den systemkollaps vi kanske står inför.

 4. ”Wall Street On Parade” skriver så här, att det handlar om ekonomi:

  Wall Street’s Crisis Began Four Months Before the First Reported Death from Coronavirus in China.

  U.S. Treasury Secretary Steve Mnuchin and Wall Street pundits are all over cable news, repeating the mantra that “this is nothing like the last financial crisis,” while seeking to lay the blame for all of the newly-announced bailout measures for Wall Street at the feet of the coronavirus.

  Wall Street’s crisis has a specific launch date: September 17, 2019.

  That’s when the Fed, for the first time since the last financial crisis, began dumping hundreds of billions of dollars a week into Wall Street’s trading houses. That program, called “repo loans,” now tallies up to more than $9 trillion in cumulative loans made to Wall Street at super-cheap borrowing rates.

 5. Tänkte skriva en kommentar men ändrade mig. Det berodde på att Crister Olsson, som jag alls inte vet vem det är, skrev ungefär vad jag tänkte, och kanske dessutom med mer skärpa och färre ord än vad jag skulle gjort. Min största behållning av LE:s artikel var humorn i den. Extra kul fick jag när jag läste fel på sista ordet Tokland. Jag läste Torkland!

 6. Tack Lasse!
  I den ändlösa rapporteringen om covid 19 handlar det sällan om själva viruset utan nästan hela tiden om processer och procedurer som myndigheterna ämnar iscensätta. Jag blir alltid skeptisk när processerna blir större än själva temat. ”Ska man mjölka kor måste man gå rakt på juvret”, som min farbror Sven sa när jag slant i väg i min argumentering. Det som nu sker liknar det Orwell gestaltade i 1984; en ständigt pågående rapportering om saker som ingen kan vare sig verifiera eller falsifiera. Sanningsministeriet talar nyspråk och Östasien är den ständiga fienden (då som nu).
  Nu skryter ÖB om ett planerat sjukhustält som ska sätts upp utanför Uppsala. När jag var i värnpliktsålder satte vi ständigt upp hela sjukhusanläggningar längs Kalixlinjen. Då var det en självklarhet, idag är det tydligen en sensation. Och statsministern instruerar folket hur det ska tvätta händerna… och en generaldirektör (Dan E) pekar på en graf som han inte förstår. Vem kan man lita på?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.