2 mot 7: Den tyska propagandan försöker utstråla segervisshet genom att betona fiendens svaghet. Detta för att upprätthålla disciplinen bland sina egna trupper och hos befolkningen. (Tysk propagandabild från första världskriget)


Erik Helmersson i DN är toppjournalisten som utan att skämmas struntar i både sanning, fakta och sunt förnuft. Jag kan inte tänka mig att han är omedveten om detta själv. Men kanske jag har fel här, kanske lever dessa svenska toppjournalister i ett ryggdunkarklimat som får dem att tävla i krigshetsande formuleringar.

Idag släpper han ifrån sig i en ledarspalt bland annat följande med anledning av Natos 75-årsjubileum:

”Vladimir Putins franska favoritparti Nationell samling gjorde ett överraskande svagt val. […] Putin bombar barnsjukhus och gnuggar rygg med diktatorerna i Kina, Iran och Kuba knyts Natos demokratiska allierade som Japan, Sydkorea och Australien allt närmare alliansen. […] De ryska förlusterna i Ukraina är monstruösa. Genom fortsatt stöd till Kiev från Nato och väst kommer Putin inte att kunna vinna sitt krig. […] I 75 år har Nato säkrat demokratin och freden i Europa. Därigenom kan den allians som inte sällan anklagas för ’krigshets’ mycket väl vara historiens mest framgångsrika fredsrörelse. Inte undra på att det knappast kan vara så festligt att vara svensk Natomotståndare.”

Franska Nationell Samling gjorde inte ett dåligt val. De nästan fördubblade sitt antal ledamöter i nationalförsamlingen från 89 till 142 och blev Frankrikes absolut största parti med 37,1 procent av väljarna i ett val med ovanligt högt valdeltagande för franska förhållanden.

”Gnugga rygg på diktatorerna” är ren greulerpropaganda.

Att ryssarna avsiktligt bombar barnsjukhus vet ingen med säkerhet. Ord står mot ord.

De ryska förlusterna i Ukraina vet han heller inget om, han bara skarvar för att krigshetsa.

Att Putin kommer att förlora kriget – sitt krig – är rent önsketänkande. Kriget var ju, vilket blir allt mer accepterat runt om i världen idag, inte ”oprovocerat”. Så det är alltså även USA:s och vårt krig.

Hur länge ska de kunna hålla på?

Föregående artikelAlternativet till SR:s ”USA-podden”
Nästa artikelDiagnoserna löser bara problemen för stunden – men inte på sikt
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Erik Helmersson är en journalist i den liberala propagandaskapande ekokammaren som med sina fördomar och blinda tro på västvärldens alla fina ord om mänskliga rättigheter och demokrati målat in sig så fullkomligt i sitt hörn så han inte kan ändra sig med mindre konsekvens än att hans karriär skulle vara över. Förnekelse är det som sätter maten på bordet, så då är det förnekelse som gäller. Han har helt enkelt inte råd att se verkligheten som den är. Snarare så är det nog så att ju hårdare han driver sin tes, desto bättre betalt får han. Det är så världen funkar tyvärr. Money makes the world go round, and might make it stop unfortunately.

  2. Den mannen har aldrig varit riktigt klok, i flera månader, ja år, har han stött när Israel bombar sönder Gaza, inte minst barnsjukhus. Då tiger Erik Helmersson minsann:

    För ett antal år sedan ondgjorde han sig över bojkottskrav mot Israel:
    Ledare: Erik Helmerson: Varför bojkotta just Israel

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.