Trädbeskärning

Fruktträd växer fort. På fem år blir dom som skatbon med tjocka vattenskott som skjuter som fyrverkeri rakt upp i skyn. Som trädgårdsamatör förvånas man av växtkraften. Lärarkollegan Gunnar, som övergick till trädbeskärning och glasrabarberodling för många år sedan, klippte krikonträdet och det stora äppelträdet i november 2003.

Efter att ha tittat på Söderläge i TV blev vi på det klara med att kraftig beskärning åter var av nöden. Hösten är bästa tiden lärde vi oss också. I dagens höstsol fick den för korta stegen, handsågen och den slitna sekatören mer än göra rätt för sig – får skaffa bättre verktyg till nästa gång. Allt som växte inåt och uppåt tog vi bort. Nu kommer solen att sila igenom lövverket och gynna tillväxten både i och under träden.

Jag hängde i krokig arm för att nå de mest avlägsna grenarna och tänkte på jämnårige kompisen Clas som förra hösten föll ner från stegen när han höll på med det här. Kotfraktur och konvalescent i flera månader. Det är lätt hänt sånt där. Nu är träden i trim ett par år framåt och vi kommer att nå frukten som förhoppningsvis växer än frodigare om ett par år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.