Bloomberg News rapporterade (artikel bakom betalvägg) i en kort artikel att ett toppmöte mellan Erdogan, al Assad och Putin nu förbereds. Det kan bli början till slutet på Syrienkriget.

På sin hemresa från Turkmenistan i onsdags meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han önskar ett trepartsmöte med Syriens Bashar Al-Assad och Rysslands Vladimir Putin. Det här pekar mot en mycket viktig upptining av hans nedfrusna förbindelserna med Damaskus.

Tidigt i Syrienkriget ställde sig Erdogan i praktiken på rebellernas (och USA:s) emot al Assad och krävde dennes avgång. Det ledde till en öppning för kurder – med stöd av USA – att ta kontrollen i områden i nordöstra Syrien, där de fick göra grovjobbet i kampen mot ISIS, samtidigt som USA etablerade sig i dessa områden och tillsammans tog de kontroll över den där så viktiga oljehandlen.

Men med Rysslands och iranskt stöd har al Assads regering kunnat återfå kontrollen över stora delar av Syrien, dock ej i nordost på gränsen till Turkiet. Turkiet ser kurdernas etablering i dessa områden som ett ökande hot och hotat med invasion i norra Syrien.

Nu säger Erdogan, enligt turkiska medier: ”Vi vill ta ett steg framåt som trion Syrien-Turkiet-Ryssland […] Jag föreslog detta för Mr Putin, som såg positivt på saken”.

Tjänstemän från underrättelsetjänster, försvars- och utrikesministrar från Turkiet, Syrien och Ryssland ska nu kratta manegen för ett toppmöte mellan de tre ländernas ledare.

Erdogan har tidigare signalerat att förbindelserna med Syrien skulle komma att återställs, samtidigt har signaler kommit om att Ryssland strävar efter förbättrade relationer mellan sina grannländer i söder; Turkiet och Syrien, så utspelet var trots allt väntat.

Ankara och Damaskus har sedan 1988 också ett ”säkerhetsavtal” (Adana-avtalet) som ger Erdogan rätt att attackera kurdiska styrkor i Syrien ”om de utgör ett hot”. Återupplivande av detta avtal skulle kunna bana väg för att återuppta samarbetet mellan Ankara och Damaskus.

Detta är omvälvande för hela Mellanöstern. Framför allt är det ett svårt bakslag för USA, som med detta blir helt utan mäktiga bundsförvanter i området. Om nu Irak, Iran, Ryssland och Syrien kan enas om att låta al Assad själv kontrollera hela sitt territorium, så måste USA och de kurdiska organisationerna dra sig tillbaka. Det kan alltså betyda slutet för USA:s stora inflytande i Mellanöstern.


Vinjettbild: Montage av K Lindelöf

Föregående artikelTack Qatar för att vi fick visa vår förträfflighet
Nästa artikelFrån Konsul Göransson till gigekonomin
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. När jag besökte Hizbollah i södra Libanon var man noga med att inte använda beteckningen ISIS – däremot ISIL, IS eller Daesh…

  2. Om denna trippelallians mellan Erdogan, Al-Assad och Putin blir verklighet, vad kommer det medföra för YPG och PYD? Blir även de terroristförklarade, även av vår nya regering för att säkra Turkiets nådiga bifall till Nato-inträde?

    Noterar dock att Högsta Domstolen idag nekade utvisning av den kurdiska journalist (har tyvärr glömt namnet) som nämndes vid namn av Erdogan som den högst prioriterade för utlämning. Efter det utslaget blir det litet svettigare för regeringen att köra över HD i sitt ”formella” beslut. Ska de skjuta på det hela eller via sin utnämningsmakt byta ut justitieråden i och för framtida avgöranden vad gäller utlämningsärenden? En tämligen relevant fråga i detta läge, enligt min enkla mening.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.