Lena Nockert (S)
Lena Nockert (S)

Jag har just lyssnat på nedanstående föredrag av Noam Chomsky från 2014. Vid frågestunden kommer en fråga om hur det destruktiva i kapitalismen kan motverkas. Han svarar att det ligger i era händer, den enda motkraften är massorganisering. Han pekar på att den fackliga organiseringen i USA på privata arbetsplatser är i stort sett eliminerad. Så nu inriktar man sig på att slå sönder den fackliga organiseringen på offentliga arbetsplatser.

Svenska Kommunal är en mycket stark facklig organisation inom offentlig sektor. Så jag frågade mig omgående vilka krafter som ligger bakom attacken på kommunal? Vi vet alla att vanliga journalister idag inte ges resurser att gräva. Vilka är det som grävt fram Kommunals lik ur garderoben? Hur länge har de legat på detta och varför har de valt att släppa sin bomb just nu?

Vi vet att högern i Sverige gärna låter sig styras från USA och glatt viftar på svansen när de får order därifrån. Så vilka är de svenska Quislingar som säljer ut den svenska fackliga friheten, välfärden och alliansfriheten? Vilka är det som jobbar på att krossa våra svenska fackföreningar, sälja ut och montera ner välfärden, manipulerar oss för att få med oss i Nato och TTIP?

Detta är inget försvar av Kommunals förbundsledning, men vi ska inte heller springa rakt i en gillrad fälla. Lösningen är inte att medlemmarna vänder Kommunal ryggen. Lösningen är att medlemmarna använder sitt medlemskap för att välja lämpligare företrädare. Sådana som inte låter sig korrumperas. Tro inte på skitsnacket att alla personer låter sig korrumperas, för det finns ärliga människor och de som vill styra oss är livrädda för de äkta människorna.

Vi måste lära oss att känna igen vilka som är äkta engagerade och vilka som är karriärister. Vi måste lära oss att åter samarbeta och vara solidariska som i arbetarrörelsens barndom. Klarar vi inte det har våra motståndare vunnit och den svenska välfärden kommer att försvinna på samma sätt som välfärden i USA har förfallit.

https://youtu.be/6mhj-j0z-fk

Lyssna på Chomsky du med!

Föregående artikelWallströms (utrikesministerns) bostad?
Nästa artikelTaikonfilmens ”Mister X” II

8 KOMMENTARER

  1. Jag var engagerad i 20 år och gick ur samma dag som artikeln kom! Jag var med fast jag är pensionär, men nu räcker det att försörja en stelbent byråkratisk organisation. Det är väl mitt fel förstås? Har suttit i Sabbatsbergs styrelse i början på 80-talet. Snacka om omöjligt arbete. Fast vi hade medlemsmajoritet bakom oss gick det inte att förändra någonting. Klart det är väl mitt fel det med! Nej sociopater och psykopater går inte att rösta bort, så är det bara och skitsnacket att det går att förändra är strunt. Facket är en stoppkloss till folklig makt, så är det bara, men det är väl mitt fel det med?

  2. I USA har överklassen slagit ihjäl indianerna och fackföreningarna … organisera!

  3. Den som grävt fram den här historien är Richard Aschberg, Aftonbladet. Han är stolt och tycker att ”grävet” är värt stora journalistpriset. I den stenhårda massmediekonkurrensen är varje nedlagt villebråd en trofé. Artikeln:

    Han avslöjade Kommunal-skandalen: ’En story för bra för att vara sann’
    (Resumé 18 jan 2016)

    Aftonbladets Richard Aschberg fick nys om Kommunalskandalerna i september. Inte visste han då att genomslaget skulle bli så enormt. ´Folk hör av sig hela tiden’, säger han.

    Ett fackförbund med en halv miljon medlemmar – många lågavlönade – hyr ut sin krog för porrshower, semestrar gratis på Marholmens konferensanläggning och dricker sprit för hundratusentals av medlemmarnas pengar. Det låter som en del av en smaskig bok.

    Sedan onsdag förra veckan är det sanning i Richard Aschbergs grävserie om ledningen i Kommunal. En serie som fått kassören Anders Bergström att avgå och medlemmarna att lämna förbundet.

    Aftonbladet-journalisten Richard Aschberg är något stressad, säkerligen för att fler uppgifter är på väg att tas fram.

    Hur känns det såhär veckan efter?
    – Det känns jätteroligt att ha fått ett sådant genomslag. Folk har hört av sig med positiva kommentarer och tyckt att granskningen varit bra. Det känns extra skönt i en tid då näthat florerar, säger Richard Aschberg till Resumé.

    Hade du på känn att genomslaget skulle bli såhär stort?
    – Man kan aldrig veta hur det blir, men jag misstänkte att det var en bra historia.
    Richard Aschberg var under hösten den som avslöjade telefonförsäljarnas metoder och hur ägarna lever lyxliv. Han står även bakom grävet där mäklarna lägger fejkbud. I år firar Aschberg 30 år som reporter på Aftonbladet.
    – Kommunalgrävet kanske inte är det största jag har gjort, men det är definitivt störst genomslag på.

    Berätta om hur grävet har gått till.
    – Jag började titta på det i september, prata med människor, fick kontakt med sådana som hade koll på saker hos Kommunal. Sen fick jag ut handlingar. Sedan oktober har det varit ett heltidsjobb. Det som är speciellt är kvittona och att vi fick chans att vara med när sakerna hände. Det innebar en knorr till.

    Hur upprörd är du själv över hur det har gått till på Kommunal?
    – Jag tycker att det är helt otroligt. Jag blev chockad. Som om man hittar på en bra story. Tar in lite ingredienser – porr, sprit för medlemmarnas pengar. Och att Annelie Nordström sitter kvar, när hon själv pratar om krishantering i samband med publiceringen. Det här är saker som har pågått under flera år. Annelie Nordström är ansvarig, det är inte medlemmarna som ska hoppa av.

    Kommer det fler avslöjanden?
    – Vi jobbar på här. Det får vi se.
    Kan det här grävet gå så långt som till Stora Journalistpriset 2016?
    – Det har jag ingen aning om, men jag måste medge att det vore ganska schysst, säger Richard Aschberg.

    Julia Lundin

  4. Lärdomen av detta är att ingen skall sitta för länge på någon topp-position. Makten och härligheten, berusar och korrumperar alltid omdömet, oavsett hur god man än tror sig vara.

  5. Du skriver: ”Svenska Kommunal är en mycket stark facklig organisation inom offentlig sektor.”

    Detta skulle kunna vara sant. Men så är inte fallet idag. Den nuvarande ledningen står inte för medlemmarnas intressen. Den är inte intresserad av aktiva medlemmar som tar kamp för sina intressen. Den nuvarande ledningen av Kommunal tillhör byråkratklassen och har mot medlemmarna i Kommunal motstridiga ingressen.

    Du skriver: ”Lösningen är att medlemmarna använder sitt medlemskap för att välja lämpligare företrädare.”

    Detta är ett nödvändigt men inte tillräckligt steg. Det är inte de fackliga företrädarna som skall fatta de viktiga besluten. Exempelvis skall centrala och lokala avtal fastställas genom medlemsomröstningar. Demokratin och medlemmarnas insyn måste förstärkas på ett avgörande sätt. Fackliga företrädare skall ha villkor och förmåner som motsvarar de medlemmar de har att företräda. Ett fackligt förtroendeuppdrag är inget livstidsuppdrag. Snarare motsatsen. En tillfällig uppgift. Rotation på förtroendeuppdragen är nödvändigt. Efter en sväng som facklig förtroendeman så skall man tillbaka till ”verkstadsgolvet”.

    Du skriver: ”Tro inte på skitsnacket att alla personer låter sig korrumperas, för det finns ärliga människor och de som vill styra oss är livrädda för de äkta människorna.”

    Delar denna uppfattning. Men dessa människor är inte så många och de får inte heller någon framträdande plats i dagens fackliga organisationer. Dessutom förändras många människor under resans gång. Många människor börjar nog både det fackliga och politiska arbetet med de bästa av intentioner. Idag är de fackliga och politiska uppdragen förenade med privilegier/förmåner som de vanliga medlemmarna inte får del av. Den fackliga eller politiska förtroendemannen som inte är lojal med övriga fackliga eller politiska förtroendemännen lär inte bli långlivad på sitt uppdrag. Med andra ord. Befintliga fackliga politiska strukturer är korrumperande och skapar en byråkratklass, som har andra intressen än de som de är satta att företräda.

  6. Fackets grundläggande uppgift är att ta strid för medlemmarnas intressen. Då kommer frågan om en ny ledning för Kommunal är beredd att göra det, eller om den i praktiken kommer att vara som den gamla (minus de värsta fest-excesserna då). Att byta en icke stridbar ledning mot en annan icke stridbar ledning verkar rätt meningslöst ur medlemmarnas synpunkt. Möjligen kan det vara andra förutsättningar i lokalorganisationerna, men är såväl bas- som topporganisation usel och omöjlig att förändra är det svårt att motivera medlemskap, även om det givetvis också finns goda argument för att stanna kvar. Ett ännu mer försvagat fack kommer ju inte att göra motparten mindre aggressiv än vad den är nu.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.