TROLLFABRIKER

Patrik Engellau

“Trogen min skepsis tror jag att Putins påstådda trollfabriker är fake news. Jag tror säkert att ryssarna, som alla andra, finansierar en massa it-folk som sitter och spionerar och försöker hacka sig in i datasystem både här och där. […] Men det jag inte tror på i berättelserna om Putins trollfabriker är att de faktiskt skulle kunna påverka något. […] Betalar Putin lön för en massa hackers som troligen har full frihet – eftersom ingen annan än de själva begriper vad de håller på med – att snoka och göra allsköns ofog? Ja. Har de något särskilt inflytande på verkligheten? Nej.”

Så skriver Patrik Engellau i en intressant betraktelse på sin sajt Det Goda Samhället. Han var en gång ledande i den nyliberala tankesmedjan “Den Nya Välfärden”, en stabilt borgerlig tänkare m a o. Men det han här skriver är stick i stäv med den idag dominerande borgerlighetens uppfattning. Det finns sprickor i muren…

Dela detta inlägg...
 • 6
 •  
 •  
 •  

  2 kommentarer for “TROLLFABRIKER

 1. Staffan Dahllöf
  2018-03-24 kl. 16:42
 2. Anders Persson
  2018-07-03 kl. 20:26

  Jag måste medge att jag länge varit skeptisk till allt tal om ryska troll som infilterar den svenska valrörelsen. Men jag har börjat tänka om efter Liberalernas senaste utspel i Almedalen.

  Hade Liberalerna varit ledda av normala svenska medborgare hade de självfallet inte satt EU-frågan som främsta punkt i sin kampanj eftersom den ligger på 19:e plats i svenska folkets rankinglista över angelägna frågor.

  Inte heller hade de gått ut med förslag om att stärka EU:s inflytande, eftersom varje vettig medborgare inser att det inte kommer att öka liberalernas eller EU:s popularitet.

  En EU-drive hade möjligen kunnat motiveras med att något nytt intressant hade skett inom EU. Istället är det – återigen – dans efter SD:s pipa, detta parti kräver nämligen svenskt utträde.

  Liberalerna skulle aldrig ha agerat så här korkat. Uppenbarligen har partiledningen kidnappats av någon rysk spetnaz grupp, som talar perfekt svenska och förklätt sig till liberaler med Ivan Berezovayaroshcha i spetsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.