Patrik Engellau

”Trogen min skepsis tror jag att Putins påstådda trollfabriker är fake news. Jag tror säkert att ryssarna, som alla andra, finansierar en massa it-folk som sitter och spionerar och försöker hacka sig in i datasystem både här och där. […] Men det jag inte tror på i berättelserna om Putins trollfabriker är att de faktiskt skulle kunna påverka något. […] Betalar Putin lön för en massa hackers som troligen har full frihet – eftersom ingen annan än de själva begriper vad de håller på med – att snoka och göra allsköns ofog? Ja. Har de något särskilt inflytande på verkligheten? Nej.”

Så skriver Patrik Engellau i en intressant betraktelse på sin sajt Det Goda Samhället. Han var en gång ledande i den nyliberala tankesmedjan ”Den Nya Välfärden”, en stabilt borgerlig tänkare m a o. Men det han här skriver är stick i stäv med den idag dominerande borgerlighetens uppfattning. Det finns sprickor i muren…

Föregående artikelSvensson tramsar
Nästa artikelSNART TYSTNAR ÄNTLIGEN VAPNEN I ÖSTRA GHOUTA

4 KOMMENTARER

 1. Jag måste medge att jag länge varit skeptisk till allt tal om ryska troll som infilterar den svenska valrörelsen. Men jag har börjat tänka om efter Liberalernas senaste utspel i Almedalen.

  Hade Liberalerna varit ledda av normala svenska medborgare hade de självfallet inte satt EU-frågan som främsta punkt i sin kampanj eftersom den ligger på 19:e plats i svenska folkets rankinglista över angelägna frågor.

  Inte heller hade de gått ut med förslag om att stärka EU:s inflytande, eftersom varje vettig medborgare inser att det inte kommer att öka liberalernas eller EU:s popularitet.

  En EU-drive hade möjligen kunnat motiveras med att något nytt intressant hade skett inom EU. Istället är det – återigen – dans efter SD:s pipa, detta parti kräver nämligen svenskt utträde.

  Liberalerna skulle aldrig ha agerat så här korkat. Uppenbarligen har partiledningen kidnappats av någon rysk spetnaz grupp, som talar perfekt svenska och förklätt sig till liberaler med Ivan Berezovayaroshcha i spetsen.

 2. Ett färskt exempel på public service-desinformation utgör ett SVT-reportage ”Studie: ryska nättroll eldade på vaccindebatten i USA”.

  Forskarna bakom studien hade samlat ihop och analyserat närmare 1,9 miljoner Twitterinlägg från juli 2014 till september 2017. Av dessa ansågs 253 inlägg komma från en rysk ”trollfabrik”. Detta utgör 0.18 promille av alla inlägg, d v s ungefär en 50-del av en procent!

  Hur kan denna försvinnande del ”elda på oenigheter i flera kontroversiella ämnen” och få allmänheten att ”ifrågasätta mångårig vetenskaplig samsyn när det gäller vacciners effektivitet”.

  Till råga på allt säger ledaren för forskningsgruppen att det är svårt att avgöra med hundra procents säkerhet vem som ligger bakom ett Twitterkonto och poängterar att den utpekade ryska trollfabriken inte är den enda verksamma.

  Varför en sådan 100 % tvärsäkerhet i rubrik och ingress?

 3. Jag har länge varit skeptisk till talet om ryska trollfabriker och desinformation. Men jag började tveka då en vän sände mig denna länk från Russia Today som hävdade att texten på den berömda Rökstenen i Östergötland av svenska forskare nu tolkats som varning för kommande klimatförändringar.

  Nu har de dj-la ryssarna bitit sig i tummen. Antingen ett dåligt skämt, på det normalt skämtsamma RT, eller en så grov desinformation att det solkar sajtens trovärdighet. Men för säkerhets skull kollade jag på Sanningens Banérförare framför andra, Dagens Nyheter. Och vad fann jag i dagens utgåva?

  RÖKSTENENS GÅTA KAN VARA LÖST – VIKINGAR VARNADE FÖR KLIMATKATASTROF

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.