Uppslag ur DN-kampanjen och vinjettbilden ur Uppdrag granskning

Maktens mediestrateger negligerar det faktum att ungefär hälften av Sveriges befolkning fortfarande inte bor i storstäder, alltså hälften av oss är ”lantisar”. Ungefär lika många har inte heller något Facebook-konto.

Anders Svensson skriver upplysande om Twitter på sin blogg:

”Journalister och andra opinionsbildare är kraftigt överrepresenterade bland användarna på Twitter. Den verklighetsbild som dessa sedan presenterar i sina tidningar handlar mer om vad som händer i deras begränsade värld. Det gör att en icke-nyhet som falska konton på Twitter blir stor i media. […] Twitter är en stor journalist- och opinionsbildarbubbla utan nåt större direkt genomslag. Istället är det ett problem för att journalister tror att Twitter motsvarar verkligheten. Det är journalisterna som är problemet, inte de falska Twitterkontona.”

När det gäller Twitter är det bara 6% som dagligen är aktiva och 18% som någon gång per år tittar in där. Alltså väldigt stor del av svenska väljare nås inte ens av sociala medier, de kommunicerar fortfarande huvudsakligen på gammaldags vis.

Eftersom alltså de allra flesta inte vet mer om sociala medier än att man till stor glädje för de inblandade kan dela privata bilder och funderingar över Facebook och Instagram påverkas de ganska lite via nätet. Dessa människor, de som fortfarande följer med på Radio/TV och möjligen i någon papperstidning, kanske t o m kände viss sympati för Jimmie Åkesson när han – ställd inför frågan om botkonton och nättroll i TV häromdagen – sa att för honom vad det här rena grekiskan, han begrep inte ett smack.

DN-kampanj mot nättroll
De senaste veckorna har DN drivit en skrämselkampanj för vad de kallar desinformationssamhället. Kampanjen inleddes med rapporter om en FOI-undersökningen som påstod av ryska trollfabriker skapar botkonton som propagerar för högerpopulistiska idéer. Detta följdes av  material som anses avslöja högerpopulistiska trollfabriker i SD:s regi. Två kommentatorer Ewa Stenberg och Martin Jönsson tolkade situationen åt oss och målade en mycket dyster bild. Så  följdes det hela upp i en huvudledare och nu senast rapporteras på ett helt uppslag om de ryska webbkanalerna RT och Sputnik, som varande ren propaganda till stöd för högerpopulisternas bild av ett Sverige i kris och kaos. Saken följs förstås regelbundet upp i TV:s stora kanaler. Det är förstås en motattack mot vågen av etablissemangskritik på alternativa medier, bloggar och sociala medier som man vill framställa som illegitim och sinister.

Är detta god journalistik? Förutom att det är mycket svårt att bedöma halten i vad som framförs kan man undra om denna kampanj skingrar dimmorna för vad som är hederlig journalistik och vad som är propaganda. Mycket tveksamt enligt min mening. Dessutom når man främst de redan frälsta.

Uppdrag granskning om Alternativhögern
Ännu ett exempel på tveksam och förmodligen rent kontraproduktiv journalistik var ett långt reportage i Uppdrag granskning 29 augusti om ”Alternativhögern” i Sverige. Den påstås hänga intimt samman med Alt-Right-rörelsen i USA (de som ställde till med kravaller i Charlottesville där en människa dog).

Vilka är då Alternativhögern i Sverige? Ett litet gäng grabbar med spekulativt provocerande idéer om ett rasrent Sverige. Det är inte fråga om religion, värderingar eller kultur, utan om rasbiologi. Dessa grabbar inklusive Alt Right-rörelsens ledare i USA, Richard Spencer fick i lugn och ro lägga ut texten om sitt framtida lyckorike.

Var detta ett avslöjande reportage, alltså god journalistik? Nej!

Att flagellanter och virrpannor dyker upp i orostider, vet vi. Men som sagt, de fick av UG-redaktionen tillfälle att i lugn saklig ton framställa sina idéer som fullständigt normala. Klart de tog chansen. De skrämde säkert många, vilket förstås ingick i deras strategi.

Läget är onekligen dystert
Nog är läget allmänt dystert och visst är valet svårprognostiserat. Visst är demokratin allt mer satt i gungning och utsatt för angrepp från olika håll. Dels genom de stora ekonomiska jättarnas pläderande för borttagande av gränser, fri rörlighet (EU) i kombination med förståelse för de bestialiska krigen i Mellanöstern (där Sverige deltar) och det hotande övervakningssamhället ända ner på individnivå. Från ett annat håll hotar högerpopulister i snart sagt alla västländer pressfriheten, domstolsväsendet, uttalad främlingsfientlighet och kulturchauvinism.

Demokratin – i betydelsen folkmakt på nationell grund – hotas alltså från två håll. Denna demokrati är bådas fiende. De två har faktiskt mer gemensamt än de visar, de vill bygga sin makt på ”sunda värderingar”, inte främst på formella fri- och rättigheter och begripliga lagar. Än har de motstridiga värderingar, men de kan enkelt justeras. Snart kommer de säkert att gå varandra till mötes; ekonomijättarna och högerpopulisterna. Tillsammans kommer de att förverkliga en rigoröst övervakat fascistiskt ”internationellt samfund”, med lite lokal mångkulturell valfrihetspolityr, kanske inte helt olikt det gamla Sovjetsystemet.

Etablissemanget med sina medier är sedan många år helt inriktade på att tala om varför Pettersson och Andersson inte ska rösta på Åkesson. Det har uppenbart inte hjälpt. Och det beror på att folk inte tror på mediernas bild att högerpopulistiska värderingar råkat komma i svang. Nej många kan faktiskt tyda tecknen i skyn, de känner igen krisen och tonen och värnar allas rätt att yttra sig. Därför vänder de sig av principiella skäl emot mobbningen och utestängningen av Åkesson.

Trollnojan (och rysskräcken) leder alltså inte till stärkt demokrati, utan bara till fortsatt tuppfäktning om vad som är ”sunda värderingar”. Dessutom leder det till mera segregering, mera övervakning, hårdare straff och ett splittrat land som inte kan försvara sig!


PS. Snart måste jag bestämma mig vad jag ska rösta på i riksdagsvalet. Blankt? Vänstern? Sjöstedt velade lite om fria skolvalet i debatten men Björklund. Men han vill i alla fall bekämpa segregeringen och marknadiseringen av skolan. Och han är inte längre helt emot betyg och för att lärarna ska ta hand om mobilförbud i klassrummen, inte regeringen!

Föregående artikelMellan Atlanten och Ural
Nästa artikelTvå ryssar på samma plats i samma sekund?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. I USA finns också folk som är dåligt informerade:

    (Reuters) – A Dallas police officer arrived in full uniform on Thursday night at an apartment she thought was hers, entered it, and shot and killed a man who lived there, police said, citing the officer’s account of what happened.

    Once inside the wrong apartment, the officer fired her weapon, striking the victim, a 26-year-old male, who was treated at the scene by responding officers and pronounced dead later after being taken to hospital, the Dallas Police Department said in a statement on Friday.

    The 26-year-old officer told investigators she thought she had entered her own residence, the statement said.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.