Bilden stulen från Kerstin Kokks blogg, ursäkta!

Jag blir ändå inspirerad av att läsa Enn Kokks blogg. Han är bildad, har rört sig i den översta gräddan länge, men ser fortfarande på den lilla världen och den stora världen med nyfikenhet och enkelhet. Kul att läsa om Birgittas resande över världen och hur han själv påtar därhemma i Öregrundsträdgården eller botaniserar i deckarbokhyllorna.

Enn Kokk var, om jag minns rätt, redaktör för tidskriften Aktuellt i politiken en gång i tiden. En första maj i Gimo under denna tid höll Hans Göran Franck ett tal som gjorde mig mycket upprörd. Han nämnde inte ett ord om Sovjetunionens ockupation av Afghanistan i sin internationella genomgång. Jag gick då hem och skrev ett debattinlägg till Aktuellt i politiken. Enn Kokk tog inte in det, men han svarade mycket vänligt och trots allt en smula uppsakattande. Jag blev inte ett dugg besviken av den refusen.

Nu läser jag som sagt gärna hans betraktelser om evenemang han bevistar, om händelser i tiden och de ofta mycket familjära nedslagen mitt i vardagen. Man känner sig närvarande i stugan i Öregrund eller i Socialdemokratiska föreningen i Uppsala. Det är generöst.

Var för övrigt på rundvandring häromdan bland Uppsalas industiminnen med centerpartisten Roland Agius som guide. Socialdemokratiska föreningen i centrala stan hade sin vanliga våravslutning med denna aktivitet. Träffade också Lennart Göransson, f d facklig kämpe på det numera nedlagda mejeriet vid St. Persgatan. Han berättade om kampen mot nedläggning av mejeriet, om hur han åkte till Stockholm och försökte få Jan Guillou Folket i Bild att skriva om den hotande nedläggning redan på 70-talet. Mejeriet blev kvar ända till 1997. Han hade förresten varit aktiv i FiB-avdlelningen i Uppsala, men lämnade när den blev för sekteristisk, som han sa. Efter nedläggningen av mejeriet har han gått på A-kassa och jobbat med olika kulturprojek, bland annat Uppsalas industriminnesförening. De gör ett fint arbete med att bevara dessa så lätt bortrivna kulturminnen.

Det här var en aktivitet Enn Kokk skulle kunna ha skrivit om.  Tack för inspirationen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Föregående artikelElitens barn samlas på toppen
Nästa artikelFlaschigt i ETC
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Tack för den vänliga recensionen av min blogg, Jag försöker vara ärlig och personlig i fråga om både den lilla världen och den stora, inbillar mig också att min ganska stora läsarskara trots mitt förflutna i den socialdemokratiska politikens centrum aldrig uppfattar mig som megafon för det parti jag fortfarande är medlem i.

    Industriminnesföreningen och dess utställningar har jag också själv skrivit om.

    Historien med afganistanartikeln kommer jag faktiskt inte i håg längre. Att artiklar inte tas in beror ju ofta på så banala saker som konkurrens om ett begränsat utrymme. Någon vän av sovjetisk imperialism har jag ju som bekant aldrig varit …

    Tack också själv för en intressant blogg.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.