Fallujah Educational Hospital i Irak.


Trots att bristen på resurser har förvärrat stadens hälsokris, fruktar sunniterna att de blir stämplade som terrorister om de vidtar åtgärder.

Mitt i landets otaliga konflikter har staden Falluja styrts av olika krafter vid många tillfällen. Januari 2014 erövrades staden av Islamiska Staten (IS), till och med innan gruppen erövrade Mosul i norra Irak.

Sedan staden återtogs från IS i juni 2016 har återhämtningen gått långsamt och det har varit små förbättringar av lokala tjänster. Brist på investeringar från den centrala förvaltningen har lämnat förlossningssjukhuset beroende av utländska givare för sin utrustning.

För att göra saken värre har i åratal barn födda i Falluja varit drabbade av oproportionerligt många skador vid födseln, till exempel medfödd hjärtsjukdom, gastroschisis (då matsmältningssystemet ligger utanför barnets kropp) och ryggmärgsbråck.

Barnläkaren Sameera Alani vid Fallujah Educational Hospital i Falluja.

Barnläkaren Sameera Alani säger att hon vanligtvis ser omkring trettio barn lida av missbildningar varje månad. Sedan år 2009 har Alani skött om dokumenterandet av fallen.

Facebook och Twitter har hon och andra drivit The Fallujah Birth Defects Group som visar bilder på det chockerande antal problem som utvecklas redan i livmodern.

”Miljöföroreningar är en viktig orsak, men vi kan inte säga vilken orsak som är relaterad till vilken skada” berättar hon för nyhetssidan Middle East Eye.

Alani förklarar att bristen på utrustning i sjukhuset betyder att det är svårt att fastställa den direkta orsaken till varje problem.

Senast en grupp kom till Falluja för att undersöka nivåerna på miljöföroreningar i lokalområdet var år 2011 då en grupp analytiker från London dokumenterade föroreningarna i ”träd, mark och vatten.”

”Sedan dess har problemet totalt negligerats och glömts bort – av en tillfällighet eller medvetet” vet jag inte säger Alani.

Exponering för uran
Fastän det finns ett otal orsaker är ett av de mest dokumenterade den kvardröjande påverkan av uran i lokalmiljön, en kvarleva av det brutala bombardemanget av staden av USA-ledda styrkor år 2004, liksom tidigare konflikter, inklusive Gulfkriget år 1991.

En rapport från år 2011, skriven av Alani och den brittiske läkaren Christopher Busby, visar att ”ökad exponering för uran är antingen den primära orsaken eller relaterad till orsaken för medfödd anomali och cancersjukdomar” i Falluja.

Alani säger att bristen på ett tydligt registreringssystem betyder att det inte fördes någon officiell statistik före år 2003 på antalet förlossningsskador i Falluja, så hon kan bara utgå från sina egna erfarenheter.

”Vi märkte att det var många, många fler fall som vi inte sett tidigare. Jag har arbetat vid sjukhuset sedan år 1997 – jag var van att se kanske ett eller två fall i månaden” förklarar hon. Den senaste månaden har Alani dokumenterat omkring trettiotre fall av missbildningar och trettiofem månaden innan.

Ett barn med hjärtproblem har tagits in på sjukhuset.

Ett fall som hon sett nyligen var en kvinna med för tidigt födda tvillingar. ”Av de två barnen var ett född med hopväxta ben som en sjöjungfru. Det andra barnet var fött med gastroschisis, ryggmärgsbråck och medfödd hjärtsjukdom” säger hon.

Föräldrarna blev ”hysteriska och nervösa” vid födseln och mannen började skrika.

Trots de allvarliga problem som hennes avdelning måste hantera kommer det obetydliga ekonomiska bidrag från regeringen.

”Regeringen har ingen budget” säger hon. ”Vi har två viktiga utrustningar på vår avdelning. En är en ultraljudsapparat donerad av en fransk organisation och en annan är en EKG-utrustning, som donerats av en grupp aktivister i Japan och Sverige”.

Alani säger att en planerad konferens i staden Erbit i norr var planerad att äga rum i juni för att uppmuntra donationer, men den har blivit uppskjuten på obestämd tid.

”Ingenting här är från regeringen – kanske bara bord och stolar!” säger hon och tillägger att problemen inte är unika för Falluja. ”Varför skulle det protesteras om det är annorlunda på andra ställen? Allt är likadant.”

Sunniterna stannar inomhus
Oförmågan hos regeringen att erbjuda grundläggande tjänster har väckt utbredd ilska i Irak och lett till en månads massdemonstrationer. Problemen som plågar barnbördssjukhuset i Falluja upprepar sig över hela landet – med aktivister som anklagar den politiska klassen för att stoppa vinsterna från Iraks omfattande oljereserver i sina egna fickor och låta landets infrastruktur falla sönder.

Men medan korruption, fattigdom, arbetslöshet och brist på service har lett till att protesterande har gått ut på gatorna i Bagdad, Karbala, Basra, Nasiriyah och andra provinser i Irak medan invånarna i Falluja – liksom de flesta i regioner där sunni är i majoritet – har stannat inomhus.

Minst 330 personer har dödats hittills i sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter medan tusentals har skadats. Aktivister har också kidnappats, torterats och upprepade gånger hotats för sin medverkan. Men medan shia protestanterna möter alla dessa hinder är det ännu större bekymmer för sunnis.

En grupp män som sitter utanför ett garage i Falluja diskuterar sin oro kring proteströrelsen med reportern från Middle East Eye.

”Protester är inte bra för folket” säger Yasser, ägare till garaget.

”De hindrar ekonomiskt liv och många dör eller blir kidnappade på grund av protesterna.”

Han tilllägger att den senaste stora protesten i Anbar, som började 2012, hade föregåtts av uppväxten av IS som ingen vill uppleva igen.

Under kriget mot IS, säger Yassir, träffades hans affär av en explosiv tunna som förstörde den. Han har ansökt hos regeringen för kompensation men inte fått någonting.

”Vi led så mycket senaste gången vi protesterade”
Medan Yassir talade insköt en annan person att folket i Falluja ”hade lärt sin läxa” av protesterna år 2012 som började som demonstrationer mot arbetslöshet och regeringens diskriminering av sunni. Den leddes då av premiärministern Nouri al-Malki men kapades sedan av en militant grupp.

”Folket har rätt att demonstrera, de har god anledning till det, men politikerna bryr sig inte. De har sina poster, de bryr sig inte”, säger han.

”Vi vill gå ut och demonstrera för folket lider – men vi kan inte gå ut och demonstrera för vi led så mycket senast vi gjorde det … så här kommer vi inte att protestera.”

”Går vi ut för att protestera anklagar de oss för terrorism. De kommer att säga att ni tillhör IS”.

Nader, en invånare i Falluja säger:

Human Rights Watch har dokumenterat incidenten med Anbaris som blivit en måltavla bara för att han uttalat stöd för den senaste protesten på nätet.

Ett fall dokumenterat av den USA-baserade rättighetsgruppen visar en ung man som sätter en ram runt en profilbild på Facebook som visar stöd för demonstranterna den 26 oktober.

Enligt en släkting, körde fyra polisbilar upp framför hans dörr, misshandlade honom, anklagade honom för att ”initiera protester”. Han försågs sedan med handbojor och kördes därifrån.

Han hölls isolerad i fyra veckor till den 31 oktober, då han släpptes utan att anklagas för något.

Den 24 oktober, dagen före en större planerad protest, varnade ett uttalande från Anbar Police Command invånarna för att delta i demonstrationer.

Det lydde: ”Anbar guvernement uppmanar alla sina medborgare att gå till arbetet och fortsätta med sin sysselsättning, stödja säkerhetsstyrkorna och dra nytta av tidigare lärdomar, genom vilka provinsen drabbades av förstörelse, dödande och förflyttning”.

Floderna är också förgiftade
Falluja har lidit mycket under en relativt kort tidsperiod, trots löften om investeringar för återuppbyggnad. Stadens pågående hälsokris är ännu inte åtgärdad.

Yassirs bror Nader säger att det är allvarliga medicinska problem i Fallujah som resultat av den vita fosfor som USA använde under kriget. Men att hälsoanläggningarna har försämrats i staden.

”Innan IS kom, låg alldeles utanför Falluja ett jordanskt sjukhus som gav mycket god vård men nu är det nerlagt” säger han.

”Floderna är också förgiftade – för ett eller två år sedan flöt många döda fiskar upp till ytan. Jag misstänkte att det var ett sabotage”.

Men än så länge, trots alla stora problem, har det varit få bevis för att Iraks sunniter är villiga att riskera ytterligare våld och demonstrationer genom att öppet backa upp protesterna. Efter att nätt och jämnt ha återhämtat sig från IS regemente är deras ställning fortfarande alltför osäker.

”Om vi går ut och protesterar ger de oss terroriststraff. De kommer att säga att vi tillhör IS” säger Nader.

”Vi i sunni-områdena lider mest.”

Länk till originalartikeln

Föregående artikelSVEN HIRDMAN: ARTIKEL 1 (AV 3) OM KRIGET I UKRAINA 2022
Nästa artikelBokanmälan med anledning av Gorbatjovs död

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.