Trump sviker nu sina vallöften

Nya beslut i snabb takt…

Hör på SVT-nyheterna ikväll att USAs och Mexicos presidenter nu ligger i Twitterfejd om muren ska byggas för att stoppa flyktingströmmen från Mexico till USA. Det blir säkerligen ingen mur. Det hela är patetiskt, eller vad ska man kalla det?

I presidentvalkampanjen kritiserade Donald Trump Hillary Clinton för hennes föreslag att upprätta flygförbudszoner i Syrien. Han varnade för att Clintons politik skulle kunna ”leda till det tredje världskriget”, genom en eventuell militär konfrontation med Ryssland.

Nu planerar Trump att genomföra just ”säkra zoner i Syrien”, alltså just den politik som han var emot i valkampanjen. Det är ett öppet svek mot det han förespeglade och hans planer går dessutom stick i stäv mot varningar från flera erfarna amerikanska diplomater och experter, som säger att det inte finns någon reell möjlighet för USA att skapa ”säkra zoner” (för civila och USA-allierade oppositionelle) inne i Syrien.

Sedan september 2014 har USA-koalitionen bombat vad de kallar Daesh-positioner inne i Syrien – utan tillstånd från Damaskus eller FN – utan att lyckas stoppa Daeshs framfart.

Inte förrän Ryssland (med stöd av Damaskus) på egen hand genomförde sin bomboffensiv lyckades man knäcka det islamistiska terrormotståndet i Aleppo.

En ny USA-offensiv för att skapa ”säkra zoner för civila” är utsiktslös. En sådan kommer ofelbart att förlänga kriget och i värsta fall leda till en militär konfrontation mellan kärnvapenmakter.

Donald Trump är just så oberäknelig som han givit sken av. Den lilla fördel vi världsmedborgare trots allt kunnat ana – ett mindre krigiskt USA – falnar nu raskt. Var ska detta sluta – Impeachment? Turbulent lär det i alla fall bli.

... är läst 182 gånger!

(Visited 7 times, 1 visits today)

  4 kommentarer for “Trump sviker nu sina vallöften

 1. Hans Andersson skriver:

  Naturligtvis kommer muren att byggas. Det finns olika sätt att betala. Idag meddelade Trump att den ska finansieras med en 20 procentig importskatt på mexikanska varor.

  Den formella bekräftelsen av muren gjorde president Nieto rasande

  “Jag beklagar och fördömer beslutet av USA att fortsätta bygget av en mur som under flera år har delat oss i stället för att dela oss”.

  Varpå Trump replikerade

  “om inte Mexiko vill betala för den högst nödvändiga muren, då vore det bäst att ställa in det kommande mötet”

  Varpå Nieto gjorde det. Men tråden kommer naturligtvis snart att tas upp igen.

  Mexiko är nu hårt pressade av USA:s åtgärder riktade mot landet. Naftaavtalet kommer att förhandlas om eller helt rivas upp, vilket i båda alternativen orsakar stor ekonomisk belastning för Mexiko.

 2. Ulf Hammarström skriver:

  Han sviker inte alls nåt när det gäller säkra zoner i Syrien. Tvärtom. Det pratade han ju ofta om i valrörelsen. Och visst vore det bra om USA slutade blanda sig i överhuvudtaget, men det är väl ändå avsevärd skillnad mellan flygförbudszon över Aleppo som skulle hindra Syrien och Ryssland från att effektivt bekämpa terroristerna som höll delar av staden, å ena sidan, och särskilda skyddade zoner för flyktingar å den andra?

 3. Martin Kullberg skriver:

  När ni ser en komplett idiot bli president var fan som helst i världen, då vet ni en sak, det handlar om teknokratiskt maktövertagande från tjänstemannaapparaten eller delar av den. Trump är givetvis det militärindustriella komplexets man och han kommer lyda dem slaviskt.

  Nu skall han bygga Dakota Access också. Var tror ni han skall sälja den oljan? Tror ni han kommer sälja den oljan i Europa och tiga still när Ryssland säljer sin olja till samma kunder? Kommer han vara snällare i sina påtryckningar av Tyskland? Kommer han att göra färre försök till statskupper och olika demonstrationer i transitländer för rysk olja och gas?

  Alla de som trodde att Trump skulle ha dramatisk effekt på amerikansk utrikespolitik förstår inte hur den 16:de Sovjetrepubliken fungerar.

  Här har vi exempel på hur Trump försöker sälja amerikansk olja. Stefan Olsson kallar Karlshamns kommun för landsförrädare.

  Det är kanske lite magstarkt att komma från Stefan Olsson som tar pengar från utlandet via Tankesmedjan “Fri värld” med nära band med John McCain institute. För de pengarna pläderar han mycket aggressivt för att ställa främmande makts trupper på svensk mark. Det är lite närmare det landsförräderi han dillar om, för bara en kommunist kan väl kräva lojalitet emot staten vad gäller affärer?

  Jag köpte vinblad från Armenien idag, är jag landsförrädare då?

 4. Hans Andersson skriver:

  Den typen av flygförbud kan för övrigt bara beslutas om av Säkerhetsrådet inom FN och då med stöd av folkrätten. Vad gäller säkerhetszoner så är det sannolikt att detta sker i samverkan med ryssarna och indirekt Assad. Målsättningen att krossa IS och övriga terroristorganisationer ligger fast som det verkar, återstår att se hur det genomförs i verkligheten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.