När skolfröknarna* Magdalena Andersson och Anna Ekström ställer sig i katedern och deklarerar förbud för mobiler i klassrummen är det precis lika verkningslöst som när en tillfällig vikarie ställer sig framför en okänd skolklass och med överspänd röst säger att nu inför vi nolltolerans mot allt bus, stök och bråk. Så fort de lämnat scenen är allt som förut igen. Det vet alla. Själva framträdandet skriker noll markkontakt.

Jag ids inte bry mig om alla meningslösa och garanterat verkningslösa utspel om skolan som nu inför valet duggar tätt i medieflödet. Men det senaste från Socialdemokraterna, tar nog ändå priset, så det måste få en kommentar.

Efter 30 års kritiska nödrop från gräsrötterna efter ordning, reda, arbetsro, struktur och kunskap i skolan och efter att ha rivit ner hela den gemensamma infrastrukturen och regelverket samt infört fri marknad… går nu Socialdemokraterna ut med en kampanj – ”Det största trygghetsprogrammet i modern tid” – man undrar stillsamt vad de då jämför med. Huvudparollen är: Trygghet och studiero i skolan och man ska ta fram en ”nationell plan för studiero”. Citat ur pressmeddelandet:

”De nationella skolmyndigheterna får i ansvar att ta fram stödjande material till skolans huvudmän om trygghet och studiero, att skärpa granskningen av skolans arbete med trygghet och studiero samt att sluta en överenskommelse med skolans huvudmän om att ta fram och sprida goda exempel på trygga skolmiljöer.”

”Ta fram stödjande material till skolans huvudmän om trygghet och arbetsro”. Sug lite på den. Kan ni se detta framför er? Vad kommer alla tjänstemän att göra med detta? Kommer någon att bry sig? Ska man ordna nya konferenser, kurspaket, seminarier, studieresor… på ledningsnivå för att mejsla ut strategier för att förstå vad som händer i skolan? Kommer man att åter göda konsultfirmor för framgångsrik implementering av ”Det största trygghetsprogrammet i modern tid”?

Och detta…

”Skolans regler för trygghet och studiero ska vara ett gemensamt åtagande för eleverna, föräldrarna och skolan. Rektor ansvarar för reglerna, men de ska undertecknas av elever och vårdnadshavare för att stärka deras ställning så att de följs bättre. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för goda skolresultat.”

Man tar sig för pannan. Nu är de i händerna på rena skojare bland pr-konsulter och tankesmedjor. Efter allt som det politiska etablissemanget åstadkommit med den svenska skolan de senaste 30 åren kan man fråga sig vem (förutom sagda etablissemang) som tar dessa skolfrökenaktiga*  formuleringar som uttryck för något annat än rena skämt?

I mediernas rapportering kokade allt ner till att nu skall det bli förbud mot mobiler i klassrummen. TV-inslag med frågor till elever ute på stan visar att inte ens de är emot att man ska få bort mobilerna från lektionerna.

Alltså det man inte klarar av ute i många skolor (på grund av bristande likvärdighet och sammanhållning, segregering, dålig ledning, bristande lärarkraft, motstridiga idéer om pedagogiska frågor och bristande resurser) ska nu regeringen fixa. Nej, det här är ett cyniskt valtaktiskt utspel som stinker av populism.


* Jag inser att ordet ”skolfröken” är ett aningen antikverat uttryck, som i dagsläget blinkar metoo-varning. Men uttrycket ska här inte uppfattas som något annat än ”mesig lärare” i allmänhet. Även manliga lärare kan vara mesproppar utan markkontakt.

Föregående artikel(S)VEKET MOT ARBETARNA
Nästa artikelPETROYUAN LANSERAD MED ETT BRAK – ÄR PETRODOLLARNS TID ÖVER?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. …och vad gör då rektor med elever eller föräldrar som inte vill skriva på…?

 2. Vi närmar oss parlamentsval. Och alla minns ”butlern i tunnelbanan”. Partier slåss för att slippa ta politiken på allvar! Och allra mest för detta kämpar det tidigare samhällsbärande partiet, som fortfarande inbillar sig uttrycka en 45-procentig enighet när det i verkligheten handlar om 25-procentig splittring!

 3. Inom teatern har vi ett uttryck: packa pappas kappsäck. Allt som sticker ut när man stängt locket på resväskan klipps av med sax och hepp! så är det klart för avresa.

 4. Kommer Du ihåg, Knut, när vi försökte få våra kära gossar att ta av sig mössan inomhus? Jag gick bet mången gång. Numer har väl lärarna gett upp på den punkten.

  Du har tyvärr antagligen rätt att det är ganska hopplöst att få ett verkningsfullt mobilförbud i skolan. Dock har jag alltid en viss sympati för att försöka. Som Brecht sa: ”Doch sein hohes Streben ist ein schöner Zug”.

 5. Jo jag minns, Tord. Ensam lärare som tappat kontrollen är såld precis som i alla andra gruppsammanhang. Ensam är inte stark. En skola (som arbetsplats) kan aldrig lyckas genomföra t ex ett mobilförbud om inte alla lärare drar åt samma håll, d v s talar och agerar konsekvent. Att regeringen skulle kunna åstadkomma något i det här fallet är utsiktslöst. Det är på skolorna problemen finns inte i regeringskansliet.

 6. Ja, det är ju en hel skolkultur som förintats. Och hur återupprättar man den? Hur skall man t ex tolka det faktum att det är i mer auktoritära samhällen som man idag når de bästa skolresultaten?

 7. Förutom att avprivatisera skolan är disciplinen i klassrummet den främsta frågan. Eleven skall sitta tyst på sina stol och prata då han får ordet. Frågan är hur vi skall vi komma dit.

 8. Arne N!
  Man skall komma ihåg att den så kallade skolpengen gör alla elever till kunder. Såväl de som går i privatskolor som de som går i offentliga skolor. Inget annat land i världen har ens ett tillnärmelsevis så nyliberalt skolsystem.

 9. Bo P!
  Du har helt rätt då du skriver: ”Inget annat land i världen har ens ett tillnärmelsevis så nyliberalt skolsystem.” Detta är en anledning så god som någon att skolan skall avprivatiseras och i stället drivas av det offentliga. Bort med skolpeng och allt tal om marknad och kunder.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.