Kamala Harris (Foto: Wikipedia)

Kamala Devi Harris är namnet på Joe Bidens vicepresidentkandidat.

Hon föddes i Oakland 1964, tvärsöver viken från San Francisco. Hennes mor, Shyamala Gopalan, var en bröstcancerforskare, som invandrat från Indien 1960 och doktorerade i endokrinologi på Berkeley-universitetet (UCB). Hennes far, Donald Harris, invandrade från Jamaica 1961 för högre studier i ekonomi på UCB. När Kamala var sju och lillasyster Maya Lakshmi fyra, skiljde sig hennes föräldrar. Några år senare flyttade de till Kanada med modern, som fått jobb på ett universitet i Toronto. Fadern blev så småningom ekonomiprofessor på Stanforduniversitetet i Palo Alto/”Silicon Valley”. Efter avslutad skolgång i Kanada började hon på universitet i Washington DC, där hon också var praktikant hos Kaliforniens senator, Alan Cranston. År 1986 tog hon sin fil kand och fortsatte till UCB för att studera juridik. 1990 tog hon sin ”bar exam” och blev därmed legitimerad advokat. Hon började arbeta i Oakland.

Talmannen i representanthuset i Sacramento, Willie Brown, senare borgmästare i San Francisco, såg till att hon fick sina första politiska uppdrag. Det tisslades om att de två hade ett förhållande, vilket han bekräftade förra året, när Harris försökte bli demokraternas presidentkandidat.

Kamala Harris karriär gick sedan spikrakt uppåt. 2004–2011 var hon distriktsåklagare (tillsatt i allmänna val) i San Francisco, och 2011–2017 Kaliforniens justitieminister (attorney general), även det en post som tillsätts vid valurnorna. Efter 24 år som senator för Kalifornien beslöt Barbara Boxer sig för att inte ställa upp för ett femte omval. Så år 2016, när Donald Trump blev president, vann Harris senatsvalet och drog till Washington. Och där lär hon stanna ett tag.

Hon är alltså ”a woman of color”, som det heter numera, det vill säga en ”färgad” kvinna. Man drar sig till minnes att ”färgad” var en av de officiella raskategorierna i Sydafrikas apartheidsystem. Liksom närmare en femtedel av USA:s ”svarta” befolkning har hon utlandsfödda föräldrar. Andra i den kategorin är Colin Powell, general och utrikesminister, vars föräldrar invandrade från Jamaica, Stokely Carmichael/Kwame Ture som föddes och växte upp i Trinidad (och dog i Conacry, Guinea) och givetvis Barack Obama.

Kamala Harris beskrevs som en lag och ordning-åklagare under sin tid i Kalifornien. Bland de kvinnor som var finalister till vicepresidentposten anses hon stå längst till höger. Jag kommer att tänka på Lill-Babs gamla låt, ”Jag är en tuff brud i lyxförpackning. En tuff brud i snyggt fodral. Jag är ett liten stycke dynamit maskerad till sockerbit. Jag är en hårding i guldinfattning”.

Det spekulerades om att Biden skulle utse någon mer ”liberal” för att väcka entusiasm i partiets vänsterflygel. Onekligen har Harris en imponerande karriär bakom sig. Det gäller också hennes syster Maya, utbildad advokat, och ordförande i Kamalas presidentvalskampanj 2019. Hon är dessutom TV-kommentator och ”politisk analytiker” på MSNBC och arbetade för Hillary Clintons kampanj 2016.

Kamela, lillasyster, pappa, mamma och mormor för 50 år sedan.

En ledande orsak till Kamala Harris upphöjelse är förstås hennes ”identitet”, vilken framhålls i alla nyhetsartiklar. Första svarta kvinnan, första sydasiatiska kvinnan, tredje kvinnan totalt som kampanjat till viceposten etc. Geraldine Ferraro var den första 1980 och Sarah Palin den andra 2008. Det gäller dock bara de två stora partierna. En lustig detalj är att hennes far, som växte upp utanför Brown’s Town på Jamaica, hävdar att han är en ättling i rakt nedstigande led till irländaren Hamilton Brown, som gett namn åt staden och som slavägare drev en sockerplantage i trakten.

Inrikespolitiskt kommer det att göra skillnad om Trump förlorar valet. I utrikespolitiken har Trump attackerats från höger av demokraterna. De har stoppat honom från att ta hem en liten del av USA-trupperna i Tyskland liksom från Syrien och Afghanistan. Han har ständigt beskyllts för att inte agera tillräckligt aggressivt mot Ryssland, och på senare tid, Kina. Demokraternas utrikespolitik kommer att te sig mindre nyckfull och mer välorganiserad. Inget att se fram emot!

Föregående artikelLITE BAKGRUND TILL FÖRHÅLLANDENA I VITRYSSLAND
Nästa artikelRASFRÅGAN KOMMER ATT SPELA EN AVGÖRANDE ROLL I HÖSTENS VAL
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.