Tuffare tag

stoltenberg erdogan

Sajten Alliansfrihet.se (som drivs av Anders Björnsson) i all är – i mycket stora ära, ty den är en guldgruva med värdefull information – men behöver vi inte också lite gammaldags rå agitation? “Agitprop” hette det en gång i tiden.

Här är mitt enkla bidrag. Jag är säker på att med lite mer tekniskt kunnande hade den kunnat bli snofsigare, men ni förstår vad jag menar.

Förresten, skulle inte Redax ,kunna utlysa en liten tävling om de häftigaste agitatoriska bilderna (mot nato-anslutning, för swexit etc)?

  12 kommentarer for “Tuffare tag

 1. Sven Ruin skriver:

  Här hittar du tuffare argumentation emot Nato, som framhåller dess brottsliga natur, om du där gör en sökning på Nato. Accoun välkomnar fler som vill engagera sig.

 2. Anders Persson skriver:

  Pål Steigan har hittat intressanta och övertygande indikationer på att Turkiet håller på att orientera sig emot Ryssland. Som kommentar till artikeln undrade jag 16 juli hur de just då timade händelserna i Turkiet relaterar till den plötsliga förbättringen av de rysk-turkiska relationerna för ett par veckor tidigare efter flera års spänningar.

  Hade Erdogan några föraningar om kuppen? Vad händer om Natolandet Turkiet “går över till ryssarna”? Det är intressant att se hur huvudmotsättningen, för eller emot Assad som ledare för Syrien, dominerar politiken. I “Väst” anses ju Assad vara värre än IS. Kanske det är anhängare av denna syn som nu rensats ut i Turkiet?

 3. Hans Andersson skriver:

  Det finns mycket som pekar på att Erdogan hade information om att försöket till statskupp var på gång. Kanske via underrättelsetjänsten.

  Hur väl organiserat AKP och Erdogan sedan agerade med färdiga listor på arresteringar av de ska rensas bort i det nya Turkiet bekräftar att man bara väntat på rätt tillfälle.

  Den turkiska militären som under decennier utbildats i USA och som genomfört ett antal militärkupper med stöd av CIA har nu slagits i spillror av Erdogans statskupp. Diktatur införd och tortyr rapporteras av bland annat Amnesty.

  USA har tappat kontrollen över Turkiet och har just nu ingen möjlighet att påverka situationen i landet. Natostyrkorna och kärnvapenarsenalen är nu i Erdogans händer, USA är gisslan i sin egen Nato-anläggning.

  EU är gisslan i sitt avtal med Turkiet gällande flyktingströmmarna. Verksamheten står still i praktiken. Tre miljoner flyktingar, vad händer med dem och avtalet och dess genomförande?

  Att Turkiet nu närmar sig Putin är ett initiativ från Erdogan. Putin vet nog hur lömsk den mannen är sedan nedskjutningen av det ryska jaktplanet i Syrien. Putin är kanske länken mellan Turkiet och Nato och Väst i det här läget. Jag är helt övertygad om att ryssen äter med lång sked när det gäller kontakterna med Erdogans Turkiet.

 4. Anders Persson skriver:

  Hans A!
  Jo, Erdogan verkar ha varit underrättad, enligt denna artikel av ryssarna.

  Vidare spekuleras att kuppen satts i verket efter Erdogans omsvängning i sina relationer med Ryssland (och Israel) 1-2 veckor dessförinnan.

  Till sist får vi inte glömma att Erdogan är den folkvalde presidenten och att en militärkupp, även en sådan man känner sympatier för, ändå är en militärkupp och som sådan odemokratisk.

 5. Erik Skogh skriver:

  Erdogan är en patologisk narcissist och hans agerande sedan han kom till makten visar det med all tydlighet. Han utvecklade goda relationer med Assad, men det skar sig rejält, han var nära allierad med Gülen, men nu dödsfiender. Efter att Assad inte längre föll Erdogan i smaken gav han fullt stöd till alla, utan restriktioner, som var mot honom. När Obama efter segdragning i Vita Huset valde bort IS/Dash i “motståndsrörelsen” och tvingade Erdogan att följa efter och ingå i den USA ledda koalitionen vill han ge igen genom att “flirta” med Ryssland. Samma sak med hans utfall mot EU. Får han inte exakt som han vill beter han sig som ett barn. Jag tror som Hans att ryssarna inser hans ombytlighet och inte försätter sig i en gisslansituation som EU-lederna försatt oss i.

 6. Anders Persson skriver:

  Erik S m fl!
  Jag har i mogen ålder vant mig av med att tillskriva ledande politiska figurer olika former av “galenskap”. Bara därför att vi inte håller med eller inte förstår deras handlande ska vi inte gripa till denna simplistiska utväg. Ledande politiker som i så fall också framstått som “galna” innefattar Churchill, de Gaulle och vår egen Olof Palme.

 7. Hans Andersson skriver:

  Det ena behöver inte utesluta det andra, Att Erdogan nog är en patologisk narcissist gör inte saken lättare, hans storvulenhet och tvära kast i personliga relationer tyder på det. Men det är inte det som orsakat det allvarliga läget, men saknar heller inte betydelse. Syrienkriget, Libyens upplösning, de misslyckade Irakkrigen samt Turkiets inrikespolitiska utveckling och det geopolitiska läget för Turkiet är de grundläggande faktorerna.

  Dagens bulletin

  1. Turkiets utrikesdepartement har kallat upp Tysklands charge d´affairs i Ankara till samtal med anledning av att Tysklands författningsdomstol avslog turkisk begäran att Erdogan via länk skulle få tala till turkar i Tyskland vid en manifestation.
  2. USA:s högste militär Joseph Dunford möter idag premiärminister Yildirim och överbefälhavare Hulu Akai i Ankara.
  3. Turkarna meddelar idag att de vill ha fullständig visumfrihet senast den 1 oktober, annars säger de upp flyktingavtalet med EU.

  Någon som hört en knyst från Stefan Löfvén, Angela Merkel eller Francois Hollande?

  Den ende som yttrat sig är kommissionens ordförande Juncker d v s inte en politiskt vald och därmed ansvarig, utan ledande byråkrat i plutokratin EU.

 8. Erik Skogh skriver:

  Bättre förståelse av en ledares personlighet ger också bättre förutsättningar att förstå/förutse ledarens agerande. SVTs dokumentärer om Obama visade en person som tvekade i många situationer. Väldigt oamerikansk skulle jag säga då det mer typiska är att “skjuta först och fråga sen”. Filmerna visade en Obama som ville ha ännu mer fakta av rådgivarna och vände och vred innan han kom till skott. En person som går i taket när han inte får som han vill eller när han tillägnas en satirisk sång av en tysk kräver att den raderas från nätet och begär att Tyskland åtalar en komiker saknar balans i tillvaron. Livsfarligt att kärnvapen finns i kolerikers närhet!

 9. Anders Persson skriver:

  Det gäller att läsa noggrant ibland. Läste i dagens UNT att en Europapolitiker, en generalsekreterare Thorbjörn Jagland, varit i Ankara och under en gemensam presskonferens uttryckt förståelse för den turkiska regeringens agerande under de senaste veckorna.

  – Jag medger att det självklart finns ett behov av att ta itu med dem som låg bakom kuppen och även det hemliga nätverket. Jag skulle vilja säga att det har funnits för lite förståelse från Europas sida kring vilka utmaningar som detta har ställt de demokratiska och statliga institutionerna i Turkiet inför.

  Dimslöjarna lättade något när jag läste noggrant och såg att Jagland är en toppfigur i EUROPARÅDET och inte i EU. Och jag som inte ens visste att Europarådet fanns kvar eller hade någon roll att spela. Det ska bli intressant att följa de kommande turerna när EU söker blidka Erdogan samtidigt som de, med Margot Wallström i spetsen, tillrättavisar honom.

 10. Anders Persson skriver:

  Dagens UNT-ledare är nästan en parodi. Putins och Erdogans möte i St Petersburg igår jämförs med Hitler-Stalin– (eller Molotov-Ribbentropp)-pakten 1939. Det enda gemensamma dessa två möten har är att de involverar personer som UNT:s ledarskribent ogillar.

  Till skillnad från Hitler och Stalin är faktiskt Putin och Erdogan folkvalda ledare. Vi kan ha åsikter om den 100-procentiga lödigheten i de båda ländernas parlamentariska statsskick, men de är inga diktatorer av typ 1939. Erdogan och hans land är också sedan länge medlemmar i det “demokratiska” Nato och är en seriös kandidat till det “demokratiska” EU.

  Vilka som stod bakom statskuppsförsöket för tre veckor sedan vet vi inte. Men vare sig vi skulle gilla dem eller inte kvarstår faktum att Erdogan och Turkiet har all rätt att värja sig emot dem.

  Som bekant var det också Erdogan som tog initiativet till nya och förbättrade relationer med Ryssland, innan den misslyckades statskuppen. Vad man möjligen kan misstänka är att han redan då anade “ugglor i mossen” och ville försäkra sig om att inte också ha Ryssland emot sig om det skulle bli ett “skarpt läge”.

  Att allt detta är positiva utvecklingar från ryskt perspektiv (en fiende mindre, motsättningar i Nato och EU-lägret och chanser att realisera viktiga ekonomiska projekt) tas av UNT (och andra medier) som tecken på att Putin planerat det hela för att “skapa motsättningar i väst”. Detta är att – återigen – tillskriva Putin makt, förutseende och inflytande han inte har, en vanföreställning som häromdagen kritiserades i den föga Putintrogna dagstidningen New York Times.

 11. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Jag citerar från den av dig länkade artikeln i UNT:

  “För ett drygt år sedan låg Turkiet och Ryssland i öppen fejd efter att Ryssland i november 2015 sköt ned ett ryskt militärplan vid gränsen
  mot Syrien”

  Goddag yxskaft är väl bara förnamnet.

 12. Anders Persson skriver:

  Carl Bildt fortsätter att överraska. Tillsammans med norska “Klassekampen”, Vladimir Putin och andra kontroversiella har han givit Erdogans regim sitt stöd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.