Tulcy Gabbard

Tulsi Gabbard talar ut på Twitter om USA:s förföljelse av Julian Assange (3 miljoner visningar). Hon är ledamot av USA:s representanthus sedan 2013 och var demokratisk kandidat i senaste presidentvalet, som Biden vann. Hon är en relativt progressiv politiker som mycket inriktat sig på kritik av USA:s aggressiva utrikespolitik.

Föregående artikelVarför super Jeppe (Pentti Saarikoski)?
Nästa artikelFossilfri stålproduktion?

3 KOMMENTARER

  1. Detta strider i viss mån mot lindelof.nu:s politiska linje. Har lindelof.nu en politiskt linje? Jo, detta är en utmärkt tidning i yttrandefrihetens tjänst, men till syvende og sidst är Knut L enväldig ledarskribent och redaktör. lindelof.nu:s politiska linje är att vi gör klokast i att försvara yttrandefrihet och demokrati i Sverige; det är där vi har rätt och skyldighet att göra det. (Jag är visserligen utvandrad till Guugu Yimithirr, men fortfarande medborgare i Sverige.) Tulsi Gabbard skrev om Julian Assange i en ”genom att”-bisats. Jag förstår att det är därför som Knut L citerar detta så kallade ”tvittrande” av Tulsi Gabbard. Men huvuddelen av Tulsi Gabbards tvittrande handlar om Förenta staternas grundlag, yttrandefriheten därstädes, och om demokratin i Förenta staterna och demokratin i hela världen.

    Men i diskussionerna om Folkrepubliken Kina har ju lindelof.nu:s linje varit att vi medborgare i Sverige skall inte tala om yttrandefrihet och demokrati i FR Kina. Det landet har en annan tradition, så vi skall inte lägga oss i. Inte ens när Folkrepubliken Kina angriper en medborgare i Sverige, Gui Minhai, enbart för att han skriver och förlägger böcker skall vi kritisera FR Kina, enligt lindelof.nu.

    Varför skall vi då instämma med Tulsi Gabbard, undrar jag? Det är väl Förenta staternas medborgares ensak vad de gör med sin yttrandefrihet och demokrati?

    Och att sprida ”demokrati” i hela världen är väl inget att instämma i, enligt denna tidnings politiska linje? Sådant tal är ju bara en täckmantel för Förenta imperialistiska hegemoniska kapitalistiska staternas terror mot jordens folk, vilken snart kommer att övergå i kärnvapenkrig när papperstigern fattar eld.

  2. Inser att även frågan om yttrandefrihet numera är gränslös. De främsta exemplen på det just nu är fallen Julian Assange och Edward Snowden. USA:s krigsbrott eller olagliga spioneri mot andra länder kan inte längre avslöjas journalistiskt utan att visselblåsaren riskerar att kastas i en mörk fängelsehåla varhelst han befinner sig i västvärlden. Källskyddet är i praktiken avskaffat. Ingenstans går man säker. Julian Assange har suttit åratal i en fängelsehåla utan rättegång och dom och riskerar att dömas till 175 års fängelse, och Edward Snowden tvingades till Ryssland för att undgå fredlösheten i Väst.

    I någon mening kan man jämföra Kinas gripande av Gui Minhai med fallet Assange. Men två viktiga – för Jan Arvid G och några andra personer ovidkommande – skillnader mellan USA och Kina tycker jag kan anföras. Kina angriper inte främmande länder, medan USA ständigt begår grova folkrättsbrott. Kina påstår sig inte vara en demokrati av västerländskt slag, medan USA menar att man är den västerländska liberala demokratins främste försvarare. USA är notoriskt opålitligt, medan Kina agerar konsekvent och förutsägbart i världspolitiken. Kina är en totalitär stat under kommunistpartiets kontroll. Den ordningen kommer aldrig att kunna tvingas på länder i Europa. Men när USA:s demokrati faller, faller nog även vår, eftersom vi är så politiskt uppknutna till USA idag.

    Men du har rätt Jan Arvid G, jag vacklar fram och tillbaka. Saken är svår. Men jag lutar fortfarande åt att det största hotet mot vår yttrandefrihet kommer från USA och EU, inte från Kina.

  3. Det är en mycket intressant diskussion Knut L tar upp på ett föredömligt sätt. Framför TVn hade vi högtidsstund härom kvällen med en dokumentärfilm, som verkligen sätter alla de problem Knut L och även Jan Arvid G tar upp och då kanske mest frågan om yttrandefrihetens och demokratins funktion och gränser.

    Här i Sverige kom i går fredag två (2) mycket illavarslande nyheter. Dels regeringens kommande förslag att inskränka vår grundlagsfästa föreningsfrihet och dels andra delrapporten från coronakommissionen, vilken talar mörkt och luddigt om brist på diktatur, pekpinnar och vägvisare mot den ”enda” vägen ”framåt”! Men jag har ännu inte hunnit läsa kommissionsrapporten och än finns inget färdigt förslag att angripa grundlagsfästa rättigheter, så det är ännu bara varsel. Men vi måste se upp med detta och studera akterna noggrant!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.