Jag såg och hörde er båda igår i Public service försöka argumentera emot DCA-avtalet. Javisst – Daniel Helldén och Amanda Lind – handlar det också om kärnvapen på svensk mark, men ni har liksom Vänsterpartiet gjort alla andra argument obrukbara, genom att acceptera Nato-medlemskapet och EU, och därmed inte längre kunna peka ut USA-imperialismen.

Det kunde dock f d ärkebiskopen KG Hammar med flera under ett möte på Medborgarplatsen den 14 april. Men alltså, inte Ni!

Jag är så bottenlöst besviken på Er och resten av vårt allt mer isolerade politiska etablissemang, som till sist svalt Nato-medlemskap, EU-inträde och svenskt vapenstöd till Ukraina. Att nu protestera mot DCA-avtalet är bra, men så dags. Visst är det ännu mera uppseendeväckande att ge världens värsta krigsförbrytande stormakt fritt tillträde till vårt territorium med alla sina vapen.

Men allt hänger ihop. Man försöker frikoppla DCA från Nato-medlemskapet, vilket möjligen är formellt korrekt. Men självklart är DCA-avtalet kulmen på en lång utveckling som började på 1990-talet efter Berlinmurens fall med svensk nedrustning och smygande synkronisering med Nato. Ser man inte detta kan man inte förklara bakgrunden till hur vi hamnat i nuvarande livsfarliga situation. Att inte förstå att detta gör oss till mål för ryska missiler är strutsbeteende.

Kriget i Ukraina är framprovocerat av USA. Det hela började på 1990-talet och eskalerade fram till Majdan 2014. Sedan rullade det på fram till april 2022, då Ryssland redan marscherat in över gränsen, men var på väg att sluta fredsavtal med Ukraina (Istanbul+). Men det tillät inte Zelenskys höga beskyddare i USA och Storbritannien. Det är därför de som är de stora bedragarna i detta oändligt tragiska och blodiga krigsdrama. Detta gör inte Putin till en fredsängel, men den propagandistiska russofobin är USA:s enda riktigt effektiva vapen som förvrider bilden från en möjlig fred till mera krig. Utan att se detta blir det hopplöst att nu i elfte timmen protestera mot DCA-avtalet.

Idag har till sist i alla fall ett 100-tal mer eller mindre kända personer samlats i en protest med krav på att beslutet om DCA ska bordläggas idag. Det är förstås bra, men åt helvete för sent. Nu dras tumskruvarna åt på alla 349 riksdagsledamöter. Ett 20-tal avhoppare från partilinjen krävs för en bordläggning, vilket knappast är troligt.

Först när helvetet gör stjärten stekhet
kommer eftertankens kranka blekhet.
(Tage Danielsson)

Föregående artikelVI KRÄVER BORDLÄGGNING AV DCA-AVTALET
Nästa artikelMycket snart återstår bara kärnfrågan…
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. Ja, nu är det slut med Sverige som självständig nation i och med DCA-avtalet. Nu är det undergången som väntar för Sverige.
    Själv överväger jag att lämna Sverige för ett alliansfritt och självständigt land, t ex Österrike.

  2. Ett bedrövligt gäng i riksdagis överlämnar nu av allt att döma det som finns kvar av självbestämmande till USA/Nato. ETT UNDANTAG är Elsa Widding! Rester är beredda till vad som måste kallas vid sitt rätta namn: LANDSFÖRRÄDERI! Och detta FRIVILLIGT!

  3. Tänk att det ska till en politisk vilde, till på köpet en avhoppad f d SD-are, som visar mod och insikt att stå upp mot Pål Jonson och andra toppolitiker som företräder USA:s militära intressen i riksdagen – nu senast när det gäller DCA-avtalet. Jag är övertygad om att det finns en opposition mot krigspolitiken även inom främst S, V och MP, men feghet och opportunism tar överhanden. Rädslan att bli stämplad som Putin-kramare, och längtan att behålla sina privilegier som riksdagsledamot, resulterar i tystnad. Bedrövligt!

  4. Det är extrema högerkrafter som står upp för nationella intressen mot USA dominans det såg vi i EU-valet ute i Europa med dess framgångar nyss (stämde inte helt här i Sverige vänstern fick ett personval med Jonas). Vänstern är oförmögen att stå upp/forma en politik mot USA-imperialismem.

    Vi får säga som Leon Trotsky: ”Fascism comes only when the working class shows complete incapacity to take into it’s own hands the fate of society.”

    Det är det vi ser ute i Europa nu hur extrema högerpartier utnyttjar tillfället när ”vänster” är inkompetent.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.