Turkiska kustbevakningen sänker flyktingbåtar

Bild ur DWN. Flyktingar på väg från Turkiet till Grekland

Bild ur DWN. Flyktingar på väg från Turkiet till Grekland

Här en kort nyhetsartikel i översättning från tidningen Deutsche Wirdschafts Nachrichten från den 7/11 2015.

Alltså, så här kan det gå till vid EUs yttre gräns.

Dussintals flyktingar reser nu allvarliga anklagelser mot den turkiska kustbevakningen: De skulle medvetet ha kantrat båtar eftersom smugglarna skulle ha betalat för låga eller ingen muta alls till kustbevakningen.

Vid överfarten till Grekland attackerades deras båtar av säkerhetsstyrkorna (kustbevakningen) som kapsejsade. Det uppgav flera drabbade till nyhetsmagasinet Spiegel. Många människor har därför dödats vid dessa aktioner, hävdas av av dussintals flyktingar i Tyskland och Afghanistan, som Spiegel har talat med.

”Kustbevakningen bestraffar människosmugglarna för att öka priset på nästa last”, sade en irakier som hette Diar Goran. Hans båt sänktes den 20 augusti efter att besättningen på en turkisk patrullbåt först skjutit sönder motorn. Av 45 passagerare hade bara 30 överlevt. Kustbevakningen ville inte kommentera rapporten, enligt Spiegel.

Sedan början av året kom, enligt flyktingorgan UNHCR mer än 760 000 människor över Medelhavet till Europa, de flesta hamnade i Grekland. 3440 personer drunknade eller försvann under den farliga överfarten.

Angela Merkel satsar på att göra Turkiet till en viktig partner för att lösa flyktingkrisen i Europa. Den turkiska regeringen kräver minst tre miljarder euro, visumfria resor och ett EU-medlemskap.

Den österrikiska utrikesministern Sebastian Kurz uppmanar också till samarbete med Turkiet – inte minst för att dessa ”andra medel” att stoppa flyktingar på väg till Europa måste upphöra.

... är läst 353 gånger!

  1 kommentar for “Turkiska kustbevakningen sänker flyktingbåtar

  1. Dennis Zackrisson skriver:

    Ett svårtolkat nyhetsbesked. På flera sätt! Varför är inte Turkiet redan medlem i EU? Man har ju stått betydligt längre i kö än de banditbalkaner som redan lyckats nästla sig före in i den omstridda gemenskapen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.