Tycker FiB/K illa om kapitalismen?

fib-9-2014

Utsnitt ur omslaget på senaste numret

Senaste FiB/K-numret (9/2014) innehåller fyra ypperliga reportage, om hemtjänsten av Magnus Zackariasson, Sveriges svek emot Honduras av Joakim Medin, det försvunna folkhemmet av Pierre Gilly, konstnären Haapala av Peo Österholm och Akademiska sjukhusets kris av Lucas de Vivo och Joakim Medin. De har dessutom bra layout med fina illustrationer.

Så långt är gott och väl, men bara två av dessa fyra reportage hör egentligen hemma i FiB/K, de om Haapala och Honduras. De två övriga, hur ypperliga de än är, hör nog bäst hemma i en annan tidning eller tidskrift med annan politisk plattform.

Jag sympatiserar själv med parollen ”Välfärd utan privat vinst”. Men det har inget med FiB/K att göra. FiB/K är emot imperialism, men det finns inget som säger att föreningen och tidningen ogillar kapitalism. Om det fanns en privat vårdfirma som alla är nöjda med; patienter, vårdade, läkare, ägare och aktieägare (eller vad den nu är) så skulle inget i FiB/K:s plattform hindra att införa ett reportage om det.

– Oj, säger ni nu. Detta skulle ju kunna leda till att folk skulle börja tro att det skulle vara bra med privat vårdtjänst. Ja, om reportaget leder till att (mot all förmodan) antalet privata vårdhem som alla – i synnerhet de vårdsökande är nöjda med – ökar så får ”vi” tänka om! FiB/K har som sagt inget emot kapitalism eller kapitalister, bara imperialism och imperialister. Men hur avspeglas detta i senaste FiB/K?

I redaktörens spalt på sidan 2 visar Stefan Ljung sin stolthet över just de artiklar som jag undrar över. De ges 50% av utrymmet i spalten. Sist kommer han med en liten snutt om att ”vi har inte glömt utrikespolitiken”.

Nej det har man inte gjort, med flera notiser och artiklar om Sydafrika, NATO, Ukraina, Afghanistan, Palestina, ibland mer än en. Men de ges för det mesta en ganska spartansk layout utan den välkomponerade bildsättning som kommit de tidigare nämnda artiklarna till del. ”Utrikesartiklarna” verkar vara insatta pliktskyldigast, för att inte bli anklagade for att ”glömma utrikespolitiken”.

Men nu är det inte tråkig ”utrikespolitik” det ska handla om i FiB/K, utan om en av de tre parollerna, nämligen anti-imperialism. Av de tre parollerna är den kanske viktigast idag när vi av ett USA som är i förfall och ett EU i allmän oreda håller på att dras in i ett aggressionskrig emot Ryssland.

Att få mer människor att köpa FiB/K, delta i möten och själva bidra direkt eller indirekt kan kanske förverkligas om tidningen/organisationen äntligen efter mer än 40 år börjar följa enhetsfrontslinjen definierad ur de tre parollerna.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

  3 kommentarer for “Tycker FiB/K illa om kapitalismen?

 1. Björn Nilsson skriver:

  Hur håller man isär kapitalism och imperialism, i synnerhet i ett land som inte bara är kapitalistiskt utan också imperialistiskt?

  Är det det tidiga sjuttiotalets tankar om fronten mot monopolkapitalet som finns i bakgrunden?

  Inte så att jag säger att tanken är dålig, men under fyrtio år har det ju hunnit hända en del såväl i världen som hemma.

 2. Anders Persson skriver:

  Björn Nilsson!
  Jo, nog är gränsen mellan kapitalism och imperialism flytande. Men jag har inga problem att skilja på min lokale grekiske restauratör och de multinationella hamburgerkedjorna.

  Men det är inte helt lätt. När jag bodde i England på 90-talet uppstod något kuckel mellan London och Paris och alla goda engelsmän uppmanandes av kvällspressen att bojkotta franska finansiella intressen.

  Jag var ju neutral svensk, men en del av våra engelska vänner slutade i patriotiskt nit köpa bordeauxviner – bara för att snabbt bli åthutade av samma kvällspress att för fa-an fortsätta köpa dessa viner eftersom odlingarna ju ägdes av britter! Nej, skulle man bidra med att undergräva den franska ekonomin skulle man bojkotta kollektivtrafiken i Oxford! Den sköttes nämligen av ett franskt bolag.

 3. Jan Wiklund skriver:

  Kanske just en sådan brist på stelbenthet som det senaste numret tydligen uppvisar kan dra bort den grå filt som lite grann ligger över tidningen? Det är ju inte testugg vi vill ha, utan utblickar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.