fib-9-2014
Utsnitt ur omslaget på senaste numret

Senaste FiB/K-numret (9/2014) innehåller fyra ypperliga reportage, om hemtjänsten av Magnus Zackariasson, Sveriges svek emot Honduras av Joakim Medin, det försvunna folkhemmet av Pierre Gilly, konstnären Haapala av Peo Österholm och Akademiska sjukhusets kris av Lucas de Vivo och Joakim Medin. De har dessutom bra layout med fina illustrationer.

Så långt är gott och väl, men bara två av dessa fyra reportage hör egentligen hemma i FiB/K, de om Haapala och Honduras. De två övriga, hur ypperliga de än är, hör nog bäst hemma i en annan tidning eller tidskrift med annan politisk plattform.

Jag sympatiserar själv med parollen ”Välfärd utan privat vinst”. Men det har inget med FiB/K att göra. FiB/K är emot imperialism, men det finns inget som säger att föreningen och tidningen ogillar kapitalism. Om det fanns en privat vårdfirma som alla är nöjda med; patienter, vårdade, läkare, ägare och aktieägare (eller vad den nu är) så skulle inget i FiB/K:s plattform hindra att införa ett reportage om det.

– Oj, säger ni nu. Detta skulle ju kunna leda till att folk skulle börja tro att det skulle vara bra med privat vårdtjänst. Ja, om reportaget leder till att (mot all förmodan) antalet privata vårdhem som alla – i synnerhet de vårdsökande är nöjda med – ökar så får ”vi” tänka om! FiB/K har som sagt inget emot kapitalism eller kapitalister, bara imperialism och imperialister. Men hur avspeglas detta i senaste FiB/K?

I redaktörens spalt på sidan 2 visar Stefan Ljung sin stolthet över just de artiklar som jag undrar över. De ges 50% av utrymmet i spalten. Sist kommer han med en liten snutt om att ”vi har inte glömt utrikespolitiken”.

Nej det har man inte gjort, med flera notiser och artiklar om Sydafrika, NATO, Ukraina, Afghanistan, Palestina, ibland mer än en. Men de ges för det mesta en ganska spartansk layout utan den välkomponerade bildsättning som kommit de tidigare nämnda artiklarna till del. ”Utrikesartiklarna” verkar vara insatta pliktskyldigast, för att inte bli anklagade for att ”glömma utrikespolitiken”.

Men nu är det inte tråkig ”utrikespolitik” det ska handla om i FiB/K, utan om en av de tre parollerna, nämligen anti-imperialism. Av de tre parollerna är den kanske viktigast idag när vi av ett USA som är i förfall och ett EU i allmän oreda håller på att dras in i ett aggressionskrig emot Ryssland.

Att få mer människor att köpa FiB/K, delta i möten och själva bidra direkt eller indirekt kan kanske förverkligas om tidningen/organisationen äntligen efter mer än 40 år börjar följa enhetsfrontslinjen definierad ur de tre parollerna.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelVad händer nu?
Nästa artikelAnna Hedenmo flyter ovanpå

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.