Tyskt medborgarförslag för hur Ukraina-kriget kan avslutas med förhandlingar

4
1219

ett mycket seriöst förslag om hur en procedur kan utformas för att få ett slut på Ukrainakriget har framtagits av fyra mycket erfarna personer: Peter Brandt, professor i historia vid Fernuniversität, Hagen (son till före detta förbundskanslern Willy Brandt; Hajo Funke, professor emeritus i statsvetenskap vid Freie Universität, Berlin; Harald Kujat, pensionerad general, tidigare generalinspektör för tyska Bundeswehr, ordförande för Nato/Rysslandsrådet och generalstabschefernas Nato/Ukraina-kommission samt som ordförande i Natos militärutskott den högst rankade Nato-generalen; Horst Teltschik, professor och nära förtrogen till förre förbundskanslern Helmut Kohl, mellan 1999 och 2008 chef för Säkerhetskonferensen i München.

Förslaget har i sin helhet nyligen presenterats i tidningen Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN) efter att först ha publicerats i schweiziska tidningen Zeitgeschehen im Fokus. På alliansfriheten.se kan man nu läsa hela förslaget – en direktöversättning av artikeln i DWN – som framstår som mycket intressant.

Efter genomläsning uppfattar jag det som en iskallt realistisk plan för hur detta krig måste avslutas. Planen innehåller ganska detaljerade förutsättningar för vilka parter som ska förhandla, vad man ska förhandla om, vilka omständigheter som nödvändigtvis måste respekteras – Ukraisnk alliansfrihet, stopp för vapensändningar från båda håll och trupptillbakadragande från båda sidor t ex, att förhandlingarna ska ske under FN och att Europas stormakter och USA måste ställa sig bakom processen. Det här måste ändå kunna framstå som en framkomlig väg för alla tycker man. Vi får nu se om våra stora medier ägnar förslaget något intresse.

Läs hela förslaget på svenska på alliansfriheten.se och på tyska på DRW.

Föregående artikelLIBERALERNA VILL HA NATOBASER PÅ SVENSKT TERRITORIUM I FREDSTID
Nästa artikel”Amapola” med The Spotnicks i rymddräkt
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Tja, jag håller inte andan direkt.

  Vem i ukrainsk ledning vågar gå med på fredssamtal och förhandlingar? Det föreligger en öppet uttalad risk att mördas, ”hängas på Khreshchatyk” tror jag det uttrycktes, och det vet Zelensky mycket väl. Dmytro Yarosh (trevlig prick…) var det visst som använde just de orden.

  USA lär inte vara nöjt än med hur det ser ut; rysk ekonomi, rysk militär, amerikanska vapenindustrins vinster, etc. Och då spelar det ju ingen roll vad varken tyskar eller ukrainare tycker.

  Men man kan ju fantisera.

  Nej, om svenska medier skriver om det så blir det väl gnäll över medlöpare till Putin eller något sånt dravel. För så fort man kritiserar USA:s krigföring över hela världen är man en Putin- eller Xi-agent, nämligen.

 2. Knut Lindelöf!
  Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär! ”Och ingen känner längre till det ordet militär” på gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog. Kanske trubaduren ”Cornelis Vreeswijk” hade sagt om han levt?

 3. Hej, låten skrevs av Ed McCurdy; Last night i had the strangest dream… jag tror det var ca 1954.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.