Julian Assange följde rättegången via video från Belmarsh-fängleset, där han sitter häktad. (Elizabeth Cook/AP)

Jag letar i svenskspråkiga medier efter uppgifter om vad som skett i den senaste rättegången i London om Julian Assange ska utlämnas till USA eller inte. Men finner ingenting. Bara detta faktum är skrämmande.

Därför försöker jag traggla mig igenom engelsk- och tyskspråkiga medier på nätet för att informera mig. Vad som framgår är att High Court i London – efter en ny process – nu ger USA rätt att överklaga rättens tidigare beslut att inte utlämna Julian Assange – på alla punkter, även angående hälsoläget och självmordsrisken som var avgörande för rättens utslag förra gången, alltså för att då stoppa en utlämning. Förhandlingarna ska fortsätta 27-28 oktober, vilket torde innebära att ett utvisningsbeslut kan komma redan den 27 oktober.

Med tanke på USA:s alla brott mot folkrätten och alla deras väldokumenterade grymheter – inklusive Wikileaks-filmerna av kallblodigt dödande av civila i Irak – och nu kollapsen i Afghanistan, kan knappast råda minsta tvivel om att Julian Assange nu svävar i livsfara. Utlämnas han blir han i praktiken dömd till försvinnande djupt in i det amerikanska fängelsesystemet för tid och evighet. I praktiken är det en dödsdom. Men inte bara mot Julian Assange.

Vem kommer efter detta att våga publicera hemliga dokument som avslöjar USA:s krigsbrott? Det blir i praktiken en dödsdom mot yttrandefriheten i västvärlden. Är yttrandefriheten inte längre att betrakta som en mänsklig rättighet?

I Sverige har den repressiva tystnaden redan sänkt sig. Facebook har just beslutat att stoppa all information på sina plattformar från och om talibanerna. Men, än finns en liten glugg att kika ut på ännu ej tystade medier i England, Australien, USA och Tyskland (via Internet). Men hur länge?


Ny manifestation för Julian Assange 21 augusti kl. 13:00 på Sergels torg i Stockholm.

Föregående artikelANDERS BJÖRNSSON: EFTER EN OCKUPATION – NÅGRA PUNKTER
Nästa artikelHur högt är det i tak?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.