Sammandrabbningar iKiev under kuppen i februari 2014. (Bild: Wikimedia)


USA har iscensatt operationer med extremister från Ukraina sedan år 1948, under nära åtta decennier, för att underminera Ryssland. Detta har lett fram till tröskeln för nukleär förintelse. Det skriver Joe Lauria den 10 juni på Consortium News. Översättning av Henrik Linde.

USA har under närmare åttio år utnyttjat Ukraina som plattform för sitt först hemliga och sedan allt mer öppna krig mot Ryssland.

Efter åratal av varningar och efter öppet tal efter år 2008 om att Ukraina skall ingå i Nato har Ryssland sedan två år slagit tillbaka. Så länge ingen av de stridande parterna dragit sig tillbaka från Ukraina har det alltmer blivit till en brännpunkt som kan leda till ett atomkrig.

Västvärlden tror att Ryssland bluffar. Men rysk doktrin säger att om Ryssland upplever sin existens hotad kan det tillgripa atomvapen. I stället för att ta dessa varningar på allvar öppnar Nato hänsynslöst korridorer för ett markkrig mot Ryssland i Ukraina. Frankrike säger att de håller på att sätta samman en koalition av nationer för att gå in i kriget, trots att Ryssland säger att franska eller andra Nato-trupper skulle leda till öppet krig.

Joe Biden sade för några dagar sedan i Paris att Ryssland vill erövra hela Europa men kan inte ens ta Charkiv. Det är detta slags upphetsande nonsens, kombinerat med att avlossa Natovapen in mot ryskt territorium, som utgör ett hot mot oss alla.

Faran började byggas upp för många år sedan men är nu överhängande.

USA:s relation med Ukraina och dess extremister för att underminera Ryssland inleddes redan strax efter andra världskriget. Under kriget hade enheter av Organization of Ukrainian Nationalists (OUN-B) varit aktiva i förintelsen och dödat minst 100.000 judar och polacker.

Mykola Lebed, en nära medarbetare till Stephan Bandera, ledaren för det fascistiska OUN-B, hade rekryterats av CIA efter kriget enligt en studie av U.S. National Archives.

Lebed var ”utrikesminister” i Banderas exilregering men han bröt senare med Bandera därför att Bandera agerade som en diktator. U.S. Army Counterintelligence Corps betecknade Bandera som ”extremt farlig” men sade att han betraktades som ”den spirituelle och nationelle hjärnan för alla ukrainare …”.

CIA:s Allen Dulles begär tillstånd av US Immigration att släppa in Lebed till USA trots att mordanklagelser mot honom. (From boken Hitler’s Shadow)

I stället för Bandera var CIA intresserat av Lebed trots hans fascistiska bakgrund. Det skapades ett kontor åt honom i New York, varifrån han riktade sabotage och propagandaoperationer å byråns vägnar i Ukraina och mot Sovjetunionen. En amerikansk regeringsstudie säger:

”CIA operationer med dessa ukrainare började år1948 under täcknamnet CARTEL som snart ändrades till AERODYNAMIC … Lebed förflyttades till New York och fick status som permanent bosatt och sedan amerikanskt medborgarskap. Det säkrade honom från att mördas, tillät honom att tala med ukrainska emigrantgrupper och att återvända till USA efter operativa uppdrag i Europa. Ett tag var Lebel CIA:s chefskontakt för AERODYNAMIC i USA. Hantlangare för CIA pekade på hans ’listiga karaktär’, hans ’relationer till Gestapo och … Gestapo utbildning’ och det faktum att han var ’en mycket hänsynslös operatör”.

CIA samarbetade med honom vid sabotage och för pro-ukrainsk nationalistpropaganda inne i Ukraina fram till Ukrainas oberoende år 1991.

”Mykola Lebeds relation till CIA fortsatte under hela det kalla kriget” säger studien. ”Medan de flesta CIA-operationer som involverade krigstida förövare blev verkningslösa, så ökade Lebeds aktiviteter den grundläggande instabiliteten i Sovjetunionen”.

Fortsättning till och efter Ukrainas oberoende

USA höll således i hemlighet de fascistiska ukrainska idéerna levande inne i Ukraina, åtminstone tills Ukrainas självständighet uppnåddes. ”Mykola Lebed, Banderas krigstida chef i Ukraina dog år 1998. Han är begravd i New Jersey och hans papper finns bevarade vid Ukranian Research Institute på Harwarduniversitet” kan man läsa i U.S. National Archives study.

Bandera monument in Lvov. (wikimapia.org)

Den organisation som följde på OUN-B i USA dog emellertid inte med honom. Den bytte namn till Ukranian Congress Committee of America (UCCA) enligt IBT.

IBT rapporterar att: ”Vid mitten av 1980-talet var Reagans administration infiltrerad av medlemmar i UCCA. Reagan välkomnade personligen Yaroslav Stetsko i Vita huset 1983. Banderistledaren som personligen hade uppsikt över massakern på 7.000 judar i Lviv. Efter störtandet av Viktor Yanukovichs regim år 2014, hjälpte UCCA till att organisera samlingar i städer runt USA till stöd för protesterna på Euro-Maidan”.

Det finns alltså en direkt koppling mellan den USA-stödda kuppen mot den demokratiskt valda Ukrainska regeringen på Maidan 2014 och den ukrainska fascismen från andra världskriget.

Efter 2014 drev USA på för en attack på de ryskspråkiga i östra Ukraina som hade avvisat kuppen och Nato började träna och utrusta ukrainska trupper. Det här tillsammans med talet efter 2008 om att Ukraina skall gå med i Nato, får Ryssland att agera efter åratal av varningar.

Mer än två år senare – medan Ukraina helt tydligt håller på att förlorar kriget – gör västvärldens ledare vad som helst för att rädda sitt politiska skinn, eftersom de satsat så mycket på att Ukraina skall vinna. Lyssna inte på dem. Det behövs en hel västvärld i protester mot farorna som hotar oss.

Som president John F Kennedy sade i sitt tal till amerikanska universitet år 1963:

”Framför allt, medan vi försvarar våra egna vitala intressen, måste kärnvapenmakter avstyra de konfrontationer som tvingar en motståndare till ett val mellan antingen en förödmjukande reträtt eller ett kärnvapenkrig. Att inta en sådan kurs i kärnvapentider skulle bara vara bevis på bankrutt för vår politik – eller en kollektiv dödslängtan för världen”.

Världen kanske inte vakna upp förrän det är för sent – efter att missilerna börjar flyga.

Till hjälp för att informera världen om de faror som hotar.

Föregående artikel”Det är aldrig för sent att ge upp”
Nästa artikelHerre på täppan – med eller utan apokalyps

1 KOMMENTAR

  1. Förtjänar att nämnas att USA ärvde från Nazi-Tyskland myten om en medveten svält i Ukraina 1932-1933.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.