Elin Jönsson i farten bland krigande gubbar. (Bild: klipp ur Rapport 29 mars)


Jag ser dagligen reportagen i SVT om situationen i Ukraina, och blir alltid lika bedrövad. Endast nedslag här och där med trasiga byggnader och krigsdrabbade människor som säger allt konstigare och ”lämpliga” saker i hårdklippta repliker. En svensk liten flicka som reporter i full stridsutrustning bland stridsvagnar, automatvapen och grobianer till soldater. En frivillig svensk skrattande glad gorilla som lär ukrainska gubbar hur man krigar. Inga sammanhang, inga följdfrågor, inga analyser av läget i det verkliga kriget. Bara propagandakrig. Bara vittnesmål om ryska grymheter från traumatiserade och förtvivlade människor. Och nu de senaste nyheterna med att ICC utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin. Inget om att britterna nu skickar ammunition med utarmat uran. Och så vidare…

Den bild som SVT förmedlar till svenska tittare är så bottenlöst deprimerande att de flesta inte längre orkar se och lyssna. Man måste stänga av för att behålla förståndet och hoppas på att det snart ska ta slut, så denna förfärliga tid ska kunna glömmas bort. Allt är bara obegripligt djävligt.

Samtidigt stiger priserna, köpkraften minskar mer än någon kan minnas. Bankerna kraschar och krisar, experterna lugnar att hos oss är det ingen fara. Inflationen kommer att fortsätta, räntorna att stiga, bränslepriserna ligger kvar på rekordnivåer. Fler och fler måste nu dra åt svångremmen på ett sätt de aldrig varit med om och inte kunnat föreställa sig. Ingen ser någon ände på denna ekonomiska kollaps. Snart måste de mest utsatta gå från gård och grund. Människor är oroliga nu, mycket oroliga, kanske till och med rädda. Fast man försöker trycka tillbaka rädslan och leva som man brukar, så gott det går.

Det värsta med allt detta är att det inte syns något slut. USA-välden, som vi i Sverige numera allierat oss med, kan omöjligen retirera i detta krig. Det skulle innebära ännu ett nederlag för USA (oss) efter tidigare nederlag i Irak och Afghanistan, en oöverstiglig prestigeförlust. USA-världens utmålande av Ryssland som det nya Nazityskland och nu utpekandet av Putin som en jagad brottsling, går inte att backa ifrån. Allt är inställt på en urladdning mellan de två jättarna Nato och Ryssland. Hur det kommer att ske vet ingen ännu. Men planeringen i USA/Nato:s högkvarter pågår för fullt, liksom i Kreml.

Denna vansinniga väg slog USA-världen in på i mars 2022 i Istambul, när Volodmir Zelensky hindrades från att sluta fred med Putin. Joe Bidens springpojke Boris Johnson fick Zelensky med sig på en vansinnesplan. Zelensky lovades guld och gröna skogar; om Ukraina satsar soldater i markkriget mot ryssarna, så ska USA-världen förse Ukraina med vapen och ge dem allt de behöver, samtidigt som USA-välden går till anfall mot Ryssland med ekonomiska sanktioner i en omfattning som världen aldrig tidigare skådat. Tillsammans skulle de på så sätt knäcka Ryssland, och Ukraina skulle sedan kunna få tillbaka allt som ryssarna tagit ifrån dem – inklusive Krim. Det var det tvingande och vansinniga löftet till Zelensky.

Ryssland å sin sida kan inte heller backa. De är väl medvetna om USA-världens planer på att knäcka Ryssland ekonomiskt och splittra upp landet i småbitar och lägga beslag på alla naturrikedomar. Ryssland gjorde ett allvarligt menat försök att med diplomatiska medel få till förhandlingar om en ny säkerhetsordning i Europa (december 2021), som redan då var allvarligt rubbad. Ryssarna backade upp sitt utspel med en militär uppladdning vid gränsen. Men USA-världen vägrade samfällt att ens sätta sig ner och diskutera. Eftersom anfall är bästa försvar inledde Ryssland till sist sin ”militära specialoperation”: en väpnad invasion i stor skala. De kämpar för sin existens som självständigt land.

Ingen kan alltså backa. Ändå måste någon (eller båda) backa!

Den sista möjligheten tycks vara att någon helt enkelt blir militärt besegrad, som Tyskland i både världskrigen. Någon skulle alltså ge upp och sluta att kriga av ren utmattning. Vem ligger närmast detta? Svaret är enkelt: USA-världen och de stackars ukrainarna. USA-världen har redan slut på vapen och ammunition och har inte råd att skicka mer till Ukraina. Hur de än försöker trolla med truten kvarstår det faktum att vapenlagren håller på att sina. Att snabbt få igång nyproduktion av vapen i stor skala klarar de inte eftersom vapenindustrin styrs av marknadslagar och därför inte har beredskap för krigsförhållanden som dessa. Återstår befintliga ”smutsiga vapen” (med utarmat uran) och kärnvapen. Sedan är det slut.

Ryssland däremot har stor och effektiv vapentillverkning som rullar på för fullt. De öser granater över de ukrainska trupperna och är i full färd med att mala ner dem till små desperata spillror av förband. Människor har man slutat bry sig om på båda sidor. De ukrainska soldaterna vet att de kommer att dö, men tror att de slåss för en god sak, som de japanska kamikaze-piloterna under andra världskriget eller självmordsbombare i Mellanöstern. Att sådant är möjligt är svårt för oss bekväma svenskar att greppa. Men det pågår hela tiden medan svensken i allmänhet bara matas med samma propaganda som de stackars ukrainska soldaterna.

Allt står nu och väger. Slaget om Bakhmut verkar vara slutstriden – antingen före den stora nukleära stormen (man talar om den kommande ukrainska våroffensiven som ska knäcka Ryssland, kanske är det anfall med taktiska kärnvapen man förbereder) eller att USA-världen drar sig ur det hela av ren utmattning – den siste ukrainaren har mycket snart stupat. Varifrån ska då soldater mobiliseras?

Båda dessa möjligheter verkar ändå otänkbara, men någon av dem kommer det att bli. Ingen vill förstå den andre. USA kan inte fatta beslut om att ge upp inför en övermakt. En växande opinion för stopp för vapenleveranser, vapenvila och förhandlingar måste nu växa till en folkstorm. Det är mitt enkla förslag och min fromma förhoppning. Medan SVT fortsätter sin makabra dödsdans.

Föregående artikelValamo kloster i Ladoga Karelen
Nästa artikelÄntligen fungerar temat på mobilen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

35 KOMMENTARER

 1. En normal människa blir naturligtvis upprörd när hon tar del av det vinklade nyhetsflödet från krigszoner. När man tittar och lyssnar på t ex Elin Jönsson går tankarna till MSM:s rapportörer från Palestina. Under många årtionden och fram till första Gulfkriget avslutades alla inslag med ”Rapporterar den israeliska arméradion”. En sorts garanti för sanningshalten i inslaget. Nog har man vari upprörd många gånger när offren framställs som förövare och våldsverkaren som offer.

  Före Internet var man hänvisad till insändar- och debattredaktioner och en och annan gång kunde man få in några upprörda rader om det palestinska folkets situation. Kultur- och eller ledarsidan svarade i samma tidning med en lång välskriven artikel om den judiska Förintelsen och arabernas våldskultur. Detta var snarare regel än undantag. Själv tappade jag förtroendet för massmedia när Norman Schwarzkopf höll sina requiem för inbäddade journalister under Gulfkriget. Det som då utspelades belyser verkligen behoven av opartiska medier.

 2. ”Slaget om Bakhmut verkar vara slutstriden”. Knut Lindelöf 2 april 2023.

  ”Striden i och runt den strategiska staden Sieverodonetsk verkar vara slutstriden.” Knut Lindelöf 14 juni 2022.

 3. Knut L!
  En målande, men tyvärr alltför sann bild av den värld som presenteras för oss via våra massmedier. Fortfarande ger det mig känslan av att leva i något slags science fiction-värld som på ett märkligt sätt har blivit verklig – ungefär samma känsla som när Corona-pandemin på endast några veckor fick världen att förändras bortom igenkännlighet. Samhällsåtgärder (nedstängning, ansiktsmasker, desinfektera gator etc, etc) som tidigare setts som osannolika blev plötsligt mycket sannolika – och framförallt (även då) ett öronbedövande mediebrus som gjorde det svårt att tänka förnuftigt omkring ett fenomen som världen inte (just då) upplevde sig ha några verktyg för att hantera. Det som då framförallt slog igenom var panik!

  Idag – med Ukrainakonflikten – befinner sig världen återigen i en mer eller mindre katastrofsituation. Den här gången förs dock inte kampen mot ett virus (såvida man inte ser västmassmediarapporterna som ett ”virus”), utan mot människors uttalade önskan om att tillfoga skada. Och när jag skriver så menar jag knappast ryssarna i första hand utan de krafter i väst som använder sig av Ukrainas människor som ”kanonmat” för att åstadkomma förändringar i världsmåttstock … förändringar, som om de verkligen genomförs, leder mina tankar till ett slags realisering av sådana föreställningar som frodades under mellankrigstiden i de fascistiska stater som då växte fram (och det är knappast någon tillfällighet att dessa krafter och tankar har fått nytt liv i Ukraina … och att de får ytterligare näring av de krafter i väst som nog gärna hade sett Tyskland besegera Sovjetunionen under andra världskriget – utan tvivel hade Stalin fog för sina misstankar under kriget om att väst i det längsta dröjde med att upprätta sin andra front och att man faktiskt förde samtal med vissa kretsar inom tredje riket under slutskedet av kriget – se här för övrigt den utmärkta sovjetiska serien ”Sjutton ögonblick om våren” som kan ses via youtube.

 4. Jan Arvid G!
  Vad är poängen med dessa två lösryckta citat? Spårar jag skadeglädje att jag hade fel 14 juni 2022? Ska man därav dra slutsatsen att jag säkerligen har fel 2 april 2023? Kriget höll dessutom på att ta slut i mars 2022, då Biden och Johnson förhindrade ett fredsavtal. Läs texterna så förstår du sammanhanget. Rubriken idag är till råga på allt ”Ukrainakriget, ett krig utan slut”. Borde haft ett frågetecken på slutet, har satt dit det nu. Ännu har bara 151 personer läst artikeln.

 5. Knut L!
  Ansvart på ett krig måste ju ändå ligga på den part som startade det folkrättsvidriga kriget vilket är Ryssland. Putin kan också när som helst avsluta kriget genom att dra tillbaka sina styrkor, men allt detta saknas i inlägget. Dock blir det ännu värre då du skriver:

  “Denna vansinniga väg slog USA-världen in på i mars 2022 i Istambul, när Volodmir Zelensky hindrades från att sluta fred med Putin.”

  Detta narrativet är ju direkt kopierat från den ryska propagandan i syfte att försöka skylla över det ryska angreppskriget på någon annan. Och försöka skapa en bild att Ukraina hade egentligen inget emot att invaderas av Ryssland och bli ett lydrike åt Putin om de inte hade “lurats” av USA. Sen skriver du också direkt hämtat från den ryska propagandan:

  “Ryssland gjorde ett allvarligt menat försök att med diplomatiska medel få till förhandlingar om en ny säkerhetsordning i Europa (december 2021),”

  Detta är en fin omskrivning från vad som verkligen hände nämligen: Putin krävde att länder som Ryssland anser vara sin “bakgård” skulle tvingas ge upp sin suveränitet och börja agera som nickedockor till Kreml. Detta var naturligtvis helt omöjliga krav för USA/EU att gå med på. Att du inte också finner denna typ av rysk imperialism oacceptabel, visar tydligt att din anti-imperialistiska retorik enbart är just retorik. När de “onda” USA sysslar med imperialism och bryter mot folkrätten och inte respektera andra länders suveränitet då måste denna typ av agernade fördömas, men när de “goda” Ryssland sysslar med samma saker blir det konstigt nog ett helt annat ljud i skällan. Vidare skriver du:

  “Eftersom anfall är bästa försvar inledde Ryssland till sist sin ’militära specialoperation’: en väpnad invasion i stor skala. De kämpar för sin existens som självständigt land.”

  Att Hilter motiverade andra världskriget på mer eller mindre precis samma sätt behöver vi kanske inte nämna? Sen är ju påståendet att Rysslands självständiget skulle vara hotat dessutom helt befängt i sig när Ryssland innehar tusentals kärnvapen att försvara sig med.

  Även när det kommer till krigets utveckling så lyser tyvärr den ryska propagandan igenom. Under de senaste 12 månaderna har man sett de ryska militära framgångarna överallt utom tydligen på slagfältet. Man har varje dag kunnat läsa att Ryssland har i princip inte haft några förluster alls och har hur mycket utrustning som helst och “imorgon” kommer Ukraina få slut på både soldater och utrustning och då kommer Ryssland segra. Denna “imorgon” har trots utlovandet inte kommit på över ett år nu och lär inte göra det heller i närtid.

 6. Knut L! Jag läser alla texter noggrant för att förstå sammanhanget.

 7. Jan Arvid G!
  Om du läser noggrant förvånar det mig att du inte förstår när jag skriver ”slutstriden – antingen före den stora nukleära stormen (man talar om den kommande ukrainska våroffensiven som ska knäcka Ryssland, kanske är det anfall med taktiska kärnvapen man förbereder) eller att USA-världen drar sig ur det hela av ren utmattning – den siste ukrainaren har mycket snart stupat.” Kanske jag borde skrivit ”vändpunkt…”.

 8. Knut L!
  Kärnvapenkriget kommer icke att ske. Det vet du egentligen. Att ni putinist-xiister talar om kärnvapenkriget, är ett sätt för er att rikta bort blicken från huvudfrågan: att Ryssland anfallit Ukraina.

  Alltså menar du egentligen, att slutstriden med konventionella vapen nu sker, och att Ryssland inom kort kommer att rycka fram, och kommer att kunna annektera stora delar av Ukraina (av 1991 års gränser), utan att Ukrainas allierade kan fortsätta stödet till Ukraina, för att kämpa mot den annekteringen.

 9. Tredje meningen i min kommentar skulle kunna skrivas tydligare: Ni putinist-xiister vet, att era argument för att sluta stödja Ukraina inte duger; därför lägger ni till argumentet, att stödet måste upphöra, för att kärnvapenkriget hotar.

 10. Jan Arvid G!
  Om detta är vi inte överens, det vet du. varför upprepa? Vad jag vet och inte vet ”egentligen” avgör jag bäst själv.

  Putinis-xiister var en innovation, men något svåruttalad. Förvånar mig att du kör med dessa personkritiska epitet. Har just stoppat en kommentar som kallar mig och andra för ”ryssarna”.

 11. Knut L,
  alla ord började som innovationer. ”Putinist-xíist” är ett användbart och självförklarande ord: en person som på centrala punkter har samma uppfattningar som Vladimir Putin och Xí Jìnpíng (om skrivtecknen i transkriberingen av FR Kinas presidents namn inte kan hanteras av WordPress, förenkla till Xi Jinping och xiist). Man jämföre med marxist-leninist, trotskist, stalinist, maoist och hitlerist.

 12. En politisk gruppering har uppstått: putinist-xíisterna. Så blir det, när ledare och tänkare är starka och inflytelserika, som de kompetenta Vladimir Putin och Xí Jìnpíng är. Det är väl bra, att ha en beteckning för åsiktsriktningen putimism-xíism? I DN:s arkiv finner jag thatcherism, myrdalism och francoism. Jag menar inget illa med beteckningen putimism-xíism; jag tycker den är saklig.

 13. Jan Arvid G!
  Att du inte menar något illa är inte sant. Din saklighet har små sprickor. Min inställning till kriget i Ukraina är inte orsakad av Putin eller Xi, den är orsakad av den oerhört komplexa situation som är en återvändsgränd, och som jag ser i det som sker. Epitetet ”putinist-xíist” är ägnat att förenkla, fördumma och förminska.

 14. Knut L!
  Har du någon politisk uppfattning, som skulle störa Vladimir Putin eller Xí Jìnpíng, om det lyckades dig att övertyga ett stort antal medborgare att omfatta dina åsikter?

 15. Några ord om Elin Jönsson.
  Snart har Elin gjort sin plikt. Elin kan gå… raka vägen in till medieelitens finrum och soffor. ”Elin och Carina” blir säkert ett radarpar i SVT. Storkovan väntar.

  Jag tyckte Elin Jönsson var bra i början. Men sen (inte minst i samband med den famösa nallebjörnsprovokationen i Minsk) har hon blivit en megafon för krigets ena sida. Synd på en person som ett tag såg ut att vilja sätta sig in i och förstå den stora ryska/sovjetiska/ryska historien. Vi hade behövt en sådan person på plats.

 16. Jan Arvid G!
  Hur ska jag uppfatta denna komplett idiotiska (och obegripliga) fråga (ursäkta de hårda orden). Jag har åsiktsmässigt lika lite sympati eller antipati visavi Putin och Xi som till MBS eller Barack Obama. Blir du klokare nu?

 17. Ryssarna använder sig av Sun Zis militär strategi vid inringandet av Bakhmut m m. De låter alltid en reträttväg vara öppen sluter ej ringen totalt. Fienden skall kunna backa och man vinner med mindre förluster alternativt så skall fienden kunna föra in manskap m m för att förlora ännu mer i ett hopplöst läge. Om man sluter ringen helt finns ej något annat alternativ för fienden än att desperat ge allt i en slutstrid. Det är nog det vi ser nu i ryssarnas Sun Zi-strategi.

  Slutligen att ge person epitet och få till en diskussion om personen istället för att diskutera vad personen säger/skriver är inte det trollvarning?

 18. Leif Str!
  Ibland undrar jag vad som är meningen med att ha reportrar på plats. Allra mest korkat är det att t ex ha en Afrikakorre, med hela kontinenten som bevakngingsområde, bosatt i Kapstaden (där är så härligt klimat). Men de flesta gör bara ståuppare framför en inklippt kuliss (eller om det är i verkligheten) i Brüssel, New York, Ankara eller i någon annan storstad. De säger bara rena självklarheter. I dagens superkommunikativa värld vet de inte mer än en journalist på hemmaplan. Ibland vet vi mer än korren på plats i Ukraina t ex. Ok, att skapa autensitet, men är det inte också bara kuliss?

 19. Jan Arvid G vet att det inte blir kärnvapenkrig t ex. S k taktiska kärnvapen utarmat uran är ett nukleärt första steg men Jan Arvid G vet att det inte blir någon fortsättning på detta första nukleära steg. Är du oviss, vänd dig till Jan Arvid G, han sitter med sanningen som han delar ut frikostigt till den som ingenting vet.

  Appropå Jönssonligan skicka henne till slagfältet Bakhmut där kan hon ha användning för sina ukrainska narrativ.

 20. Knut L!
  Nej, du har nog rätt. I samband med Irak-kriget hittade man ju dessutom på ordet ”inbäddad reporter” och det blev förstås spiken i kistan för att någorlunda innehållsrikt reportage skulle publiceras.

  Jag tänker ibland på den omhuldade Bang Alving och hennes berättelser från finska vinterkriget. De var ju ofta sammansatta vid något groggbord i Helsingfors. Kommunisten Gustav Johansson som i sig inte var ett fullgott sanningsvittne, hade i alla fall förmåga att journalistiskt kritiskt granska hennes sagolika ordflöden ”från fronten”.

 21. Dan Kotka!
  Utarmat uran i stridsspetsar har inget med nukleära vapen att göra eftersom det inte är någon nukleär procesx. Utarmat uran är en restprodukt som blir när man anrikar uran och innehåller mest isotopen 238.

  För kärnkraft vill man ha en större andel med isotop 235 och ännu större om det ska användas i en atombomb.

  Det är en extremt tung metall och stridsspetsen med uran tränger in och blåser ur en anfallen stridsvagn. Invändningar är att uranet anses vara giftigt och ”obra” att andas in dammolnet av uran.

 22. Knut L!
  Att kategorisera och benämna är oundvikligt. Du urskiljer en politisk-militär allians som du kallar ”USA-världen”.

  Att du har synpunkter på många saker som Vladimir Putin och Xí Jìnpíng står för ändrar inte på följande faktum: tjänstemännen i Ryska federationen och Folkrepubliken Kinas statliga organisationer för påverkan och propaganda har ingen orsak att vara missnöjda med lindelof.nu. Om man ser till de stora linjerna, är det befogat att säga att där finns en putinist-xíistisk åsiktsriktning, som du tillhör.

  Putinist-xíisterna kommer nog tyvärr att skriva slutkapitlet i Folket i Bild/Kulturfronts historia. Vilket är i sin ordning, eftersom ni demokratiskt är i majoritet i föreningen.

 23. Vad som nu sker är ett historiskt minst sagt allvarsamt läge i ett globalt perspektiv som får betraktas som en nära katastrof bortom varje annat civiliserat perspektiv.

  Inte kunde jag föreställa mig att jordens mest utvecklade art med förmåga att organisera och bygga tillsammans till synes skulle utveckla ett sådant ödesmättat självskadebeteende.

  Vad som ny sker är större än enbart lägga hela ansvaret på Ryssland. Viktigt att komma ihåg är att det finns ett orsakssamband som lett fram till denna för mänsklighetens balans över ett fruktansvärt bråddjup den aldrig tidigare befunnit sig över.

  Till detta skall läggas ett alarmerande hot som vi människor skapat genom att påbörja förstörelsen av våra egna livsvillkor på den enda planet vi har att förhålla oss till.

  Nej detta krig handlar om mer än det Ukrainska folkets rättmätiga önskan att leva ett fredligt liv i välordnade samhällsstrukturer. Det tragiska med vad som nu sker inom detta landets erkända gränser är att det blivit utsatt för ett maktspel mellan krafter vars intressen inte bryr sig om oskyldiga människors önskan att leva i harmoni tillsammans i sin vardag.

  Det finns en ordning enligt EN stadga för varje land att förhålla sig till och respektera. När inte den efterföljs av vare sig det ena eller det andra stormakten blir det den starkes rätt som tar över med hot om död och förstörelse av levnadsvillkor för oskyldigt drabbade. Och nu har mänskligheten nått den punkt där den måste besinna sig och välja väg.

  Frågan är om världsordningen inom överskådlig framtid, även om kriget upphör, kommer att reparera vad som är förstört i förmåga att samarbeta för mänsklighetens bästa. Ty den låsningen som finns mellan öst och väst riskerar att bestå och troligtvis bil än djupare.

  Eller kommer andra intressen i bästa mänskliga mening förhoppningsvis att ta plats och tränga undan nuvarande globalt destruktiva makter.

  Kan detta ske i regi av ett välorganiserat Förenta Nationernas Förbund, i Dag Hammarskjölds anda?

 24. Christian N!
  Du har rätt i att ansvaret för ett krig ligger på den som startade det. Att starta krig är väl alltid folkrättsvidrigt, så det adjektivet tillförde väl inget?

  Men du har kapitalt fel när det gäller vilken part som startade det. Du tycks ignorera allt som hände i åtta år fram till februari förra året. Ditt resonemang, eller narrativ för att låna ditt språk, är direkt kopierat från den amerikanska/Nato-propagandan i syfte att skyla över och sopa under mattan det krig som redan pågick, startat av ultranationalistiska ukrainska styrkor, mot den ”uppstudsiga” civilbefolkningen i Donbass som väntade på att Kiev skulle uppfylla Minsk-avtalet; ökad autonomi för Donbass och slut på beskjutningen mot Donbass. Något Kiev aldrig hade för avsikt att göra (vilket Porosjenko erkänt), och Tyskland och Frankrike (som hjälpte till att medla fram Minsk-avtalet) aldrig hade för avsikt att pressa Kiev till att uppfylla (vilket också erkänts av respektive statschefer). Det är inte bara ”ryska propagandister” som såg den exponentiella upptrappningen av beskjutningen av Donbass, dag för dag, veckan fram till Rysslands SMO. T o m USA:s underrättelsetjänst bedömde att beslutet av Putin att beordra SMO:n var ett sista-minuten-beslut. Listan med kända namn inom västvärldens massmedia, politik, diplomati o s v som i decennier har varnat att USA:s/Nato:s handlingar kommer att PROVOCERA ett krig med Ryssland är lång. Få säger att Rysslands invasion var legitim, men många säger att den framtvingad.

  Jag skulle kunna fortsätta och såga dina argument, men det här är en gammal och uttjatad lista med propagandapunkter från USA/Nato som har motbevisats grundligt många gånger förut.

  Du tycks tro, som en viss annan kommentator här, vars namn jag icke nämner och vars dumheter jag inte längre ödslar tid på, att alla som säger något kritiskt mot USA, Nato eller Ukraina i samband med den här konflikten kopierar rysk propaganda. Lite som hur alla som på minsta sätt ställde sig frågande till hur Covid-19 hanterades, med mer eller mindre tvingande krav på injektioner med dåligt testade experimentella produkter, utmålades som antivax och konspirationsteoretiker.

  Om du läste eller lyssnade på lite mer oberoende rapportörer av vad som hände och händer så skulle du inse hur långt in i västvärldens propagandabubbla du är.

  Putin kräver inte att något grannland ska ge upp sin suveränitet och börja agera som nickedockor till Kreml, för att inte tala om att det inte är USA:s/EU:s plats att ”gå med på” något som rör säkerhetsintressen mellan Ryssland och dess grannländer. EU förresten, du menar kanske Nato? Ryssland har inga krav eller förbud vad gäller medlemskap i EU för grannländer. Det som hände i Ukraina 2014 var en följd av att Yanukovych var på väg att skriva på ett avtal med EU, men när Ryssland hjälpte Yanukovych att läsa det finstilta i avtalet, som inkluderade inte bara att kapa handeln med Ryssland utan också kraftiga försämringar för Ukraina t ex, IMF-lån med krav på frusna löner och pensioner, backade Yanukovych. Han fick också ett bättre avtal med Ryssland som inkluderade en kraftig investering (inte lån) i Ukraina.

  Det enda ”Putin kräver” är att grannländerna inte ska ansluta sig till Nato, en USA-kontrollerad terrororganisation vars funktion är att vakta transportleder för fossila bränslen och tvinga igenom amerikanska ”intressen”.

  Ryssland uppskattas ha förlorat i runda slängar 16.000 (sexton tusen) man i kriget, om man frågar experter och underrättelsetjänster i väst. Ukrainas siffror är minst 100.000, vilket Ursula von der Crazy råkade vräka ur sig i ett tal för ett tag sedan. Videon togs snabbt ned och avsnittet där hon sade siffran 100.000 döda ukrainska soldater klipptes bort innan videon lades upp igen. Det här är inte nyheter för mig, för jag läser och tittar inte på MSM för nyheter, varken utländska eller svenska.

  Om man bedömer krigets utveckling utifrån hur mycket mark ryssarna kontrollerar, eller vilka städer, visar man bara att man inte hörde (eller förstod eller trodde) vad Putin sade redan i sitt första tal där han förklarade att han startat SMO:n och varför. Det är ett utnötningskrig där ett av målen är att avmilitarisera Ukraina. D v s eliminera den, på ett eller annat sätt. Ukraina har nästan slut på tränade soldater, varför vi ser mer och mer rapporter om tvångsrekryterade unga och gamla män på gatorna i Ukraina. De har också slut på ammunition och tyngre utrustning, varför de är helt beroende av vad Nato och USA:s vasaller i EU skickar till dem, och det räcker inte på långa vägar. Inte till försvar och ännu mindre till någon effektiv vår-/motoffensiv. Men så länge de skickar soldater in i t ex Bakhmut, så kan ryska styrkor avverka dem. Och så länge USA och dess vasaller skickar vapen till Ukraina, blockerar alla försök till vapenvila, förhandlingar och fred, så fortsätter kriget och (mestadels) ukrainskt lidande.

  Resten av EU lider också, och det är helt självförvållat genom de sanktioner vi infört mot Ryssland. Snacka om att skjuta sig i foten, eller såga av grenen man sitter på. Inflationen och den ekonomiska krisen i Europa kunde ha undvikits om vi inte var så j-a dumma och angelägna att vara USA till lags. Amerikansk vapenindustri och LNG-industri tackar för vår självuppoffring…

  Om du vill följa konflikten i Ukraina i detalj kan jag rekommendera Brian Berletics YouTube-kanal The New Atlas. Alexander Mercouris och Alex Christoforou är också bra, och deras gemensamma kanal The Duran. Och sedan har vi förstås The Grayzone med sina utmärkta reportrar Max Blumenthal, Aaron Maté och Anya Parampil, samt en rad till bidragande reportrar. Men du riskerar att få en helt ny bild och förståelse för vad som ”verkligen hände”, i alla möjliga frågor.

 25. Olle P!
  Har du läst eller hört talas om Civilized to Death av Christopher Ryan?

  Jag har bara sett en intervju med honom där han diskuterar boken, men jag tycker han har en del poänger. Jag hade nog mått, eller skulle må, mycket bättre i ett jägar-/samlarsamhälle på runt 100 individer.

 26. Niclas H!
  Nej, den boken känner jag inte till.

  För övrigt är jag minst sagt bekymrad över hur vår värld i framtiden kommer att gestalta sig. Och då inte minst när vi ser att starka motpoler, öst och väst riskerar att utsätta mänskligheten för ett fruktansvärt och oåterkalleligt öde.

  Betänk att det råder krig mellan dessa nukleära makter som vi aldrig tidigare upplevt.Förvisso delvis genom ombud där oskyldiga människor är måltavlor i ett cyniskt maktspel, ivrigt understött av våra etablerade medier. Så sker uppenbart till vilket pris som helst.

  Och i detta spår står den – vår svenska arbetarrörelses största organisationen Socialdemokraterna tillsammans med LO – helt handlingsförlamade. Dessutom till den milda grad att man körde över sitt högsta beslutande organ S-kongressen och övergav det fredsskapande värnet, nämligen alliansfriheten och valde istället att söka medlemskap i en kärnvapenbärande krigsorganisation som Nato.

  Varför är det så tyst i dessa arbetarled, borde folket fråga sig och agera därefter, ty vi äger ett ansvar för kommande släkten, våra barnbarn och barnbarnsbarn. Så tänker jag och blir särskilt berörd när jag möter dem.

 27. Niclas H, du skrev:
  ”Du [Christian N] tycks tro, som en viss annan kommentator här, vars namn jag icke nämner och vars dumheter jag inte längre ödslar tid på, att alla som säger något kritiskt mot USA, Nato eller Ukraina i samband med den här konflikten kopierar rysk propaganda.”

  Men när du skrev detta ödslade du tid på mig, och du drog uppmärksamhet till mitt namn? Tusan så förargligt!

  Allvarligt talat, fattar du inte att du framställer dig i dålig dager? Vore Sverige en enpartistat, då vore du medlem i något lokalt partiorgan, som hindrade folk från att yttra sig, och gjorde tillvaron svårare för dem, som hade fel åsikter.

 28. Tack Knut l!
  En utmärkt artikel! Du fyller ett tomrum vad gäller kritisk betraktelse av kriget i Ukraina. Om inte annat visas det av diskussionen här ovan!

 29. Olle P!
  Jo, jag håller med och är bedrövad. Det är en av orsakerna till min depression.

  Jag har gett upp hoppet om mänskligheten, såvida det inte händer något väldigt radikalt som väcker folk. Jag fattar inte att människor omkring mig inte är intresserade av, eller orkar med, att följa händelseförloppen runt omkring dem. Och om man försöker förklara för dem så skrattar de nedlåtande eller rycker på axlarna, de tror att de vet bättre eftersom de följer nyheterna på MSM och tror att bara konspirationsgalningar följer ”alternativa nyhetskällor” i nivå med Flat Earth Society. Det är väl temat i filmen ”Don’t Look Up” om jag förstått rätt, jag har inte sett den, bara en trailer. Men jag känner mig ofta som om jag är omgiven av människor som springer som lämlar mot en avgrund, människor som tycker att jag är galen därför att jag är den enda som inte springer åt samma håll som alla andra.

  Och ja, jag vet att lämlar inte springer i massor mot klippkanter och säker död. Det är en faktoid. Men vi människor gör det, metaforiskt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.