Lindsey och Boris (Montage: Redax)


”Om Ukraina faller kommer det att bli en katastrof för västvärlden; det kommer att bli slutet på västerländsk hegemoni”, säger Storbritanniens tidigare premiärminister, Boris Johnson, i klartext.

För oss som följer lindelof.nu är det ingen nyhet det Boris Johnson säger. Men nu anger den amerikanska senatorn Lindsey Graham ytterligare ett skäl till varför USA och dess allierade inte vill förlora Ukraina. Ukraina är ”en guldgruva” med viktiga mineraler värderade till 12 trillioner (12 nollor!) dollar, d v s ca 12 miljoner miljarder svenska kronor. I en TV-intervju den 10 juni säger han ”de kan bli det rikaste landet i Europa. Jag vill inte ge dom pengarna till Putin att dela med Kina. […] Dom kan bli den bästa affärspartner vi har drömt om. Vi har inte råd att förlora kriget i Ukraina”, säger Lindsey Graham.

Redan i augusti 2022 hade Washington Post rubriken ”kampen om landets mineral- och energirikedomar”. De skrev då att ”Ukraina hyser några av världens största reserver av titan och järnmalm, fält av outnyttjat litium och massiva fyndigheter av kol. Tillsammans är de värda tiotals biljoner dollar.”

Men inte dog med detta. Ukraina har ”otaliga andra reserver, inklusive lager av naturgas, olja och sällsynta jordartsmetaller – väsentliga för vissa högteknologiska komponenter – som skulle göra Väst oberoende import från Ryssland och Kina”. De flesta av dessa rikedomar råkar finnas i östra Ukraina där de flesta av striderna sker.

Föregående artikelDen förrädiska alliansen mellan nazisterna och sionisterna
Nästa artikelInte Zelenskyj och Kristersson som styr
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

3 KOMMENTARER

  1. Om jag minns rätt så hävdade smarta neocons att andra Gulfkriget skulle betala sig själv: USA skulle ta över Iraks oljetillgångar och tjäna grova pengar på dem! Är inte helt säker på hur det verkligen gick, förutom att jag tror att kineserna var inne och tog hand om det hela, och jänkarna fick inget utom huvudvärk och dåliga finanser!

  2. Undrade själv i krigets inledning varför väst var så otroligt angelägna att hjälpa Ukraina till varje pris? Ett korrupt land med väldigt mycket nazister!

    Nu, när sanningen börjat sippra ut, växer också desperationen i västvärlden. Hegemonin och alla rikedomar har nått vägs ände och Ukraina blir symbolen för västs sista hopp att fylla upp systemet ett tag till. Det otäcka är hur långt detta kommer att gå. Jag misstänker vi snart hamnar i fullskaligt krig, för ledarna i väst kommer aldrig böja sig.

  3. Jag tror att, naturresurser kan vara en förklaring, fast jag är lite allergisk mot att vänstern alltid tar till den förklaringen. USA:s geopolitiska dröm har alltid varit ett uppstycka Ryssland och nu har EU fått en ny utrikeschef som delar den drömmen, Kallas. Oavsett vad som är rätt eller fel med den drömmen så är det mycket osannolikt att Putin delar den.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.