Representanter för stater, organisationer, massmedier och internationella experter deltog i en rundabordskonferens i Ukraina om kampen mot desinformation.

EN UKRAINSK MYNDIGHET, sponsrad av bland andra Förenta staternas State Department (och den USA-baserade Civila forsknings- och utvecklingsstiftelsen ”Civilian Research and Development Foundation – CRDF Global Ukraine”), har publicerat en lista där drygt 70 personer stämplas som ”informationsterrorister, som ska veta att de kommer att ställas till ansvar inför lagen som krigsförbrytare”. Brottet är ”desinformation och spridande av rysk propaganda”. En av personerna på listan är fredsforskaren Jan Öberg. Men där finns också namn som Robert Mersheimer, Scott Ritter, Tulsi Gabbard, Rand Paul, Douglas Macgregor och Glenn Greenwald. Alltså en mix av journalister, politiker, fredsforskare och akademiker som officiellt intagit en kritisk hållning till de gängse västerländska mediernas (inkl. DN och SVT) bild av Ukrainakriget.

Man häpnar över vad som kan uppfinnas i detta eländiga propagandakrig. När ska någon ansvarig sätta ner forten och säga STOPP? Det här är ändå för mycket. Skulle den ukrainska regimen heroiskt kriga för allas vår frihet – med rätt att utpeka individer med avvikande mening som krigsförbrytare? Det är sanslöst. Den ukrainska regimen har förbjudit all opposition i landet och pressar sin befolkning till det yttersta i ett krig som inte längre gagnar deras nationella intressen. Ju längre de tvingas offra sig för USA/Västs intressen, desto mindre av ett självständigt Ukraina kommer att komma ur det här.

Snart hamnar väl också vi småskuttar i sammanhanget också på svarta listan över krigsförbrytare och terroristanklagade.


Hela listan kan du läsa här.
Läs Jan Öberg om saken.

Föregående artikelDet är inte synd om mig, jag är en bland många.
Nästa artikelAmnestyrapporten, kanske en liten spricka i informationsmuren
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

 1. Efter att ha gått igenom listan finns det ett antal saker att säga. Den som har någorlunda spridning av i sina åsikter i relevant fråga, och som INTE hamnar på listan, är med mycket stor sannolikhet en som är aktiv i den allmänna kampen för att världen skall fortsätta att vara unipolär under USA:s överhöghet. Sådana politiker som Magdalena Andersson, de andra statscheferna i Norden, samt skribenter och ”forskare” i Sverige som Patrik Oksanen och Martin Kragh kommer aldrig att dyka upp på sådana svarta listor, hur inflytelserika de än skulle vara (i Väst).

  Knut L koketterar när han skriver ”Snart hamnar väl också vi småskuttar i sammanhanget också på svarta listan över krigsförbrytare och terroristanklagade.” Pål Steigan står nog närmare i tur för att hamna på en sådan lista, av det enkla skälet att steigan.no är mycket mer spridd.

  Att jag inte hittar Glenn Diesen på listan är mer förvånansvärt. Han spelar ju i samma division som Rand Paul, Jan Öberg och Glenn Greenwald.

  Just när det gäller vem som är på listan har jag samma uppfattning som Gonzalo Lira. Han menar att mycket av det som kritiskt skrivs om hur t ex State Department i USA, eller WEF i Davos skulle kunna planera en mängd av sitt handlande för att styra jorden, ja det skrivandet är starkt överdrivet. ”Titta bara på Joe Biden och Camela Harris i USA eller Boris Johnson i England eller Olaf Scholz i Tyskland. Har de någon förmåga att planera, att handla på ett rationellt sätt?” säger Lira.

  När ett imperium med vasaller håller på att gå under, kan vi inte förvänta oss att ledningarna och språkrören för dem i detta imperium skall ha de vassaste hjärnorna. Detsamma gäller naturligtvis för vasaller som Ukraina och Sverige.

  Däremot kan Knut L vara förvissad om, att han finns med i något register över allmänt opålitliga svenskar. I detta register antar jag att det finns någon form av gradering. Så om han önskar bli bättre rankad får han nog anstränga sig för att få lindelof.nu mer spridd. En något mer avspänd och ”kall” hållning i artiklarna kan jag också rekommendera. Att skriva ”Man häpnar över… När ska någon ansvarig sätta ner forten och säga STOPP? Det här är ändå för mycket. Skulle den ukrainska regimen… Det är sanslöst.” är varken avspänt eller kallt. Det uttrycker förvåning över ”att björnen skiter i skogen” och också okunnighet om hur vasallstaten Sverige fungerar. Vem i vårt land skulle kunna tänkas att med auktoritet ”sätta ner foten och säga STOPP”?

  För att vara en enskild webbredaktörer gör lindelof.nu ett gott jobb. Alla vi som på ett eller annat sätt bidrar till detta arbete får naturligtvis fortsätta att vara behjälpliga i det. När nu hösten/vintern kommer med ökande enskilda och kollektiva svårigheter att ”klara vardagen”, så kommer vi kanske att få en ”kritisk massa”. Ännu en länk om detta. En tredje länk för sammanhanget.

  Om det sker kan sajter som lindelof.nu kanske få ett tillskott av yngre personer, vilka vill ge uttryck för sin syn på dessa ”svårigheter”. Och om(!!) det sker kommer sajtens svartalistbetyg att raka i höjden, eller så kommer den att utraderas.

 2. Bertil C!
  Kanske man kan se det som att jag koketterar när jag räknar mig till dissidenterna. Men jag menar just det du säger, att vi ”småskuttar” säkert finns på andra listor och att storebror ser oss.

  Hur jag ska kvalificera lindelof.nu till A-laget i detta sammanhang bryr jag mig inte om faktiskt. Trivs bra som ”småskutt”. Jag är glad att det finns många som vill medarbeta på olika vis, snart 500 aktiva ”prenumeranter” och många andra läsare som regelbundet läser vad som publiceras här. Mycket längre går nog inte att komma som ensam redaktör.

  Men en renovering av sidan formmässigt är på gång. Kanske det kan lyfta läsartrafiken ett snäpp. Vi får se.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.