sigberg_520

Kanske drog jag för långtgående slutsatser av det Lasse Wilhelmson skrev i sin berättelse om vad som hände den 20 september på Sergels torg (Newsmill). Han skrev:

”När jag kom fram till Sergels torg pågick en manifestation mot Irans nuvarande regim. Den dominerades av exiliranier och iranska flaggor med Shahens symbol …”

Jag var inte där, så jag litade på Lasses beskrivning. Att motdemonstrationen var sammankallad med huvudsyftet att störa Al-Qudsdemonstrationen framgick inte. Så var det kanske.

Det förändrar emellertid inte saken. Jag anser att Al-Qudsdemonstrationen splittrar den svenska Palestinarörelsen och spelar sionisterna i händerna, just därför att den skapar helt onödiga gatubråk och motsättningar mellan olika Israelkritiker/Palestinavänner. Så stöter man bort fredliga svenskar.

I Uppsala samlade Palestinska Folkets Förening till demonstration 10 oktober för att protestera mot israeliska konstruktionsarbeten i anslutning till Al-Aqsamoskén, som hotar att skada själva moskén – en av Islams heligaste platser. Sigbert Axelsson m fl kända Palestinavänner talade och demonstrationen genomfördes i huvudsak på ett värdigt sätt. I den deltog jag förstås.

Men, Wihelmsons numera välkända islamistgrupp, med Mohamed Omar, Ahmed Rami som mest kända namn, försökte förvandla demonstrationen till en ”antijudisk, islamistisk” manifestation i likhet med den 20 september på Sergels torg. Dels spreds en falsk affisch, slående lik den inför 20 september, med modifierade paroller på strategiska bloggar i förväg. Det ledde till ilskna skall på maillistor om att folk inte borde delta. Dels uppmanades alla demonstranter att delta i Ahmed Ramis föreläsning ”om Judendomen och judedomineringen (Bonnierfamiljen exempelvis) av svensk media” samma eftermiddag. Man skrek även slagord på arabiska som kunde uppfattas som antijudiska, trots att ledningen noga informerat om vilka slagord som var tillåtna.

Wilhelmson, Omar och Rami deltog förstås i själva demonstrationen, vilket självklart inte kunde förhindras. Men syftet var uppenbart – om än inte bevisbart – att sprida oro i leden och få massmedier att uppmärksamma just dem.

Det lyckades. Dels skildrade bloggaren ”kulturkritikern” demonstrationen som en stolt islamistisk manifestation. Gudmundsson på SvD-ledarbloggen och bloggaren Nordic Dervish tog sedan vid och fullföljde sågningen, varpå denna viktiga solidaritetsmanifestation för palestinierna till slut framstår som ett islamistiskt spektakel.

Vad är detta om inte ett underminerande av solidaritetsrörelsen med Palestina?

Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelLasse Wilhelmson och judendomen
Nästa artikelUnter den Linden
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

11 KOMMENTARER

 1. Ja, detta kan inte betraktas som annat än ett kapningsförsök. Rapporten på bloggen ”kulturkritikern” var som en gåva från himmelen åt sionisterna. Det räcker med en bild på en så pass vansinnig person som Ahmed Rami för att de ska kunna misskreditera hela demonstrationen. Dessvärre är dessa personer alldeles för själviska för att bry sig om vad som gynnar palestinierna.

 2. Hade tänkt kommentera men såg då i högerkanten:
  ”En smula blåögdhet ökar utsikten och därmed insikten.” och insåg att det var onödigt.

 3. Så du menar Kristoffer, att mitt deltagande i demonstrationen var ”ett kapningsförsök”, medan ditt deltagande var något annat?

  Jag bestämde mig för att delta i demonstrationen samma morgon, efter att först ha förvissat mig om att jag var välkommen, väl medveten om att det finns de som i efterhand, som du nu gör, försöka få det att framstå som ”ett kapningsförsök”.

  Jag har ingenting att göra med de försök som gjorts före uppsalademonstrationen att sprida information om denna. Finns det några som helst belägg för att detta skulle vara i syfte att ”splittra”?

  Jag har ingenting med Al Qudskommittén att göra och ställde upp som talare på Sergels Torg efter att ha blivit tillfrågad av densamma.

  Man kan förvisso ha olika uppfattningar om Ahmed Rami. Jag har studerat rättegången och domen mot honom och anser att det var ett justitiemord.

  Jag har aldrig ifrågasatt någon palestinaväns syften, varför ifrågasätter du Kristoffer och Knut mina? Det torde väl vara känt sedan 2003 att jag är antisionist och motståndare till den judiska staten, samt ivrig förespråkare för de fördrivna palestinierna oförytterliga rätt att återvända. Om det är mitt ”brott” så må så vara….

  MVH

  Lasse W

 4. Med kapningsförsök avsåg jag givetvis inte din närvaro i demonstrationståget, Lasse. Kapningsförsöket bestod i att en eller flera islamister – som öppet säger att deras mål är en islamisk Palestinarörelse – lät ta fram en egen affisch (som innehöll en bild från en demonstration som PFF inte haft någonting att göra med), helt på eget bevåg välkomnade högerextremister att delta i demonstrationen och dessutom ropade slagord som inte var godkända (och med säkerhet inte heller skulle ha godkänts av arrangörerna).

  Detta har lett till problem för såväl arrangörer som talare. Som du säkert förstår kan man inte se på det med blida ögon. Vad tycker du själv om ett sådant idiotiskt agerande?

 5. Människan är ansvarig för sina handlingar, och så bör det väl vara! Men jag tycker att det är att dra det för långt att man även blir ansvarig för ANDRAS handlingar om man t ex går bredvid dom i demonstrationståget. Jag förstår helt enkelt inte din kampanj mot Lasse Wilhelmson, Knut!

  Sedan när har Lasse W en egen ”islamistgrupp”, som dessutom är ”välkänd”? Att han är antisionist vet vi ju, men gör det honom med naturnödvändighet också till ”islamist”? Är kanske jag också en tvättäkta ”islamist”, då även jag vill beteckna mig som antisionist?

  Hur vet du att Lasse W ville ”sprida oro i leden”? Eller, om man skulle formulera frågan mera exakt: På vilket sätt visade det sig att syftet han hade med sitt deltagande var att ”sprida oro i leden”?

  Du ifrågasätter Lasse Ws motiv bakom att DELTAGA i demonstrationen, så du bör ju ha bra på fötterna och kunna svara på frågorna ovan. Annars är det ju så att även motiven för din kampanj kan ifrågasättas!

 6. Dennis!
  Att du inte förstår … kan bero på att jag inte bedriver någon kampanj mot Lasse W. Jag kritiserar bara hans politiska uppfattningar och i mitt tycke okloka politiska handlingar. Att jag betecknar hans politiska position numera som ”antisemitisk” bygger på vad han själv har skrivit. Jag förstår faktiskt inte varför han blir så upprörd för att jag säger det.

  Att LW numera även lutar sig mot ”islamism” är också klart. I en ordväxling på en maillista skrev han: ”… men du bör då beakta att det just är ´islamismen´ som för närvarande är den enda kraften att räkna med i kampen mot sionismen …” Alltså, ”den enda kraften”! Han förenar idag ”antisemitism” med ”islamism”.

  Hur fast han och hans vänner är sammanflätade som grupp vet jag förstås inte. MO och LW uppträder i offentligheten som varandras mentorer och intervjuar varandra på bloggar och på YouTube. Det är nästan komiskt. Rami, Erlingsson och andra vet jag nästan inget om, annat än att de förekommer runt huvudpersonerna MO och LW. Må de ta sitt förnuft till fånga.

 7. Som framgår av vad jag skrivit på annan plats anser jag att det både före och efter AlAqsa-demonstrationen i Uppsala förra lördagen framstår som att det gjordes försök att genomföra en ”kapning” av demonstrationen och använda den för syften, icke godkända av arrangören Palestinska Folkets Förening i Uppsala. Om ett medvetet försök verkligen gjordes vet jag inte men jag håller det för sannolikt, dock utan bindande bevis. Hur som helst är det dåligt politiskt omdöme att agera så att sådant kan misstänkas och sedan utnyttjas av motståndare till palestiniernas befrielsekamp. Här är det framför allt Mohammed Omar och Porang Zahedi som förtjänar kritik.

  Sammankopplingen mellan AlQuds-manifestationen i Stockholm 20 september och AlAqsa-demonstrationen i Uppsala 10 oktober är olycklig. Såväl Zahedi som Omar har öppet gett uttryck för att det är kampen för islam, vi kan väl säga ”islamism”, som är överordnad kampen för ett fritt Palestina. Detta är en felaktig linje, som försvagar stödet för palestinierna och minskar sammanhållningen kring deras gemensamma mål om ett demokratiskt, fritt och självständigt Palestina. Jag kan inte se någonstans att Lasse Wilhelmson skulle stå för denna splittrarlinje.

  Däremot står Wilhelmson för en konsekvent antisionism. Man skulle kunna säga att den är utdragen till den allra yttersta konsekvensen, nämligen att han betraktar sionismen som största faran för alla världens folk just nu! Detta kan förefalla något överdrivet, men det är ju inte svårt hålla med om att sionismen i varje fall är det allt annat överskuggande, stora hotet mot det palestinska folket. Inte minst i sin materialiserade form; den israeliska statsbildningen med sina förtryckarapparater. Därför blir inte Wilhelmsons agitation uttryck för en splittrarlinje. Måhända kan den i vissa lägen vara taktiskt mindre lämpad.

  Nu var ju Wilhelmson bara en vanlig deltagare i demonstrationståget 10/10 i Uppsala. Ditt försök att koppla ihop honom med ”slagord på arabiska” och Ahmed Rami saknar, som jag ser det, all grund. För närvarande alltså. Din deduktion av hans ”antisemitism” och ”antijudiskhet” förstår jag inte heller. Där ansluter din analys bara till fiendens ogrundade påståenden. Inget blir heller sannare av att du upprepar beskyllningarna i lite olika ordvändningar gång på gång.

 8. Ditt balanserande mellan å ena sidan MO och å andra sidan LW är lite för subtil för en slugger som mig. Jag har svårt att inte klumpa ihop dem till ett radarpar just i dessa yttersta dagar, då de faktiskt underblåser Jimmy Ã…kessons allra stolligaste generaliseringar. MO/LW:s analyser av Sverigedemokraternas senaste utspel ska bli intressant att ta del av.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.