anna-lena-lauren-wiki
Bild: Wikipedia

Anna-Lena Laurén är SvD:s korrespondent i Ryssland och det skulle kunna säga allt. Jag vet att en del av mina politiska bekanta inte är imponerade av henne och till och med ser ner på henne. Men jag vill lägga några ord för henne.

Det var 2012 när jag bodde i östra Finland som jag kom över hennes bok ”De är inte kloka, de där ryssarna”. Jag fann den helt unik, skriven av en journalist som förenade stor kritisk hållning till Putins Ryssland med stor kärlek till land och folk. Boken har blivit en av mina eviga följeslagare.

Men nu är hon Moskvakorrespondent för SvD och med tanke på hur tendensiös Elin Jönsson i statsägda SVT är så kunde man befara det värsta med Anna-Lena Laurén i högborgerliga SvD. Men det finns en del störande faktorer. Bland annat är hon inte svenska utan finländska (Pargas i Åbolands skärgård). Innan hon dök upp i SvD var hon betrodd medarbetare på finlandssvenska radion och TVn och Hufvudstadsbladet, och arbetar idag för Hbl och SvD. Då och då syns hon i ”Uutiset” 17.45, det vill säga SVT:s finska nyheter (som har svensk textning).

Och det där med att hon inte är rikssvensk är avgörande för att kunna läsa henne. Ty en rikssvensk journalist som skriver för rikssvenska läsare vet att det viktigaste är att ha åsikter, och framförallt ”rätt” åsikter. Där gör oss Anna-Lena Laurén oss riksvenskar besvikna, ty hennes politiska åsikter är få och konventionella.

Läst med finländska ögon
Men tar jag på mig mina finländska glasögon ser jag något annat: hon ger fakta, hon berättar vad hon upplevt och låter läsarna drar slutsatserna. Detta är en konst som kanske finländare är bättre på än svenskar, uppfostrade som de varit under mer eller mindre yttrandefrihetsbegränsade tider. Att läsa mellan raderna har de flesta ute i världen lärt sig, utom vi i Sverige som alltid vill ”säga som det är”.

Jag testade Anna-Lena en gång (25 april 2014) när det var en av hennes många ”chatt” på SvD. En insändare i UNT berättade att Putin sagt att Lenin gjorde fel som beviljade Finland självständighet. Har Putin sagt detta?

Medan Elin Jönsson eller hennes svenska kollegor inte skulle ha försuttit tillfället att säga något insinuant i stil med ”Ja, inte vet man vad Putin har i sikte, han kan ju ta sig till med vad som helst, och nog skulle han vilja ha tillbaks Finland…” svarade Anna-Lena kort ”Putin har hittills alltid i både ord och handling visat respekt för Finlands självständighet”.

I februari i år hade Anna-Lena ännu en ny ”chat” som, i mitt tycke, innehöll sensationella uppgifter. Ty blandat med de vanliga konventionella kommentarerna fick vi veta att Ukrainas militär inte bara är inkompetent, d v s dåligt utbildad, den är också politiskt opålitlig med befäl som har sympatier hos Ryssland.

Detta om något skulle ju diskvalificera Ukraina som ens associerad medlem av NATO och borde därför ha givits större uppmärksamhet i våra på sanningen alltid jagande svenska massmedier.

Anna-Lenas svar i chatten
11:09 ”Det största problemet är emellertid den inkompetenta ledningen inom den ukrainska armén. Det hjälper inte med bättre vapen om arméledningen inte vet vad den gör.”

11:18 ”Ev. vapenleveranser [från USA] skulle troligen inte ha omedelbar effekt eftersom de ukrainska soldaterna först måste lära sig använda dem, men det skulle innebära en moralisk seger vilket Porosjenko är i stort behov av nu. På sikt skulle de stärka den ukrainska armén, men som sagt räcker det inte då arméledningen är inkompetent.”

11:21 ”De soldater jag har talat med som har anslutit sig till frivilligbataljoner säger alla att de inte litar på ledningen i den reguljära armén. Många anser att det fortfarande finns element inom armé- och säkerhetsstrukturerna som är lojala med Moskva.”

11:26: ”Ukraina lider av en inkompetent och korrumperad förvaltning. Delvis kan man förstå att det är svårt att reformera ett land som befinner sig i krig. Samtidigt tyder mycket på att Porosjenko undviker att göra reformer som stärker institutionerna på bekostnad av personliga kontakter. Porosjenko har precis som tidigare presidenter placerat ut sina förtrogna överallt och omger sig i praktiken av jasägare.”

11:35 ”Som sagt har vi sett många prov på inkompetens i den ukrainska arméledningen …”

11:39 Fråga från Magnus: Är arméledningen verkligen så inkompetent eller finns det Rysslandsvänner där som förhalar och saboterar?

Anna-Lena: ”Många ukrainare misstänker att det är rysslandslojala inom armén som saboterar. Nyligen rapporterade ukrainska medier om en hög säkerhetschef som flydde till Ryssland med en massa information. Samtidigt är nog den allmänna inkompetensen ett större problem. Bara en sådan sak som att man inte får fram vinterstövlar till soldaterna fast de finns i lager (en uppgift jag fick av en frivilligarbetare utanför Artiomovsk) säger vad det handlar om.

11:48 Fråga från Carl: Jag arbetar i Försvarsmakten och har för några år sedan med egna ögon sett Ukrainas kvalificerade mekaniserade förband med unga välutbildade soldater, och kompetenta specialförband. Det jag ser av media-rapporteringen nu är gamla farbröder med dålig materiel. Vart tog de förband jag sett vägen?

Anna-Lena: Dessa förband kan knappast ha varit speciellt många. Jag misstänker även att många av de unga välutbildade soldater du såg var från östra Ukraina (majoriteten av den ukrainska armén rekryterades tidigare här) och många av dem vill inte kriga i sina hemtrakter. Jag misstänker också att en del av dessa förband du såg gick under i köttkvarnen i Ilovajsk.

Så långt Anna-Lena Laurén och chattet i SvD.

Det inre tillstånd i Ukraina som hon beskriver är givetvis inte obekant för beslutsfattarna i USA, Nato, EU, ja kanske inte ens på svenska UD eller Försvarsstaben. Men det har inte tillåtits komma ut i svenska massmedia, utom av en finländsk journalist i Moskva som man inte riktigt har kontroll över.

Det fanns en tid, före 1982, då finländska medborgare tog del av svenska massmedier för att få ocensurerade nyheter. Numera verkar trafiken gå i omvänd riktning.

Föregående artikelUSA ut ur Europa!
Nästa artikelNyansrikt porträtt och sinnrikt projekt

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.