UNT börjar mjukna i Irakfrågan

Förra veckan var vi elva Uppsalabor som lyckades få in en entydigt USA-kritisk artikel Irakkriget kan inte försvaras på UNT-debatt. Idag skrev överste Bo Pellnäs en utmärkt artikel som tog upp i princip samma saker; Kriget startades på en stor lögn, inga massförstörelsevapen, inget samband mellan Saddam och Bin Ladin, klara samband mellan Vietnamkriget och Irakkriget och Sverige måste stå upp för det som är rätt även om det är en dålig affär.

Men fortfarande finns det de som instinktivt reagerar för att några välformulerat och välunderbyggt vågar kritisera herrelandet USA. Håkan Engvall svarar oss i lördags. Vi elva hänvisade till Center for Strategic and International Studies (CSIS) som funnit att motståndet i mycket liten grad riktas mot civila. Samma institut kallar tydligen det som sker i Irak inte för krig, utan för “Low Intensity Conflict”, vilket skulle förklara att det inte längre är ett krig, vilket i sin tur förklarar varför vi inte har några protestmöten mot kriget – typ Vietnam.

Men jag är överens med Håkan Engvall om att våldet i Irak säkerligen syftar till ett inbördeskrig. Så har ockupanter och härskare i kris alltid resonerat, säkert långt före Macciavellis dagar, han som på 1500-talet formulerade maktens metod att härska genom att söndra. Det är alltså klassiskt. Men är det irakierna som försöker söndra, som Engvall påstår? Nej, här är vi inte längre överens. Det är ockupationsmakten som genom att sätta kurder mot sunni, sunni mot shiter och så vidare föra tt skapa oreda. Kan Irak splittras i småstater som man lyckats med på Balkan blir det lättare för herremakten att kontrollera oljan. Att sedan bomber briserar bland oskyldiga civila folksamlingar bevisar inget annat än att någon med intresse av splittring låter sådant ske. Vi är alla beroende av att kunna tänka självständigt och sila propaganda, som kommer från alla håll. Dock är USA:s makt på propagandaområdet vida överlägsen alla andras. Men våldets offer kan med tiden räknas. Redan nu kan man konstatera att den verkligt stora terrorn utövas av USA och dess allierade.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om:

... är läst 400 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.