Om händelserna i Petrograd 1917 skriver Håkan Holmberg idag i UNT:s ledare bland annat: ”Den provisoriska regeringens val att fortsätta kriget blev förmodligen avgörande för den tyska krigsledningens beslut att utnyttja exilpolitikern Vladimir Ilitj Uljanov (Lenin) för att försöka få till stånd ännu en politisk omvälvning.”

Han sällar sig också till dem som kallar bolsjevikernas maktövertagande i början av november ”Oktoberkuppen”.

Läs och begrunda…

(Kommentera gärna…)

 

Föregående artikelKinaresa – Byggande pågår överallt
Nästa artikelAllmän grabbighet, övergrepp och sexbrott…

2 KOMMENTARER

  1. Eftersom jag i min serie bara kommit till juli 1917 är jag inte i stånd till några detaljerade kommentarer till vad som hände på hösten 1917 och vintern 1917-18. Men redan nu står det klart för mig att valet för det ryska folket redan dessförinnan inte stod mellan bolsjevikerna och ryska borgerliga demokrater av västerländsk typ + välmenande socialister, utan mellan bolsjeviker och reaktionärer av gammal tsaristisk modell.

    Det var dessa ryska borgerliga demokrater av västerländsk typ + välmenande socialister som genom sin egen svaghet och en serie av politiska misstag gjort att valet i slutändan stod mellan två auktoritära, diktatoriska falanger. Hade den reaktionära falangen vunnit hade vi sett mycket värre terror. Tänk på vad som skedde i Finland 1918 där den vita terrorn skördade tio gånger fler liv än den röda, därför att de segrande vita också ville utrota arbetarklassen, inte bara ”som klass” utan rent fysiskt.

  2. Hur länge skall det dröja innan Lenins ryska revolution tillerkänns den plats i världshistorien som tillkommer den. Eller mycket kortfattat: Utan denna Leninrevolution hade det inte blivit någon Maorevolution i Kina och utan den hade vi idag inte levt i slutet av den tid som inleddes med Tordesillafördaget 1494.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.