noshorning
Vita turister spanar på noshörningar i Sydafrika 2011. [Foto: K Lindelöf]
Det finns en gammal historia om mannen som undrade vad prästens söndagspredikan hade handlat om?

– Om synden …
– Och vad sade han?
– Jo, han var emot den …

För ett tag sedan fick jag här på Knut Lindelöfs blogg en fråga vad jag tyckte om IS. Eftersom så gott som all min kunskap om IS hade kommit från de moderna svenska predikstolarna hade det inte varit svårt att säga att ”jag är emot dem”.

Men på grund av bristande kunskaper och vis av erfarenhet undvek jag att ha någon bestämd uppfattning. De blodtörstiga Mau-mau krigare som 1954 skrämde upp den 10-årige AP visade sig ju senare vara frihetskämpar, liksom de grymma ”Vietcongs” tio år senare.

Den 5 oktober inflöt på UNT:s debattsida ett intressant inlägg, ”IS är en realitet vi måste ta hänsyn till”, som sökte sätta in IS i ett större sammanhang.

En annan organisation som de moderna predikstolarna utslungar sina förbannelser emot är ju som bekant Sverigedemokraterna (SD). UNTs politiske chefredaktör Håkan Holmberg har i dag hittat en ny infallsvinkel, nämligen Eugene Ionescus 50-talspjäs Noshörningarna Den handlar ju (som bekant?) om masspsykos och grupptryck i en rumänsk by.

När vi tonåringar i början 1960-talet av skolan togs att se pjäsen på Göteborgs Stadsteater fick vi veta att det hela var en parabel över kommunistiska maktövertaganden. Trots denna lärdom lär mellan hälften och en tredjedel av oss senare blivit vänstersocialister eller kommunister. Så när Holmberg välment rekommenderar Uppsala Stadsteater att ta upp Noshörningarna som en varning emot SD, så undrar man över konsekvenserna.

Holmberg lämnar sedan toleransen bakom sig och kritiserar Sveriges Radio som intervjuat en svensk nazist om Ukraina. Jag har inte hört intervjun, men om det var en äkta nazist bör hans djupt rasistiska åsikter ha ställt till trassel för dem som från de moderna predikstolarna givit oss i menigheten intrycket att alla som är ”oppositionella” emot Putin är frisinnade humanister.

Politiken att olika obehagliga ideologier inte ska få presentera sig själva utan alltid genom sina motståndares filter är tveeggat. ”Synden” i form av mord och stöld är ju lätt att fördöma, men svårare med ”hor” och ”dryckenskap” som ju har sina positiva sidor.

– Vad skriver ledarskribenten om idag?
– Om SD.
– Och vad säger han?
– Jo, han är emot dem.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelMen ”sjövilda” Inger gick det bra för …
Nästa artikelZhou Enlai, Jan Myrdal och jag – I

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.