UNT recenserar idag

Att UNT glömt bort min bok var inte sant. Efter att först ha slarvat bort det utskickade recensionsexemplaret och fått ett nytt, har de hanterat boken efter sina interna rutiner. Det tar tid med tanke på hur mycket nya böcker som regnar in över kulturredaktionen varenda dag.

Nå, idag kom recensionenAgneta Lilja hade läst men inte förstått. De stora frågorna om inkompetent ledning, kommunal ekonomism, strukturell mobbning i organisationen och följderna av detta för skolans kvalité, verkar hon närmast blind inför. Bokens jag framställs som en ”överkörd” lärare och rättshaverist med ett ”uppenbart genusproblem” som ger ”svårigheter att acceptera kvinnor i ledande positioner”.

Att skolans chefer och en majoritet av de anställda är kvinnor är en del av ett strukturellt problem, nämligen bristen på jämställdhet i skolan. Att pojkar och män ibland far illa i denna värld är ett undanskymt förhållande. Exempelvis kan en ensam man i skolan, som försöker vara rättvis och jämställd, råka mycket illa ut om ett gäng småflickor sluter sig samman och utövar sin kollektiva makt. Sånt här kan bara hanteras med förnuftiga, öppna och nyfiket prövande relationer mellan majoriteten kvinnor och de få männen. Tänk att den sortens jämställdhetsproblem inte intresserar Agneta Lilja, disputerad etnolog som hon är.

Mer om Agneta Lilja för den som är intresserad.

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.