”Klyftorna mellan skolorna växer”, ”Ökad segregation mellan grundskolor””Flickor och pojkar väljer olika skolor”. Det här trumpetas plötsligt ut med stora rubriker i Upsala Nya Tidning och på 24UNT, den nya TV-kanalen. De senaste fem åren har segregationen ökat. En av de viktigaste orsakerna är ”det fria skolvalet”. Det framkommer i en ny rapport från det kommunala Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.

Jag håller mig fast i morgonkaffekoppen. Det är svårt att inte bli ironisk eller att ilsket skrika ”Va va de ja sa!!”. Men jag ska undvika det. Det har runnit för mycket vatten i Fyrisån sedan spektaklet började, så de flesta kommer att ha svårt att förstå ironin eller ursinnet. Men många av oss äldre minns diskussionerna för cirka tio år sedan.

Ansvariga kan idag slingra sig med att låtsas som om saken är mycket mer komplicerad och att allt som nu sker egentligen varit oundvikligt. Men så är inte fallet. De förhållanden som idag råder i svensk skola är skapade av ansvariga politiker och byråkrater – mot bättre vetande. Vi är ännu många som inte glömt.

En annan orsak till skolans förfall är dålig ledning. Inge Olsson (författare och debattör i arbetsmiljö- och personalfrågor) skriver idag på UNT-debatt att ”Chefens stil avgör mobbning”. Om detta handlar min bok mycket konkret och begripligt. Den har funnits till försäljning sedan augusti, men ingen kommunalt ansvarig har fått någon fråga om saken av UNT. Inte heller har boken recenserats. Det är faktiskt märkligt.

Att Uppsala skulle vara en så liten stad att UNT – stadens viktigaste annonsorgan – avstår från kritisk granskning av kommunens affärer, vill jag ännu inte påstå. Jag föredrar att tänka att orsaken är dåligt journalistiskt handlag och/eller ett slarvigt förbiseende.

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: 

Föregående artikelAnmälan i Finland
Nästa artikelUNT recenserar idag
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.