gazademo_520
Bild av bloggaren i Uppsala 29/12

Ikväll demonstrerade en ovanligt stor mängd människor i Uppsala (kanske 700) mot Israels övergrepp i Gaza. Det var alldeles för kallt för tågets långsamma tempo. Och Uppsalas många upprörda palestinier skanderade arabiska slagord i alltför långa sekvenser emellan talarna, vilket gjorde att många var tvungna att lämna Stora torget innan alla tal var framförda. Men detta till trots blev det en mäktig markering mot det som nu pågår i Palestina.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet och Miljöpartiet hade officiella talare, vilket innebär en imponerande enhet i fördömandet av Israels övergrepp. Folkpartiet och Centern saknades dock. Per Bill (m) citerade Carl Bildts uttalanden från tidigare idag om att Israels bombningar och isolering av Gaza omedelbart måste upphöra, vilket gav applåder.

En ung palestinsk pojke höll ett gripande anförande som borde höras av många fler än dem som var kvar på torget när det var hans tur att tala.

Följande appell framfördes för Uppsalaavdelningen av FiB/Kulturfront av mig:

Det som nu sker är i lika delar förutsägbart som obegripligt. Förutsägbart för att vi med tiden lärt oss hur hänynslösa sionisterna i staten Israel är. Obegripligt för att det alltid är lika svårt att förstå att människor kan bete sig, som nu mot palestinierna i Gaza.

Men mest av allt är det upprörande. 1,5 miljoner instängda och skyddslösa människor bombas från luften. För detta övergrepp finns inget försvar. Det väcker ren och skär avsky.

Roten till det som nu sker är den återvändsgränd sionisterna satte sig i när de 1948 – efter nazisternas folkmord mot judarna – genomförde en etnisk rensning av Palestina. 700.000 fördrevs ut i flyktingskap. Vi vet idag hur det gick till och vilka som är skyldiga. Att demokratiska stater inte kan ta avstånd från hela detta brottspaket är en skam. Den moraliska klyftan går inte mellan judar, muslimer och kristna – alltså mellan religioner – utan mellan politiska system. Den gamla rasistiska europeiska kolonialismen har en direkt fortsättning i palestinadramat. Det här är oförenligt med varje anständig tolkning av begreppet demokrati.

Sioniststaten Israel och dess uppbackare – inklusive USA – måste ställas till svars för sina brott mot mänskligheten.

Palestinierna måste återfå sitt land.

Sveriges regering måste se till att alla vapenaffärer med Israel avbryts.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , ,

Föregående artikelAnti-antisemitism
Nästa artikelMohamed Omar tar bladet från munnen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.