Maktmonument på väg att bli historia

USA:s roll som världspolis är över. Den militära kraft som finns kommer att användas i mindre omfattning än tidigare. Sydkinesiska sjön och även stilla havsområdet blir amerikanarnas geopolitiska och militära huvudobjekt för lång tid framöver.

Då tänker jag inte i första hand på militär aktivitet utan att det krävs ödmjukhet och förhandlingar med kineserna som sitter på total kontroll när det gäller Sydkinesiska sjön och dess enorma potential gällande naturgas och olja vilket i sin tur kommer att slå hårt mot Mellanösterns oljestater.

Redan under säkerhetskonferensen i München signalerade USA genom Hillary Clinton och andra närvarande ministrar att såväl militära trupper och ekonomiskt stöd för Nato kommer att reduceras och på sikt upphöra.

Att några tusen amerikanska trupper nu landat i Polen förändrar inte den processen och den stora förloraren blir med stor säkerhet EU.

EU eller Tyskland på egen hand?
Kommer EU att bygga en egen stor försvarsorganisation. Vilket Sverige för övrigt motsätter sig. Tyskland har precis avskaffat förbudet för sin försvarsmakt att bedriva angreppskrig, vilket infördes efter internationella överenskommelser 1945. Vad innebär det? Hur kommer Tyskland att agera? Inom ramen för EU, eller självständigt med snabb upprustning? Här finns olika uppfattningar mellan de politiska blocken inom den tyska regeringen.

Det skrivs alldeles för lite om den kinesiska totaldominansen inom en rad områden. För första gången någonsin passerade de under 2016 USA när det gäller kapitalexport och lämnade EU långt efter sig. De har härjat vilt på den tyska marknaden och köpt upp olika dataföretag, innan regeringen insåg allvaret och satte stopp för den processen, till och med färdiga avtal för uppköp revs upp i ren panik.

Till sist sitter kineserna på i princip monopol när det gäller de enormt värdefulla jordmetallerna, som exempelvis mangan och de flesta andra. Utan dessa metaller är det omöjligt att producera framtidens bilar och det mesta när det gäller tillverkning inom försvarsindustrier.

Handelskrig
Kineserna införde redan 2015 exportrestriktioner gällande värdefulla metaller, vilket orsakade panik inom EU. Användning av detta förödande vapen lär vi få känna av i övriga världen inom kort. Kineserna har oss alla i ett skruvstäd. Men än så länge söker de samförstånd. Men naturligtvis på sina villkor.

Att det blir en period av handelshinder och varianter av protektionism kan man nog utgå från. EU har redan infört skyddstullar på sitt stål, direkt riktat mot Kinas totala dominans när det gäller produktion och export av stål. Trump kommer att försöka driva igenom skyddstullar till stöd för USA:s stålindustri, bilproduktion, frihandelsavtalen som planerats och de som redan genomförts rivs upp och den globala frihandelsideologin drabbas naturligtvis av denna omställning.

Den amerikanska försvarsindustrin kan inte längre sälja jaktflyg till försvarsmakten, för en kostnad av 900 miljoner kronor per styck. Trump har för avsikt och har redan påbörjat processen att istället köpa upp flygplan till halva den kostnaden. Vilket naturligtvis ger honom mäktiga fiender inom det militärindustriella komplexet, men även stöd från annat håll.

Det som inte verkar slå rot på många håll är insikten att USA faktiskt är bankrutt beroende på en absurt stor statsskuld (i förhållande till BNP), låga skatteintäkter, gigantiskt underskott gällande finansnettot och stora problem när det gäller handelsbalansen i förhållande till andra länder, exempelvis Mexiko.

När det gäller statsskulden så krävs enligt många ekonomer en skuldsanering, politiska överenskommelser för att skriva av skulder, men detta blir i sin tur en enorm ekonomisk belastning för inte minst OPEC länderna och Kina.

Föregående artikel1917 (1) Året började illavarslande
Nästa artikelVad skall vi göra nu?
Hans Andersson
Hans Andersson är gruvarbetare från Norrbottens malmfält. Hamnade i Skåne. Genomförde ämneslärarutbildning. Verksam som lärare sedan 1988. Sedan 2000 arbetar han i Lunds kommun. Aktiv i FiB-Malmö mellan 1985-1993.

4 KOMMENTARER

  1. Kan tilläggas att Lockheed-Martins F-35, det s k femte generationens stridsplan, som utvecklats till svindlande kostnader, av ledande amerikanska flygkonstruktörer benämns som ett kalkonprojekt.

    Planet avses att användas som plattform för flera i sig motsägande syften och blir därmed inte bra på någotdera. Rysslands motsvarande S-35 har avsevärt bättre kapacitet, t ex manöverduglighet, än F-35. Dessutom till avsevärt mindre kostnad. Finns bra material om detta på ICH Information Clearing House.

  2. Låt oss hoppas det. ”Men likväl rör hon på sig.”

    När jag sist träffade några gamla vänner i Sverige kom jag att säga ungefär att USA är bankrutt. De skrattade åt mig: Dollarn är stark, arbetslösheten låg, ekonomin växande, ingen stor social oro som i EU. Inga problem med flyktingar. Obama var en högt respekterad president, som hade läget under kontroll.

    ”Ekonomi” är ett mångtydigt begrepp. Man borde precisera med vems ekonomi det är som går bra eller dåligt.

  3. Leif S!
    F 35 är dessutom starkt försenad när det gäller produktion och leverans av stridsplanet. Men även Kina har nyligen visat upp sin J-20 Chengdu som står sig väl mot amerikanarnas motsvarighet
    ”Det är tydligt ett stort steg framåt när det gäller kinesiskt stridsflygskapacitet” säger Bradly Perret, vid tidningen Aviation week.

    Intressant i sammanhanget är Kinas monopol på de jordartsnära metallerna.

    Det krävs tillgång till dessa för att överhuvudtaget tillverka dessa högteknologiska stridsflyg. Om kineserna stryper kranen upphör tillverkningen av nya produkter inom ett halvt år i resten av världen. Metallarna krävs i produktionen vid tillverkning från det yttre skalet till den avancerade teknologin i framförandet av planet samt även för tillverkning av missiler. Rubbet.

    Det handlar om de legeringar som görs med hjälp av jordartsmetallerna. Utan möjlighet att göra dessa legeringar är det helt enkelt kört.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.