Det första land som Donald Trump besökte som president var Saudiarabien.

IA och andra myndigheter i USA är fullständigt på det klara med att kronprins Muhammed bin Salman i Saudi-Arabien stod bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. CIA har inspelningar av minst 11 meddelanden som den saudiarabiske kronprinsen MBS skickade till sin närmaste medarbetare Saoud al-Qahtani då denne ledde mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det var Wall Street Journal som skrev detta.

CIA vet att kronprins MBS stod bakom mordet på Khashoggi
Men Trump-administrationen ger fullständigt fanken i det. För den är vapenmiljarderna viktigare. Och inte bara det, utan det har också framkommit att efter mordet på Khashoggi har Trump-administrationen givit två USA-företag lisens att dela atomteknologi med landet.

Senator Tim Kaine, en demokrat från Virginia, säger att denne nyhet är chockerande.

Först och främst visar den på det fullständiga hyckleri som präglar USA:s regering. Den har brutit atomavtalet med Iran och genomfört mycket omfattande sanktioner mot landet, utan att det finns några som helst bevis på att Iran har något aktivt atomprogram. Samtidigt förser den halshuggarregeringen i Riyadh med atomteknologi som kan användas på vägen fram till det som Saudi-Arabien önskar sig, atomvapenstyrka.

Den brittiska tidningen Sunday Times hävdade 2015 med stöd i regeringskällor i USA att Saudiarabien skulle köpa atomvapen från Pakistan så att den halshuggande diktaturen skulle kunna bli en atommakt.

Satellitbilder visar att Saudiarabien praktiskt taget är färdiga att bygge sin första atomreaktor. Anläggningen ligger i det sydvästliga hörnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudiarabien har inte undertecknat några internationella avtal som skulle kunna förpliktiga landet att inte använda det civila atomprogrammet för att framställa kärnfysiska vapen.

Bilder på anläggningen är publicerade på Google Earth och experter på området är eniga om att det rör sig om ett kärnkraftverk. Den förre chefen på International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley, säger till Bloomberg att ”det är mycket troligt att bilderna visar en kärnkraftsanläggning” och att ”det innebär att Saudiarabien kommer att få affären i ordning”.

En regim som själv av centrala källor i USA karakteriseras som en kriminell organisation. Sarah Chayes och Alex de Waal skrev i The Atlantic:

”I själva verket är Saudi-Arabien inte en stat över huvud taget. Det finns två sätt att beskriva detta på: som ett politiskt projekt med en smart, men i det långa loppet i grunden dödsdömd företagsmodell, eller som en enhet som är så korrupt att den motsvarar en vertikalt och horisontellt integrerad kriminell organisation.”

En kriminell organisation med obegränsat med kapital och försett med kärnvapen – låter inte det lockande?


Originalartikeln publicerad på steigan.no. Översättning till svenska: Bertil Carlman.

Föregående artikelVAD ÄR DET SOM SKA FÖRSÖRJAS?
Nästa artikelStalin i Stockholm (4) – Vorosjilov berättar
Pål Steigan
Pål Steigan är före detta ordförande för norska AKP(ml) och nu redaktör för webbavisen steigan.no

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.