Alexander Mercouris

ALEXANDER MERCOURIS GÅR på The Duran igenom FN:s historia fram till idag. Han gör det med USA:s för någon dag sedan avslutade ”Summit of democracy” som bakgrund. Mercouris anser att avsikten med detta ”demokratitoppmöte” var att skapa ett alternativ till FN.

Under några år på 1990-talet kunde USA använda FN för sina egna syften eftersom Gorbatjov inte lade in något veto i säkerhetsrådet, och Kina lade ner sina röster. I slutet av 90-talet i samband med Balkankriget, Iran/Irak-kriget, Kuwaitkriget blev Ryssland mer vetobenäget igen, varpå Kina hängde på.

Numera undviker USA med sina lydstater (inklusive Sverige) alla referenser till en folkrätt grundad i FN:s resolutioner och regler. I stället är det USA:s egna regler som skall gälla som ”R2P” (Responibility to protect), ”Human Right Rules” och nu det senaste påfundeet ”Rules Based International Order” som man försöker få igenom.

Marcouris säger mot slutet av sin genomgång att de som tvivlar på hans hypotes om avsikten med ”Summit of democracy” kan studera Remarks by President Joe Biden at the Summit for Democracy Closing Session | The White House. Däri kommer de inte att finna ett ord om FN, eller dess organ som till exempel Haag-domstolen. I dokumentet finns inte heller ett enda ord om grundläggande demokratiska rättigheter, som till exempel rätten till ett värdigt liv i form att mat för dagen, tak över huvudet, utbildning och tillgång till vård. Det som nämns är ”Freedom to Vote Act” och “John Lewis Voting Rights Advancement Act.” Även G7 och ”the Quad” (United States, Australia, India, och Japan) nämns.

Här kan du ta del av hela genomgången (37 väl använda minuter).

Bertil Carlman

Föregående artikelCARLMAN TIPSAR: VARFÖR RAPPORTERAS INTE OM DEMONSTRATIONERNA?
Nästa artikelDet växande avståndet mellan Frankrike och Tyskland

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.