Bild från den webbtidningen Syriana Analysis

En natt sista veckan i juni vidtog de syriska säkerhetsstyrkorna strikta säkerhetsåtgärder runt Damaskus internationella flygplats. Strax före midnatt landade ett privat UAE-flygplan (från Förenade Arabemiraten) på en av landningsbanorna.

Efter omkring fyrtio minuter satte en stor procession av svarta fyrhjuliga fordon sig i rörelse med passagerarna mot Mezzeh-området i Damaskus centrum där den syriske genermajoren Ali Mamlouk, chef för Syriens nationella säkerhetsbyrå, har sitt nya kontor.

En amerikansk delegation under ledning av en ledande amerikansk officer bestående av tjänstemän från flera amerikanska underrättelse- och säkerhetsbyråer. Ali Mamlouk välkomnade besökarna tillsammans med den syriske chefen för generaldirektoratet för underrättelsetjänst, generalmajor Deeb Zeitoun och biträdande chefen för generalstaben, generalmajoren Mowafaq Asaad. Mötet pågick sedan i fyra timmar.

Vad hände?
Enligt uppgifter från den libanesiska tidningen al-Akhbar studerade de bägge parterna olika aspekter på den syriska krisen, dess utvecklingsstadier och återverkningar i regionen, innan parterna kom in på det viktigaste ämnet.

Den amerikanska sidan gav ett tydligt och specifikt förhandlingsbud:

Förenta staterna är redo att dra tillbaka sina trupper helt från syriskt territorium, inklusive Al-Tanf och östra Eufrat i överensstämmelse med säkerhetsarrangemang som skall övervakas av de ryska och syriska arméerna. I utbyte mot detta framfördes tre krav:

  1. Irans fullständiga uttåg från den södra delen av Syrien.
  2. USA skall få skriftliga garantier, som ger amerikanska företag en andel av oljesektorn i regionerna i östra Syrien.
  3. Den syriska sidan skall ge amerikanerna fullständiga uppgifter om terroristgrupperna och deras medlemmar, inklusive antalet utländska stridskämpar, döda och överlevande i dessa grupper. Samt även uppgifter om de som kanske återvänt till västländer, detta med tanke på att ”terroristhotet är interkontinentalt, och vad vi kan få veta, tjänar den internationella säkerheten”.

Det syriska svaret
Den syriska parten hanterade på ett korrekt sätt de amerikanska besökarna och deras ”frestande” erbjudande. Svaret på de tre punkterna var också klart:

  1. Ni är en ockupationsmakt i Syrien. Ni har tvingat Er in i vårt territorium utan tillstånd, och Ni kan ta Er ut samma väg. Innan det sker, fortsätter vi att behandla Er som en ockupationsmakt.
  2. Syrien är inte ensamt i regionen. Det är en del av en bred axel. Vår inställning till förhållandet med Iran är tydlig, och president Bashar al-Assad har upprepat vid mer än ett tillfälle och i ett tal, att vår allians med Teheran, Hizbollah och allierade styrkor som bekämpade terroristerna tillsammans med den syriska armén är ”ett starkt samarbete, och detta Ert erbjudande ändrar inte våra fasta allianser”.
  3. ”Vår prioritet efter kriget är att samarbeta med allierade och vänligt sinnade länder, som inte har samarbetat mot det syriska folket. Och vi kommer inte att ge anläggningar till företag i de länder som bekämpade oss och fortfarande gör det”.Men Mamlouk tillade: ”Detta kan lämnas till ett senare skede när den syriska regeringen bestämmer återuppbyggnadspolitiken. Och då kan amerikanska företag komma in i den syriska energisektorn genom västerländska eller ryska företag. Vi anser detta vara en gest av goodwill som svar på Ert besök.”
  4. För det fjärde. När det gäller uppgifterna om terroristgrupper berättade Mamlouk för sina besökare att ”för ett år sedan besökte viceansvarig för den australiska underrättelsetjänsten mig i Damaskus. Han bekräftade att hans besök genomfördes med Er vetskap, att han till viss del representerade Er. Han bad också om uppgifter rörande australiensiska islamister av arabiskt ursprung som kämpade i terroristgrupper. Och jag kommer nu att upprepa vad jag svarade honom den gången: I dag har vi en stor mängd information rörande terroristgrupperna, och detta har utvecklats dramatiskt under krisåren. Vi är fullt medvetna om de faror som dessa människor utgör för oss och för Er. Vi är medvetna om i vilken utsträckning Ni behöver den här informationen, och vi vet att det är viktigt att våra säkerhetstjänster håller kontakten även under kriser. Vi har redan lämnat information till Jordanierna och till många andra länder, inklusive Förenade Arabemiraten. Men vår ståndpunkt i denna fråga beror idag på utvecklingen av Er politiska position gentemot Syrien och dess regering och armé. Därför kommer Syrien inte att samarbeta med Er eller koordinera säkerheten med Er innan stabila politiska förbindelser nås mellan våra två länder”.

Mötet avslutades med en överenskommelse om att hålla kommunikationen genom den rysk-emiratiska kanalen. Därefter åkte den amerikanska delegationen till Damaskus internationella flygplats för att lämna på samma sätt som den kommit.

Föregående artikelJag har röstat blankt… – Vänstern och valet (8)
Nästa artikel”ICKE STRIDANDE I AFGHANISTAN ÄR EN MYT”

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.