Det gulfärgade området av Syrien längs upp till höger på kartan kontrolleras av USA med hjälp av kurdiska separatister. Nu planerar USA att tillåta utländska investeringar i detta område.

VID FINACIAL WEST GROUP’S i New Orleans den 7 maj 2015 sade Paul Craig Roberts:

” … USA har alltid haft en hög åsikt om sig själv, men med det sovjetiska sammanbrottet nådde självuppskattningen nya höjder. Vi blev det exceptionella folket, det oumbärliga folket, landet valt av historien för att utöva hegemoni över hela världen. Denna nykonservativa doktrin frigör den amerikanska regeringen från folkrättens begränsningar och tillåter USA att bruka tvång mot suveräna stater för att omskapa stater till sin egen avbild…”

Han tillade, att för att bevara USA:s unika status som den enda supermakten efter Sovjetunionens sammanbrott, skrev Paul Wolfowitz år 1992 det som blivit känt som Wolfowitz-doktrinen. Denna doktrin är grunden för USA:s utrikespolitik och säger att:

”Vårt första mål är att förhindra uppkomsten av en ny rival, antingen på det tidigare Sovjetunionens territorium eller på andra ställen, som utgör ett hot av samma storleksordning som det Sovjetunionen tidigare stod för. Detta är en dominerande värdering som ligger till grund för den nya regionala försvarsstrategin, och kräver att vi försöker förhindra att någon fientlig makt dominerar en region vars resurser under säkrad kontroll vore tillräckliga för att generera global makt.”

Paul Craig Roberts fortsatte med att säga att i mars 2015 utvidgade Rådet för utrikesrelationer denna doktrin till att även gälla Kina. Och att denna också är orsaken till den kris som USA har skapat i Ukraina och till den antiryska propagandan.

Staten Syrien är en av Förenta Nationernas grundare och medlem i FN redan år 1945, ett år före Sverige, som blev medlem först 1946. Landets nuvarande ledare, Bashar al-Assad, föddes år 1965, studerade medicin och blev färdig läkare år 1988. År 1992 for han till Storbritannien för specialistutbildning på Western Eye Hospital. Det var tänkt att hans äldre bror skulle efterträda fadern som Syriens ledare. Men när brodern dog i en trafikolycka 1994 kallades Bashar hem till Syrien för att vara beredd att efterträda fadern. Vid dennes död ärvde han presidentposten som han tillträdde den 17 juli år 2000.

Bashar al Assad har lugnt och välformulerat förklarat vad han anser utgöra ett självständigt lands rättigheter och vad som måste göras för att hävda dessa. Alltid med tonvikten på att, för ett land med flera kulturellt olika folkgrupper, måste staten ansvara för att dessa har lika rättigheter. Samtidigt som dessa grupper å sin sida måste respektera det grundläggande villkoret att alla är medborgare i samma stat och därmed har samma skyldigheter.

Rapport från Istanbul på Sveriges radio den 21 maj 2022.

Detta har satts på sin spets i den nordöstra delen av landet med en stor andel kurdisk befolkning. Det självklara villkoret blir att den kurdiska folkgruppen ingår i staten Syrien på samma villkor som landets övriga folkgrupper. I denna del av landet finns också landets oljekällor och stora bördiga jordbruksområden som USA ockuperar i strid mot alla folkrättsliga regler.

Nu rapporteras av Vanessa Beeley att USA, i skuggan av nyhetsmedias fokusering på kriget i Ukraina, planerar att tillåta utländska investeringar i det område av nordöstra Syrien som de kontrollerar. Det kan utgöra en början till ett definitivt avskiljande av detta område från staten Syrien vilket givetvis är ett klart brott mot folkrätten.

Till sin hjälp har USA den kurdiska rörelsen i Rojava som får ett stort ekonomiskt stöd från Sverige. För att i Sveriges riksdag säkerställa valet av Magdalena Andersson som statsminister lovade socialdemokraterna den politiske vilden Amineh Kakabaveh att Sveriges stöd till den kurdiska rörelsen PYD i nordöstra Syrien skulle ökas till 376 miljoner dollar.

Den elake katten Måns och hans hantlangare Bill och Bull utklädda till poliser i Gösta Knutssons Pelle Svanslös på nya äventyr från 1940. Illustration av Lucie Lundberg (1908-1983).

Detta har Turkiet uppmärksammat och sätter nu politisk press på den aningslösa svenska regeringen, som trott att det skulle vara lätt som en plätt att genomföra sin kupp för att ansluta Sverige till Nato.

Nog kommer man att tänka på hur Gösta Knutsson beskriver relationen mellan den elake katten Måns och hans underhuggare Bill och Bull i böckerna om Pelle Svanslös när man ser hur turerna går i den för Sverige livsavgörande frågan om att bryta med en tvåhundraårig fredspolitik för att definitivt alliera sig med väldens i särklass största krigsanstiftare.

När den elake Måns uttalar sig hörs genast från Bill och Bull:
– Förståndiga ord! sa Bill och nickade åt Bull.
– Visdomsord! sa Bull och nickade tillbaka.


Föregående artikelTHOMAS HAMMARBERG OM SVENSK NATOANSLUTNING PÅ MYNTTORGET 21 MAJ 2022
Nästa artikelGLENN DIESEN OM UKRAINA, KRIGET I DONBASS, FINLAND OCH SVERIGE TILL NATO, PROXYKRIG, SANKTIONER…
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

3 KOMMENTARER

 1. Henrik Linde har skrivit både om suveräna territorialstaten Syrien och om suveräna territorialstaten Ukraina. De två staterna, och minoriteterna inom dessa stater, beskrivs på olika sätt.

  Syriens ledning beskrivs som legitim under den ”lugne och välformulerade” presidenten Bashar al-Assad.

  Ukrainas ledning beskrivs som våldsamt fascistisk och med bristande legitimitet.

  Syriska medborgare i nordost beskrivs som landsförrädare i Förenta staternas sold.

  Ukrainska medborgare i öster och söder beskrivs som offer för centralregeringens fascism.

  Tillståndet i nordöstra Syrien beskrivs som att Förenta staterna ockuperar territorier.

  Tillståndet i östra och södra Ukraina har beskrivits som att befolkningarna lyckats freda sig mot centralregeringens fascism.

  Situationen i Syrien beskrivs som orsakad av Förenta staternas aggression.

  Situationen i Ukraina beskrivs som resultatet av centralregeringens aggression (med uppbackning av Förenta staterna).

 2. Jan Arvid Götesson!
  Kan inte annat än att hålla med dig i din beskrivning. Det är oerhört märkligt att vissa menar på att de människorna i Ukraina som vill bryta sig loss och ansluta sig till Ryssland borde få lov att göra det, men kurderna som vill bryta sig loss från Syrien konstigt nog inte skall få lov att göra detsamma.

 3. Christian Nilsson!
  Ja, det är ”märkligt” och ”konstig” att beskrivningarna är diametralt motsatta. Man kan spetsa till det genom att göra mina två sista meningar grammatiskt identiska, men låta de tre nominalfraserna byta plats:

  ”Situationen i Syrien beskrivs som orsakad av Förenta staternas aggression mot centralregeringen, med hjälp av minoriteter inom statens gränser.”

  ”Situationen i Ukraina beskrivs som orsakad av centralregeringens aggression mot minoriteter inom statens gränser, med hjälp av  Förenta staterna.”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.