“USA-skeppet (imperiet) håller på att sjunka”

Den som säger det här är ingen mindre än den f d USA-översten Lawrence Wilkerson, som tjänade som nationell säkerhetsrådgivare i Reaganadministrationen och som flera år var rådgivare åt utrikesminister Colin Powell under båda administrationerna Bush. Idag talar han ut om den järnhårda korruption som behärskar det korporativa etablissemang som styr USAs utrikespolitik.

Intervjun görs av Abby Martin och publicerades den 11 december 2015 på The Real News (therealnews.com).

Att denna filmade intervju kan ligga där och skvalpa i allsköns ro på Internet (har bara visats 41.000 ggr), utan att man sett några kommentarer, är just ett utmärkt exempel på hur korrupta även medierna är i USA och i länder som går USAs utrikespolitiska ärenden. Just den saken kommenteras noggrant i intervjun.

Wilkerson påstår att denna militärindustriella häxdans endast kan fortsätta tills allt en gång kommer att braka ihop – “collapse”. Han utesluter inte att det kommer att bli en revolution, och att endast det amerikanska folket kan stoppa denna militära galenskap. Han jämför med andra imperier, alla faller till slut.

Jag tänker omedelbart på det gamla talesättet; en koloss på lerfötter. Alla maktkolosser blir till slut så stora och tunga att fötterna inte längre bär dem. Alldeles för mycket pengar är idag inblandade för att sanningen skulle få tillåtas segra. Kontrollen över demokratin är total.
– Varför vill USA att alla ska gå med i Nato? frågan Abby Martin.
Wilkerson ler och svarar:
– För att den amerikanska krigsindustrin vill sälja vapen till alla dessa länder. Det är därför man ser till att USA och deras allierade förbrukar så mycket vapen som möjligt, för att få producera ännu mera, sälja ännu mera och tjäna ännu mera dollartriljoner.

Denna intervju på dryga 20 minuter är omistlig för alla fredsvänner.

  8 kommentarer for ““USA-skeppet (imperiet) håller på att sjunka”

 1. Anders Romelsjö skriver:

  USA är nog starkare nu än 2001. Kontroll över stora delar av Mellanöstern, Ukraina, EU ställer upp. Världen har accepterat detta alldeles för mycket, liksom NSA,tortyr, drönardödandet. På 30-talet skedde snabb acceptans för olika riktningar, t ex nazismen.

  Läs även gärna skriften “USA som världspolis” i uppdaterad, förkortad version. Kostar 50 eller 25 kr.

 2. Thomas Frantzén skriver:

  Jag menar att det är avgörande viktigt att skydda, stärka och utveckla det som är kvar av en hyfsat neutral och kritisk journalistik.

  Det som sägs i den här intervjun är verklighet också på en svensk nivå; olika lobbygrupper sätter bit för bit demokratin ur spel (Suhonens rapport om Juholtaffären är ett skrämmande exempel).

  Vi behöver skapa maktbalanser som kan väga upp olika särintressen. Särskilt när det militärindustriella komplexet styr utvecklingen mot undergången. Människovärdet måste gå före alla andra intressen.

  Vi måste klart och tydligt distansera oss från Nato. Stärka demokratin och formulera en hållbar framtid. En vision!

 3. Bo Persson skriver:

  Anders R!
  Jag tycker att det verkar vara Ryssland som är starkare än man var 2001. Man har stoppat Natos och EU:s expansion i Östeuropa. Och i den senaste FN-resolutionen om Syrien har man fått USA att gå med på att inte ta upp frågan om Assad-regeringens framtid. Och här i Europa tycker jag det verkar vara större motsättningar såväl i som kring både EU och Nato än någonsin tidigare. Och det måste väl också glädja Ryssland. Och det är väl bra för oss också för den delen.

 4. Jan Wiklund skriver:

  USA tillämpar till skillnad från EU-länderna en hård styrning av ekonomin i de frågor de betraktar som strategiska. I EU är det “marknaden” som styr, inte i USA. Även om man förstås inte går tillnärmelsevis lika långt som Kina.

  Följaktligen ser man till att man håller viktiga näringar inom landet, t ex datorutveckling, vilket inte är tillåtet i EU. Och följaktligen tvingas EU-länderna att bli osjälvständiga lakejer åt USA.

 5. Anders Persson skriver:

  Jag minns svagt att när Sovjetunionen gick under 1991 var det någon som sade att USA skulle gå under på samma sätt om 25 år. Men jag minns starkt att jag hösten 2008 sade att Obama skulle bli “USA:s Gorbatjov”.

 6. Bo Persson skriver:

  Jan W!
  Ja. är du inte där EU:s akilleshäl på spåren. EU är inte någon stat och den enskilde medlemmen är det inte heller. Dagens Nyheter Kultur hade igår en intressant artikel av Göran von Sydow om detta dilemma:

  Så frågan är inte, Anders P, om vem som skall bli USA:s Gorbatjov. Utan om vem som skall bli EU:s.

 7. Bengt Svensson skriver:

  Jan W!
  Än mer gäller det nog vapenindustrin, där amerikanska politiker kräver total nationell kontroll.

  Det intressantaste med von Sydows artikel är vad den inte nämner: Nato och de långa krig som de flesta EU-länder kastat sig ut i sedan 2001. USA har kärnvapen utplacerade i ett halvdussin EU-länder samt Turkiet, trots att alla dessa länder skrivit under icke-spridningsavtalet.

  Det “sociala” Europa, som var så populärt under den svenska medlemsomröstningen, kan inte överleva ständiga flygräder och invasionshot mot länder i Afrika och Asien.

  EU tycks alltmer “förhålla sig” till USA, precis som forna kolonier i Afrika fortsatte att förhålla sig till de f d “moderländerna” England och Frankrike. I stället för att svenska ungdomar lär sig tyska och franska, de två största språken inom EU, håller undervisning i dessa språk på att försvinna från svenska skolor och universitet. EU:s ungdomar tar till sig USA:s (“moderlandet”) kultur, inte varandras, och umgås på dess språk.

 8. Bengt Svensson skriver:

  Läste just en lång artikel i N Y Times Magazine, “Has Europe Reached
  the Breaking Point?”.

  Inte ett ord om EU-ländernas krig, eller att det skulle kunna finnas ett samband med flyktingströmmarna.

  Men det var ju USA det skulle handla om …

  Mellanösternveteranen Andrew Cockburn i Harper’s:
  “A Special RelationshipThe United States is teaming up with Al Qaeda, again”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.