Vackra missilbilder utsända över världen för att illustrera USAs galna anfall.

Igår morse möttes vi av nyheten att USA nu angripit Bashar al-Assads viktigaste militära flygbas med ett 60-tal kryssningsmissiler, avfyrade från krigsfartyg i Medelhavet. Stor materiell förödelse och ett antal döda och sårade. Ryssarna vid denna bas hade varnats att anfallet skulle komma och kunde säkert hålla sig undan. Man får anta att även syrisk personal nåtts av varningen.

Lastbilen har kört in i Åhléns på Drottninggatan.

Terrordåd i Stockholm
Igår eftermiddag nåddes jag av underliga frågor på facebook. Man skulle bekräfta att man befann sig i säkerhet. Jag förstod inte, men blev mycket snart medveten om att ett ”eventuellt” terrordåd inträffat på Drottninggatan mitt i Stockholm. Jag tappade plötsligt intresset för Syrienbomberna och började istället kommunicera med mina närmaste anhöriga i Stockholm. Skottlossning vid Fridhemsplan, senare också vid Globen, men det dementerades. Och det lugnade sakta ner sig till att likna ett enskilt vansinnesdåd av en förvirrad människa som spontant kapat en lastbil mitt i Stockholms city och genomfört en vansinnesfärd genom alla fotgängarna på Drottninggatan för att åstadkomma så mycket död och förödelse som möjligt. Alla anhöriga i Stockholm bekräftade till slut att de befann sig i säkerhet. Det var då det viktigaste.

Missilattacken
Men jag återgår nu till Syrienattacken och undrar vad som nu kan hända. Anledningen till anfallet angavs vara gasattacken i tisdags. Men att al-Assad-regimen är ansvarig för den är ännu högst oklart. FNs säkerhetsråd har behandlat frågan och inte kunnat komma till något resultat. Frågan kommer där att komma upp igen. Det anmärkningsvärda är att USA nu angripit Syrien utan mandat från FN. Ett uppenbart folkrättsbrott, bekräftat även av folkrättsexperter.

Det kan obestridligen bli en vändning i det långa Syrienkriget. Med detta har Trump (USA) satt ner foten mot Syrien och Ryssland på ett oväntat och nytt sätt. Det påstås att Donald Trump bestämde sig för att anfalla efter att ha sett bilder på gasattackens offer. Det är förstås bluff. Det hela var väl planerat sedan lång tid.

Det är också en plötslig kovändning i förhållandet till Ryssland. En slutsats är att vad amerikanska presidenter säger är omöjligt att lita på vilket i och för sig borde stå klart för var och en med en smula kännedom om de senaste årens amerikanska historia.

Våra mest russofoba svenska politiker och medieprofiler borde nu vara nöjda med utvecklingen. Det Trump gjort är ju vad många uttryckt att Obama borde ha gjort redan i augusti 2013. Putin har närmat sig Clintons position och kan nu vänta stöd från många håll inom USA-etablissemanget. Här hemma får nu se om kritiken mot Donald Trump kommer att ”nyanseras” och nedtonas; å ena sidan är han, men å andra sidan är han också…

Möjliga reaktioner
Vad kommer att hända nu? al-Assad (och Putin) förväntas förstås svara på något vis. De är ju grovt förolämpade av Trumps käftsmäll. Vad planerar de? Hur ska de kunna slå tillbaka, utan att förvärra situationen?

Det kan rent av vara en fälla för att få Syrien och Ryssland att till exempel slå till emot de 1000 amerikanska soldaterna inne i Syrien och på så sätt skaffa sig en förevändning att slå till med full kraft och skapa ett nytt Libyen. Men, detta är samtidigt kanske just vad som krävs för att utlösa en direkt konfrontation mellan kärnvapenmakterna Ryssland och USA. I det läget kommer ingen ha tid eller intresse att utreda vem som låg bakom gasattacken som nu alltså riskerar att bli det kommande globala storkrigets ”skottet i Sarajevo”.

Men, just dessa förhållanden utgör trots allt en broms. Kanske Putin kan nöja sig med att hjälpa al-Assad att återställa de materiella förlusterna och i övrigt försöka fortsätta som förut. De har ju i princip vunnit kriget mot IS. Reaktionerna från Kreml har hittills varit retoriskt klart fördömande, men ändå lämnat öppet för dialog. Mycket lite har i realiteten ändrats av USAs missilangrepp. IS är tillbakaträngda och al-Assad sitter stadigt i ledningen av sitt sargade land.

Det är just det som är USAs (och Sunnistaternas) stora problem. Kanske bör al-Assad och Putin ta ett steg tillbaka och låta USA ta nästa eventuella aggressiva steg.

IS-anknytning
Sedan igår eftermiddag dominerar Stockholmsdådet totalt i alla nyhetskanaler och blockerar effektivt alla nyheter från omvärlden. Allt pekar nu mot att Stockholmsdådet har IS-anknytning genom den gripne personen, som kommit till Sverige från Uzbekistan (88% sunnimuslimsk befolkning). På så sätt finns förstås även en slag koppling till angreppet på Syrien och det galna kriget mot terrorismen.

Att lägga allt krut på polis, övervakning, undantagslagar etc etc (och glömma omvärldsperspektivet) kommer inte att hjälpa mot terror mer än ytterst marginellt, men däremot urholka demokratin. Enda sättet att göra våra gator säkrare är att stoppa USAs galna krig mot terrorismen och lämna Mellanöstern i fred.


Läs också IS artikeln i danska Arbejderen: Islamisk Stat jubler over USA-angreb i Syrien

Föregående artikelSkam för mänskligheten
Nästa artikelResebrev – Från Odessa till Kiev
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Det verkar ha undgått de svenska medierna att Kinas president Xi Jinping på sin väg till USA gjorde en mellanlandning i Finland för att träffa president Sauli Niinistö, Se 3 1/2 minut in i Uutiset i onsdags. Det visar att Finland har skött och sköter sina utrikespolitiska kort mycket bättre än Sverige.

  Att Trumps attack mot Syrien provokativt sker under det kinesiska besöket i USA har bl a DN uppmärksammat.

 2. Det verkar som om amerikanerna attackerat igen, nu mot ett internet kafé i en stad utanför Raqqa. Ungefär 30 döda samt ännu fler skadade och byggnaden helt utblåst.

  Ännu obekräftade uppgifter men det verkar nog stämma tyvärr. Vi får väl avvkakta.

 3. För två timmar sedan publicerade Russian Insider med bild att Trump attackerat Syrien igen nu med 30 dödsoffer och ännu fler skadade. Ett internetkafe smulades helt sönder i en mindre stad nära Raqqa.

  Tystnaden i världens media är total. Varken bekräftelse eller anklagelse om fake news. Har inte hunnit med mer än ett tiotal men inte ett ord. Drömmer Russian Insider eller, har de rökt på (vilket är så vanligt idag)?

  Är det Pentagon som rullar på själv, eller har det givits nya order i direkt kontrast till vad han uttrycket igår. Wolfgang Hansson försäkrade att det var en engångsinsats då det var nödvändigt att markera mot kemgasmördaren Assad (som inte har några kemvapen de facto, nog är det väl åtminstone tragikomiskt).

  Kanske beror det på handlingsförlamning på olika håll. Det var ju detta som garanterat inte skulle ske, om det nu har hänt – som Tage D uttrycket det.
  Har polletten trillat ner här och var? Det vore bra i så fall.

 4. Inte ens hälften av kryssningsmissilerna nådde flygbasen. Det måste betraktas som ett fiasko, militärt och ekonomiskt. De syriska förlusterna blev (i förhållande till kriget i stort) försumbara. Undrar om ryssarna använde telekrigföring för att få ett lämpligt antal raketer att krascha innan de nådde fram?

 5. 100 miljoner USD kostade attacken, en bra bit över en halv miljard SEK!

 6. Som vanligt tittar jag på reuters.com, US edition. Först om missilattacken mot Syrien. Sedan fyra till notiser på ”förstasidan”: 1) Marina förflyttningar mot Nordkorea, 2) Bombning av egyptisk, koptisk kyrka på palmsöndagen dödar 43 pers, 3) Rysk programmerare arresterad i Spanien, och 4) En man som fått sparken från ett gym i Florida återvänder några timmar senare och skjuter ihjäl en, skadar en annan och begår självmord.

  Längre ner en notis om att den uzbekiske terroristen i Stockholm sympatiserar med IS, en hackare satte igång 156 katastrofvarningssirener i Dallas mitt i natten, sex döda i Kashmir, minst 15 dödade i Mogadishu av al-Qaidas (stavning?) lokala organisation (jag hittar inte artikeln, när jag vill kolla namn och stavning; vem orkar hålla reda på ”minst 15” dödade somalier?).

  Skönt att ha alla fakta till hands, så att man kan fatta ett intelligent beslut om hur man ska tillbringa resten av dagen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.