
Vad är orsakerna bakom det som händer i Venezuela?
USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton sa i en intervju i Fox News: ”Det kommer att få stor betydelse för USA ekonomiskt om amerikanska oljeföretag får investera och producera Venezuelas oljetillgångar.” (De sista 15 sekunderna i klippet)
Han kunde också ha tillagt: Och att samtidigt utestänga det på energitillgångar relativt fattiga Kina från Venezuelas oljetillgångar, de största i världen.
Med andra ord anses inte Venezuela ha rätt till sina naturtillgångar utan ExxonMobil ska profitera på dess svarta guld. Opinionen i USA, som indoktrinerats i att USA:s rätt står över alla andras rätt, kan möjligen finna detta rimligt. Men inte världsopinionen.
Och knappast Venezuelas folk som under Chavez och Maduro sett oljeinkomsterna användas mot fattigdom, mot analfabetism, för finansiering av sjukvård och utbildning, byggande av bostäder för fattiga och vaccinationsprogram.
Men det finns en annan viktig aspekt: Ryssland, Kina, Iran och Turkiet är på väg att gå över från dollar till andra valutor i oljeaffärer och Venezuela vill göra dem sällskap. Det gäller alltså petrodollarns ställning. Den är avgörande för dollarns ställning som världsvaluta och mycket betydelsefull för USA:s dominans i världen.
Minns vad som hände i Irak och Libyen. Gemensamt för båda dessa länder är att de har oljetillgångar och att de ville överge petrodollarn. De hade använt oljeinkomster till att bygga modern infrastruktur, sjukvård och utbildning och höjd levnadsstandard för folket. Med falska förevändningar angreps de av det USA-ledda imperiet. Miljoner dog och miljoner flydde. Länderna slogs sönder och störtade ner i rättslöshet, fattigdom och kaos.
Utsvältning av folket är, liksom det var i Irak på 1990-talet, en bärande komponent i USA:s strategi för regimskifte – att ta över Venezuelas svarta guld. Sanktionerna har sedan 2013 kostat Venezuela 345 miljarder dollar. De umbäranden för Venezuelas folk som detta innebär skyller USA och dess transatlantiska supportrar, däribland Sverige, cyniskt på Venezuelas regering och förlitar sig därvid på falskrapporterande media.
Bertolt Brecht skrev på 1930-talet: ”Gangsterledare skrida fram som statsmän.” Det gäller också idag.
Missa inte heller det här:
Bra talat, Ulf B!
Instämmer. Själv undrar jag över alla dessa ”penningtvättaffärer” som poppar upp stup i kvarten, ”upptäckta” av diverse medier. Är de så duktiga på grävande journalistisk – och samtidigt? Eller är allt en operation från USA för att försvåra de ekonomiska kontakterna mellan EU och Ryssland? Ty inte kan det vara så att ”penningtvätt” bara utövas av ryssar, som dessutom ”står Putin nära”?
Inte så få amerikanare tror att USA är världens mittpunkt och ledare.
En bekant till oss som jobbar på Uppsala universitet hörde av en kollega på hemmabesök hur hon blivit tillfrågad av en amerikansk collegestuderande i Kalifornien om vi hade elektricitet i Sverige? Ty hur kunde denna ström, som vederbörande utgick från bara tillverkades i USA, kunnat färdas så lång väg under Atlanten?
Jag hade inte fört vidare den här historien om jag inte för en tid sedan av en amerikan fått en konstig kommentar när jag nämnde att jag ”inte haft tillfälle” att ta doktorsexamen i min ungdom.
Men så slog det mig att en holländare jag kände för 20 år sedan blivit f-d över att en amerikan undrat om de hade universitet i Nederländerna?
Så jag tog det säkra före det osäkra och gjorde klart för min amerikan att nog fanns det universitet i Sverige också i min ungdom, men det varit mitt jobb som inte givit mig tillfälle att doktorera.
– Jaha, då förstår jag sade han, vilket bekräftade mina aningar.
Alla de som skriver artiklar och kommentarer om Venezuela på lindelof.nu förbiser en sak: Om ett lands ledare tar ut landet från den dominerande liberala ekonomiska världsordningen så måste landets ledning vara kompetent och ledningen måste lyckas. Om landet drabbas av betydande problem som beror på ledningens misstag, så har ledningen förvärrat situationen för vänsteridéer i världen. Det finns ingen gud som ser till den goda viljan bakom vänsterledares politik; vänsterledare som misslyckas är svikare.
Det ligger väl mycket i vad som skrivs på lindelof.nu om Förenta staternas, Sveriges och andra länders Venezuela-politik. Men andra länders politik kan inte orsaka sådana saker som hyperinflation. Det kan bara inhemsk misskötsel åstadkomma.
Över tid kan en regering endast överleva på egna meriter. I Venezuela användes oljeinkomster för sociala reformer – inget fel i det – men samtidigt försummades i princip hela den övriga ekonomin. Importberoendet blev stort. Meningslös prisregleringspolitik, omöjlig när regeringen vare sig har kontroll över världsmarknadspriser eller inhemsk produktion, leder till hyperinflation med en ekonomi i fritt fall. Det är oförmågan att inse dessa förhållanden som kastat landet i den kris som nu råder.
Venezuelas exempel är djupt tragiskt. Ännu ett försök där lovvärd progressiv utveckling misslyckas. Att Maduro är bortom all räddning står helt klart. Visst spelar omvärldsfaktorer in, men till en inte oväsentlig del består problemet av den egna inkompetensen att bygga en över tid hållbar ekonomi.