USA:S STATSSKULD…

5
436
Föregående artikelNILS FUNCKE: NU INFÖRS DE NYA LAGARNA SOM BEGRÄNSAR YTTRANDEFRIHETEN
Nästa artikelPALESTINA ÄR FORTFARANDE FRÅGAN

5 KOMMENTARER

 1. “A billion here, a billion there, and pretty soon you’re talking real money.” Detta ska senator Everett McKinley Dirksen från Illinois ha sagt på 1960-talet. Dags att uppdatera till ”trillion”. Som kallas ”biljon” i större delen av världen.

  I 60 år har miljard efter miljard lagts till statsskulden. Så varför skulle USA inte kunna fortsätta lägga till biljon efter biljon i ytterligare 60 år? Vad säger nationalekonomerna? F ö är inflationen ca 3 procent liksom arbetslösheten, och den ekonomiska tillväxten och löneökningarna är klart bättre än i de stora EU-länderna. Men folket är missnöjt. Något stämmer inte.

 2. Hej Bengt S!
  Det var jag som skickade tipset till lindelof.nu och ställde frågan hur länge kan detta fortgå? Om jag minns rätt är du bosatt i USA och det vore intressant om du kan skicka en kommentar om hur det folkliga missnöjet yttrar sig.

 3. Något auktoritativt svar kan jag inte ge, men vad sägs om en ”rant”?

  Det folkliga missnöjet yttrar sig mest i meningslösa bråk och oorganiserade protester. ”Kulturkrig”. Ska bögar utklädda till kärringar tillåtas läsa sagor på biblioteken? Vilka böcker ska plockas bort från skolbiblioteken? Vilka statyer ska tas bort? Amerikaner lever i ett samelsurium av bisarra hot, idéer, sanslös propaganda och enorma möjligheter till konsumtion. Den förväntade livslängden har sjunkit anmärkningsvärt mycket i flera år, och fortsatt neråt även efter Covid-epidemin. Nästan ingen politiker pratar om saken, långt mindre försöker göra något. Men allt fler arbetare sägs gå med i fackföreningar eller bilda nya. Från ett bottenläge på 5 eller 10 procent.

  Vad skulle folk önska sig för att förbättra sina liv? Förarlösa bilar? I några år har ca 400 sådana kört omkring dag och natt på San Franciscos gator. Efter varje ihjälkörd hund eller människa eller oförklarligt stopp mitt i gatukorsning lovar företagen att förbättra styrprogrammet, ”algoritmerna”. Jag har inte mött någon som känt entusiasm inför detta framtidsprojekt. Tvärtom utsätts de för stenkastning och sabotageförsök. De har sensorer och kameror runt om, så man blir obönhörligen registrerad om man sparkar till dem. Amerikaner var kända som optimistiska typer, ”Happy days are here again”.

  ”Sugar in the morning
  Sugar in the evening
  Sugar at suppertime
  Be my little sugar
  And love me all the time

  Honey in the morning
  Honey in the evening
  Honey at suppertime …”.

  Men nu är det skolskjutningar och överdoser som gäller. Slå upp ”disease of despair”. Och ”forever wars”. Hur ska barnen skydda sig?

  ”In January 2022, gun manufacturer WEE1 Tactical revealed the JR-15 rifle, an AR-15 (Assault Rifle, eller Sturmgewehr som tysken med den lustiga mustaschen kallade det) style rifle marketed for children that is smaller and lighter than its adult counterpart”. Alltså ett junior-15 gevär, rekommenderat för barn, mindre och lättare …

  Morsning och goodbye!

 4. Tack, vi är väl snart där också som det landet som tar efter USA i allt. Bara att vänta och fly in i privata bubblan.

 5. För den som är intresserad av USA:s historia kan nu se en brittisk TV-serie med titeln ”Vilda västern”. Säsong 01 episod 01. USA från starten till statsskuld på 34 biljoner dollar brutto.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.