Equal Suffrage League of Richmond Virginia samlade år 1915.
Porträtt av Elizabeth Cady Stanton från ca 1880

Elizabeth Cady Stanton var född år 1815 och tog år 1848 initiativet till Seneca Falls Convention, ett möte för att diskutera frågan om kvinnors rättigheter. Hon ledde där författandet av konferensens Deklaration of Sentiments. Hennes krav på Womens right to vote var kontroversiellt på konferensen, men blev snart en huvudpunkt för USA:s kvinnorörelser.

År 1851 mötte hon Susan B. Anthony och under Amerikanska inbördeskriget skapade de Women’s Loyal National League som organiserade en kampanj för avskaffande av slaveriet vilket ledde till den största namninsamlingen i USA:s historia. De startade tillsammans år 1868 en tidning The Revolution som arbetade för kvinnors rättigheter.

Maj 1869 bildades National Woman Suffrage Association* (NWSA) med Stanton som ordförande. Motsättningarna var stora inom kvinnorörelsen och sex månader senare bildades en konkurrerande rörelse AWSA. Mot slutet av 1880-talet arbetade Alice Stone Blackwell för att de två organisationerna skulle slås samman och år 1890 bildade de tillsammans National American Woman Suffrage Association (NAWSA). Elizabeth Cady Stanton valdes som ordförande men avstod från återval vid 1892 års konvent.

De amerikanska suffragetterna drev ett antal olika frågor som inte alla kunde enas kring. Det gällde till exempel lika rättigheter för kvinnor och män på alla områden, kvinnlig rösträtt, rätt till användning av preventivmedel och rätt till abort. Mitt intryck är att kampen bedrevs i betydligt fredligare former än i Storbritannien. Men i USA är fortfarande rätten till abort en fråga där motståndarna inte drar sig för mord på dem som arbetar på klinikerna.

Under suffragetternas kamp i USA växte ett antal kvinnliga satirtecknare fram som konkurrerade framgångsrikt inom detta av män tidigare helt dominerade yrke.

Konferensen i metodistkyrkan i Seneca Falls 19-20 juli 1848 var den första kvinnorättskonferensen och betecknas som startskottet för den moderna feminismen. Men konferensen förlöjligades till exempel av engelsmannen George Cruikshank i 1850 års Comic Almanack. (Klick för stor bild)

Satirarkivet
Vi har nu inom Satirarkivet skapat tolv presentationer av dessa tecknare. De tillhörde en annan och yngre generation än de kvinnor som Elizabeth Cady Stanton samlade omkring sig i Seneca Falls år 1848. De var alla födda mellan åren 1860 till 1894.

Blanche Ames Ames (1878-1969)
Cornelia Barns (1888-1941) 
Alice Beach Winter (1877-1970) 
Edwina Dumm (1893-1990) 
Laura E. Foster (1871-1920) 
Katherine Milhous (1894-1977) 
Rose O’Neill (1874-1944) 
Fredrikke Palmer (1860-1947) 
Ida Sedgwick Proper (1873-1957) 
Lou Rogers (1879-1952) 
Mary Ellen Sigsbee (1876-1960) 

Det finns många anledningar till att kvinnliga satirtecknare historiskt är sällsynta. Men mot slutet av 1800-talet introducerades allt fler regelbundet utkommande tidskrifter varav många hade främst en kvinnlig läsekrets. Tidningsägarna insåg att kvinnliga illustratörer bidrog till ökad försäljning. Nya tryckmetoder möjliggjorde samtidigt en slagkraftigare presentation av illustrationerna.

Frimärke som uppmärksammar konferensen i Seneca Falls med titeln 100 Years of Progress of Women: 1848—1948. Från vänster Elizabeth Cady Stanton, Carrie Chapman Catt och Lucretia Mott.

De allt mer aktiva kvinnorörelserna startade också egna tidningar för att nå ut med sina kampanjfrågor. Fram till och med att allmän rösträtt infördes var den politiska aktiviteten hög. År 1920 fastslogs i det 19:e tillägget till USA:s konstitution att Medborgarrätten i USA skall inte, i någon delstat, baseras på kön.


* Universal suffrage = allmän rösträtt. Suffragette = kvinnlig rösträttskämpe.

Föregående artikelLAGINSATS PÅ PÅGATÅGEN
Nästa artikelPolarisering
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Tack Henrik för god introduktion till amerikansk rösträttshistoria, suffragetter och satirtecknare. Extra intressant är det att läsa din text bredvid Knuts om Polarisering.

    Den ena berättar om ett USA som bygger (försöker bygga) demokrati och den andra om ett förfall drygt 150 år senare. Det är en kort period i USA:s (korta) historia. Från slaveri, inbördeskrig, tvenne världskrig, ledande världsmakt och blodig imperialism till ett sluttande plan på bara 150-160 år.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.