– UTAN KONTANTER GÅR VI RÄTT IN I EN DIGITAL DIKTATUR

“Om centrala grupper i maktapparaten som har kontroll över det digitala betalningssystemet vill bannlysa dig, så kan de göra dina betalningskortkoder ogiltiga. Du kan då inte köpa ett bröd, betala hyran eller elräkningen, inte köpa biljett på bussen eller använda din telefon. Du blir till en fredlös utan möjlighet att upprätthålla livet.”

Så skriver Pål Steigan (i KL-översättning) i en artikel som bland annat lyfter fram förre rikspolischefen Björn Eriksson som en viktig företrädare för “Kontantupproret”, d v s kampen för kontanternas bevarande.

  9 kommentarer for “– UTAN KONTANTER GÅR VI RÄTT IN I EN DIGITAL DIKTATUR

 1. Dennis Zackrisson
  2018-12-05 kl. 17:08

  Gamle (förrförrförre el ngt dylikt) rikspolischefen och f d landshövdingen (i Östergötland) Björn Eriksson företräder “Kontantupproret”. Naturligtvis är detta en behjärtansvärd insats, men jag tror inte att den är gratis. Han är ditsatt av en av de verkliga “kontantintressenterna”, nämligen någon av de fåtal (möjligen bara ENTAL!) firmor, vilka ombesörjer transporterna av de prasslande sedlar och klingande mynt vi i dagligt tal kallar kontanter.

  Kan kanske vara något för någon grävande journalist att undersöka närmare. Frågan är väl snarast om det är en av makthavare själva skapad organisation, detta “kontantuppror”? För det kan väl inte vara en underifrån organiserad enhetsfront?

 2. Anders Persson
  2018-12-05 kl. 18:19

  I de av Dennis Z. förordade enhetsfronterna får uppenbarligen ingen delta som möjligen kan göra sig en pekuniär vinst på parollerna.

 3. Dennis Zackrisson
  2018-12-05 kl. 21:16

  Jo då, Anders P. Alla, som ansluter sig till de av fronten antagna (just nu oklart vilka de faktiskt är) parollerna, får givetvis “delta” i densamma. Däremot har vi ju kvar den avgörande “maktfrågan” över frontens arbete. Är denna “front” egentligen bara en organisation för främjande av viss ekonomisk framgång?

  Om vi ska gå med i “fronten” får vi väl se till att den tjänar våra rättmätiga krav!

 4. Jan Arvid Götesson
  2018-12-06 kl. 0:21

  Att formellt behålla fysiska sedelkontanter hjälper inte eftersom nästan alla som säljer något (bussbiljetter, bröd med mera) redan vägrar att ta emot kontanter eller snart kommer att vägra.

  Det enda som skulle kunna försvåra digital bannlysning är att införa digitala pengar (”digital valuta”) som inte är knutna till ett vanligt konto. I ett sådant system skulle alla privatpersoner och organisationer kunna hämta ut koder (och kanske kort eller liknande) för att vara en användare av svenska kronor. Det skulle vara möjligt för vem som helst att överföra pengar till en viss digital användare.

  Rätten att vara en användare av svenska kronor skulle behöva grundlagsskyddas.

  Detta system har ytliga likheter med bankkonton, men skillnaden är att enbart staten har makt över ditt ”konto”. Därmed blir det tydligt huruvida den ovillkorliga rätten att vara en användare av pengar upprätthålls eller inte.

 5. Anders Persson
  2018-12-06 kl. 3:05

  Dennis undrade “Är denna ‘front’ egentligen bara en organisation för främjande av viss ekonomisk framgång?”

  Svaret är ja. Det var ju hela poängen med Pål Steigans artikel: avskaffande av mynt och sedlar kan göra dig och mig totalt utfattiga!

  Under 2:a världskriget var en del mot Axelmakterna därför att de hellre handlade med England än Tyskland. När Churchill gick i enhetsfront med Stalin var det därför att han ansåg att han (+ Storbritannien + Samväldet) tjänade på det.

  Tänk att det där med “enhetsfront” ska vara så svårt.

 6. Dennis Zackrisson
  2018-12-10 kl. 12:27

  Ja, allra helst om det inte finns någon!

 7. Knut Lindelöf
  2018-12-10 kl. 13:46

  Bäste Evert Larsson på Klyvnadens tid!
  Förbindelserna mellan denna sajt och tidningen FiB/Kulturfront är formellt och informellt obefintliga. Förmodligen läser många fibbare även denna sajt ganska regelbundet, men det är också allt. Det enda gemensamma är de tre parollerna, och det skäms jag inte för.

  Att se FiB/K som marxistisk är bara fånigt och att tolka deras förhållande till fysiska pengar och det finansielle systemet som du gör är rena Grönköping. Samla ihop dig till lite sakdebatt istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.