unt kulturprofil

Kulturbilagan i UNT idag önskar jag vore ett skämt. Men tyvärr är det nog allvar.

När det nu är slut på Eurovision (melodifestivalen), triggas en ny meningslös tävling fram mellan helt ojämförbara kulturella storheter. Varje kvartal ska en vinnare av fem kulturprofilkandidater i länet röstas fram av läsarna. Vinnaren går sedan vidare till finalen i slutet av året då årets kulturprofil i länet ska koras.

Kulturredaktionen har valt ut kandidaterna, två unga musikartister, en klassisk gamling, en ung författare och en äldre författare. Kvartalets tävlande är Ove Törnkvist (artist), Negar Naseh (litteraturdebutant), Johan ”Organismen” Hellqvist (artist), Lasse Berg (författare) och Elli Flemström (artist), alla med anknytning till Uppsala. Jag inser att de alla fem kan anses tillhöra kulturen i någon mening och har kvalitéer på sitt sätt, men de kan inte jämföras. Det kan bara bli en ytlig popularitetsmätning.

Hur kul är det till exempel för Lasse Berg att bli utvald att tävla mot Elli Flemström? Kan Lasse Berg få nya läsare? Knappast. Är det vettigt att hylla Elli Flemström för att ha fått fler läsarröster än Lasse Berg, om det nu blir så?

Har man verkligen inget mer angeläget på kulturområdet att behandla i tidningen? Medan högarna av olästa, obehandlade och okommenterade kulturprodukter tornar upp sig i stora högar på redaktionen, slösar man nästan två helsidor på meningslöst ”kultur”-tävlande. Är förklaringen kanske att det bara finns en person kvar på kulturredaktionen och att denna inte får köpa in något freelancematerial? Klippa och klistra i gammalt och stora bilder är enda chansen att fylla sidorna. Eller tycker man faktiskt att det här är angelägen kulturjournalistik?

Läsarna uppmanas gå in på webben och rösta. Bojkotta det valet!

Har man på UNT-Kultur helt tappat omdömet? Finns inte längre någon på UNT som kan ta kulturredaktören i örat?

Hade inte Rocky funnits i UNT hade jag tagit upp en allvarlig diskussion med mina närmaste om att i protest övergå till en annan dagstidning. Det här är ovärdigt, men Rocky är tyvärr vanebildande.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående artikelVår elitfotboll är kidnappad av ”fansen”
Nästa artikelMina första böcker (2)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

 1. Ja och ändå är f n UNT en mkt bättre dagstidning än SvD…. (Svenskan viftar med extrasidor kultur på helgen men är annars ett magert annonsblad.)

 2. Intressant fråga, faktiskt. Vissa människor gör sig inte i profil, de föredrar att se folk i ögonen. Och säga sanningar. Det är farligt, då spelar det ingen roll vad man egentligen har åstadkommit, och då vinner man inga popularitetstävlingar.

 3. Jag tycker du absolut ska satsa på DAGENS ETC som nu är en dagstidning. En röd tidning för en grönare värld, som red. själva säger.

 4. Kul med lite reklam för ETC här på bloggen. Kulturkommisarierna på FiB/K har ju bestämt att den tidningen ska vi inte bry oss om. Och det kanske vi inte ska, men det vore ju kul med bättre argument än de som förs fram här.

 5. Den som anser sig för ”fin” för att läsa Dagens ETC bör absolut läsa den, för även den ”fiiine” behöver den sortens fakta från den absoluta verkligheten …

 6. Dennis!
  ”Kulturkommisarierna på FiB/K”? Vad är de för jyckar? Nils Lundgren saboterar mina försök att leverera filmer från YouTube m.fl till FiB/K.

 7. Intressant fråga, Tommy! Jag vill dock helt friskriva Nils Lundgren från att tillhöra dessa kulturfrontens dödgrävare. Tvärtom får man väl säga att Nils stora förtjänst var hans yttrandefrihetliga inställning att alla skulle kunna komma till tals. Jag vet inte vilka konflikter ni har haft och kan inte alls uttala mig kring dessa, men du upplyser oss säkert i frågan.

  För att uttrycka mig kort (och möjligen kryptiskt) finns flera, som hävdar att FiB/Ks viktigaste uppgift är att hålla uppe den ”riktiga politiska linjen” och försvara denna till varje pris. Inom ramen för våra tre paroller (sammantagna och inte var för sig enskilt, nota bene!) får vi acceptera olika uppfattningar och diskutera dessa, tycker jag! Det är en mot de ”politiska kommissarierna” djupt fientlig linje, eftersom jag hävdar att de håller på att gräva vår grav genom sin i grunden yttrandefrihetsfientliga linje.

  Kolla gärna debatten om ETC på fib.se! Där finns den strikta linjens politik företrädd av flera debattörer. Jag är fullständigt övertygad om att detta är en dödgrävarlinje för FiB/K och effektivt avskär oss från alla möjligheter att på masslinjevis rekrytera fräscha ungdomar till våra p g a åldersfrånfall allt glesare led!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.