olle vastberg
Olle Västberg

I mars i fjol skrev jag ett inlägg på Nyhetsbanken om ”propaganda”. Det var motiverat av ett nyhetsbrev från den Newyorkbaserade Olle Wästberg, där han varnade för att ”Sverige är skyddslöst emot propaganda”. Jag fann hans ord mycket kloka, i synnerhet om man vände på steken och bytte ut ”Ryssland” mot ”Väst” o s v.

Sanningen bästa propagandan
Nu bör man hålla i minnet att ”propaganda” inte är detsamma som lögn och att den mest effektiva propagandan är den som är sanningsenlig. När svenska massmedier för ett år sedan trumpetade ut att ryska separatister tillfångatagit en svensk ”OSSE-officer” var det en lögn. Saken fanns inte omnämnd på vare sig Försvarsmaktens webbsidor eller av OSSE, ty vederbörande var en ”officer från ett OSSE-land” vilket ju är en annan sak.

När jag gjorde väsen av saken, bland annat i Folkbladet Östgöten bedrev jag faktiskt ”propaganda” för den ryska sidan. Jag visade ju på en lögn från deras motståndare och minskade därmed deras trovärdighet.

Gotland i fara
I Olle Västbergs senaste nyhetsbrev från ”over there” återkommer han till saken:

Sveriges säkerhetspolitiska situation har drastiskt försämrats. Det handlar inte om att Ryssland, ens i en för Putin utopisk framtid, skulle vilja införliva svenskt territorium, utan om att Gotland kommer i centrum i en konflikt kring Baltikum.

Wästberg är upprörd över att Slites hamn är ombyggd ”efter rysk standard”. Herregud, finnarna har ju samma järnvägspårvidd som ryssarna!

Sponsrad journalistik – också från öster
Wästberg oroas ännu av att Sverige utsätts för informationskrigföring:

Det finns personer i Ryssland som systematiskt försöker påverka svensk opinion i Putin-vänlig riktning. I de s k trollfabrikerna i Petersburg (där det alltså finns hundratals anställda som går in i kommentarfält i västliga medier mm) finns också svenskspråkiga.

propaganda
Läs denna intressanta artikel av John Pilger, klicka på bilden.
”Had journalists done their job, had they questioned and investigated the propaganda instead of amplifying it, hundreds of thousands of men, women and children might be alive today.”

Aj, aj Knut, det är inte bara västliga affärsmän som i namn av ”sponsrad journalistik” vill komma in på din sajt. Hur många av dina gästbloggare finns redan på ryska lönelistor? (Obs! ironi, men frågan är förstås berättigad. Allt hänger förstås på redaktörens trovärdighet, som inte sällan blir ifrågasatt. /Red.)

Wästberg berättade också att Krigsvetenskapsakademien nyligen hade ett seminarium om detta,där han deltog som talare.

Intressant om propaganda
Förste talaren var dock Sven Hirdman som konstaterade att dagens ryska beteende kan sökas i landets historiska erfarenhet och den slutsats som dragits av denna; aldrig mer krig på ryskt territorium. Supermaktssyndromet och rivaliteten med USA, underlägsenhetskänslor och upplevelsen av att vara åsidosatt och diskriminerad i världspolitiken var också viktiga faktorer i det ryska beteendet. Jag rekommenderar verkligen er att läsa den. Bla. tar den upp invandrarnas inställning. Är de lika russofoba som svenskarna (som är 1:a bland västländerna).

För våra blå ögons skull?
I sitt senaste nyhetsbrev ivrar Wästberg också för att en bra och positiv Sverigebild kommer att vara avgörande ”om vi skulle råka riktigt illa ut och behöva hjälp”. Sedan skriver han lite naivt:

Om andra demokratier ska göra denna yttersta uppoffring för vår skull, måste deras befolkning ha en positiv uppfattning om Sverige.

Ack om det vore så enkelt i politiken!

1914 var det inget land som britterna älskade och beundrade så mycket som Tyskland, deras kungahus var ju till stora delar av tysk härkomst och banden inom överklassen var starka. Och gissa vilket land och folk britterna, i hög eller låg ställning, avskydde som mest?

Föregående artikelUSA vill inte fred i Mellanöstern
Nästa artikelSommarhälsning

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.