I flera dagar har vi pumpats fulla med den syriska regimens grymhet, som belägrar staden Madaya och vägrar släppa i mattransporter till den svältande befolkningen. Vad är sanningen om detta? Är det propaganda? Är det ännu ett exempel på hur man försöker lägga all skuld för kriget i Syrien på al-Assad? Några undersökande reportage får vi inte se. Några grävande analyser av förhållandena i Madaya får vi inte se. Vilka spelare som är inblandade i detta förfärliga drama med tusentals människoliv som insats får vi inte se. Bara propaganda!

Här i alla fall en liten motröst, som kanske kan förklara en del. Sprid den vidare!

Tack Britt Sandblom för länken.

Föregående artikelEn andra röst från Högdalen …
Nästa artikelVänstern, alltså!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Faktum är att redan i gårdagens Rapport om Madaya kunde den självständigt tänkande se tydliga anteckningar mellan raderna.

  Mitt i propagandan hör man människor som berättar om de överpriser som ”rebellerna” tagit för maten. Man kunde också se hur människor passade på att fly stan när FN var där och ingen inne i samhället kunde hindra dem.

 2. Ja, och uppgifterna förra veckan kunde inte bekräftas av Int. Röd Korset. Jag diskuterade det i ett blogginlägg i förgår. Jag skrev bl.a

  ”Källor som al-Manar hävdar att islamisterna är ansvariga för svält i staden, inte den syriska armén. Al-Manar är en libanesisk satellit-TV-station knuten till Hizbollah. Enligt samma källa ska enligt Zabadani-avtalet [FN-avtalet om eldupphör], en konvoj lastbilar med humanitärt skickas till staden nu i januari. Dussintals lastbilar med mediciner och livsmedel, som matchar lokalbefolkningens behov för flera månader ska ha sänts till Madaya, men de uppges ha konfiskerats av terroristgrupper som sålt innehållet till invånarna.

  I rapporteringen från CNN, BBC, al-Arabiya, al-Jazeera, SkyNews, al-Nahar, Turk Press och flera andra saudiska och väst-anslutna nyhetsmedier saknas uppgifter från städerna Foua’a, Kafria i Idlib och al-Zahra och Nubl i Aleppo där Jaish al-Fatah – en terrorgrupp knuten till al-Nusra, Ahrar ash-Sham och Jund al-Aqsa, al-Qaida och enligt uppgift ISIS attackerar tusentals shiamuslimer. Tidigare i veckan anföll Jaish al-Fatah Foua’a med Grad missiler, men detta har inte rapporterats av stora, etablerade media.

  Den så kallade koalitionen som leds av USA anföll i september 2014 sädesmagasin i norra och östra Syrien och dödade civila. Etablerade är ett eko av uppgifter från Pentagon och utfärdade en numera vanlig ansvarsfriskrivning för bombningarna ”Flygplanet kan ha misstagit sädesmagasin områden i nordsyriska staden Manbij för bas för ISIS.”

 3. Följande damp ner i mejlboxen just nu från någon som kallar sig Rewan Haddad i en organisation som heter Avaaz:

  Urgent! Some aid has reached Madaya, but with the siege still in place, supplies won’t last long and even the sick can’t leave. Media attention is on this crisis right now — it’s our chance to save lives. Sign now and forward …

  Alltså man ska skriva på en petition (och sprida den vidare) som stöder den gängse bilden att al-Assad svälter ut sina egna landsmän. Man presenterar sig själv så här: ”Avaaz.org is a 42-million-person global campaign network”.

  Som sagt, propagandapparaten kör på högvarv nu. ”Watch your step” – som Karl-Oskar sa när han kom till Amerika.

 4. Nedanstående skrev John Pilger på bloggen thewallwillfall
  den 12 januari.

  Här på svenska i min översättning:

  Informationsåldern är faktiskt en medieålder. Vi har krig genom media; censur av media; demonisering via media; vedergällning av media; avledning av media – en surrealistisk uppräkning, klichéer om lydiga och falska antaganden ~ John Pilger

  Madaya. Här är min lista av 36 frågor som mainstream-media borde ha frågat men inte gjorde:

  1) Hur många civila finns i Madaya?
  2) Vad är historien om Madaya och regionen?
  3) Hur viktigt är Hizbollahs närvaro i regionen?
  4) Hur påverkar detta Israels agenda och länkar till de olika terroristgrupperna som är inblandade?
  5) Vem exakt ockuperar Madaya. Vad är Ahrar al Sham Al Nusra eller FSA?
  6) Är dessa ligor från Madaya ursprungligen eller har de importerats till Madaya?
  7) Om de importerats till Madaya, av vem och av vilken anledning?
  8) Vem är byborna i Madaya allierade med?
  9) Om de verkligen är anti-Assad, varför ser vi videofilmer av pro-Assad-demonstrationer och medborgarna skandera ”Det syriska folket och den syriska armén är en hand”?
  10) Om det verkligen är SAA (syriska armén), Hizbollah och den syriska regeringen som skapat ”svält”, varför ser vi då videofilmer av civila argumentera med terrorister och säga: ”Vi är hungriga inte du”?
  11) Varför har vi inte sett en bild av en enda svältande terrorist?
  12) Varför, om den syriska regeringen inte tillåter stöd till Madaya, har vi fått höra att Röda korset / FN kom in i Madaya på 19 oktober med tillräckligt med mat till för 2 månader?
  13) Varför, om den syriska regeringen inte tillåter stöd till Madaya, fick FN möjlighet att komma in den 28 december 2015 och evakuera 126 skadade terrorister?
  14) Varför, om FN evakuerade sårade terrorister, evakuerade de inte ”svältande” barn eller åtminstone nämnde att villkoren höll på att försämrades i Madaya?
  15) Varför lättnad kampanjer stat tydligt att det finns mat men till ockerpriser priser?
  16) Om mat finns till ockerpriser, vem lagrar den? De som ockuperar Madaya dvs. terrorister eller SAA som befinner sig utanför Madaya utan kontroll över maten då den levererats av FN efter tillstånd från SAA?
  17) Om terroristerna lagrar maten som levererats av FN med tillstånd av den syriska regeringen, vem är är då ansvarig för eventuell senare svält?
  18) Mat till Madaya kommer från Damaskus som är en statligt kontrollerat område. Om den syriska regeringen är inriktad på att svälta sitt eget folk, eller de som är i opposition, varför skulle de tillåta att mat lämnar Damaskus och fraktas till Madaya?
  19) Den syriska regeringen anklagas för att bomba sitt eget folk gång på gång, varför, varför bomba man inte Madaya, utan istället skickar mat till byn och evakuerar terrorister som en del av en pågående Amnesty-uppgörelse?
  20) Varför publicerar vi bilder utan att kontrollera dem?
  21) Varför gör vi oss beroende av information från ”aktivister” och inte skickar reportrar till Madaya för att bevittna verkligheten?
  22) Varför, om folk har dött av svält, har inga namn släppts eller faktauppgifter presenterats?
  23) Varför, om vi vet att Kafarya och Foua är en del i de pågående förhandlingarna om amnesti och befrielse av civila från terroristernas belägring i Kafarya och Foua, får vi aldrig nämner dessa byar som har varit under äkta svält sedan mars 2015 och delvis under belägring och överfall sedan 2011?
  24) Varför skulle byn Madaya vara under belägring av SAA?
  25) Om byn är under belägring, hur länge har den pågått vilka händelser sammanfaller med belägringens start?
  26) Hur förhåller sig belägringen till de pågående förhandlingarna om amnesti?
  27) Är belägring en normal händelse i krig? Vilka andra belägringar finns i historien att jämföra med?
  28) Varför sörjer vi inte de 1700 liv som gått förlorade i Kafarya och Foua med samma intensitet som vi sörjer liv förlorade i Madaya, som vi inte kan bevisa har förlorats?
  29) Varför lyssnar vi inte till Röda Korset talesman när han säger Madaya hade tillräckligt med mat för 2 månader [levereras på 19 okt] eller att de nu har levererat tillräckligt med mat för 40.000 personer?
  30) Varför registrerar vi inte det faktum att samma Röda Kors-talesman uppgav tydligt att de har inga problem att komma in i regeringskontrollerade områden med undantag för Deir Ezzor, men de kan inte komma in i några ”moderata” rebellkontrollerade områden?
  31) Varför, om FSA är de erkända ”moderata rebellerna” arbetar de med Al Nusra [al-Qaida] och Ahrar al Sham [al-Qaida affiliate] i Madaya?
  32) Varför finns hundratals invånare i staden Madaya Rural Damaskus som flyr mot syriska arméns positioner och ber om att få bli evakueras till regeringskontrollerade områden?
  33) Vart går alla pengar som ges till de NGOs, alltså löst maskerade som icke-statliga organisationer?
  34) Varför fördömer vi innan vi har ställt de rätta frågorna?
  35) Varför diskuterar vi aldrig Nato-USA-GCC-israeliska belägringen av Syrien?
  36) Varför ljuger vi och fortsätter att ljuga även när sanningen stirrar oss rakt i ögonen?
  37) Hur sover vi om natten?

  Det är 100 år sedan första världskriget. Reportrar då belönades och adlades för sin tystnad och lydighet. På slaktandets kulmen, anförtrodde CP Scott – redaktör för Manchester Guardian – brittiske premiärministern David Lloyd George: ”Om folk verkligen visste [sanningen] skulle kriget stoppas i morgon, men de vet naturligtvis inte och kan inte veta.”

  Dags för dem att veta. ~ John Pilger

 5. Den dagen då FN gavs tillträde till staden, nu senast. Då tittade jag på SVTs nyhetssändning 16:00. Där var det en ung kvinna, upprörd, som vittnade om att det var absolut inte Assad eller syriska armen som skulle beskyllas, utan ”banditerna” som kommit att överta staden.

  I sändningen 18, 19:30 och 21 var hennes vittnesmål bortredigerat.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.