Nedanstående samtal mellan Max Blumenthal, Ben Norton och Pepe Escobar ger en inträngade bild av orsakerna till och verkan av kriget i Afghanistan. Inte minst de rent materiella grunderna, dragkampen om landets naturtillgångar och dess strategiska läge mellan östra Asien och den euroamerikanska atlantiska sfären. Här finns mineralerna alla suktar efter t ex, fast ännu ingen transportinfrastruktur. En gasledning genom Afghanistan från Centralasien till Europa är en strategisk nödvändighet för ”Väst” för att runda Ryssland t ex, men som ingen lyckats med hittills. Inte för inte kallas ibland Afghanistan för ”Pipelineistan”.

Pashtunernas stora gästfrihet gav under förra talibanstyret Usama bin Ladin skydd en tid, men talibanerna hade inget med terrordådet att göra.

Ta dig tid att lyssna på detta samtal:

Föregående artikelPRASHAD TO HARVEY: “YOU LIVE ON THE OTHER SIDE OF IMPERIALISM”
Nästa artikelHotet om ett krig mot Kina med kärnvapen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Stort tack till redaktören för denna länk! Ett mycket intressant samtal. Vi fick analyser och information av en helt annan kaliber och substans än vad någonsin svensk media erbjuder (denna och några andra bloggar undantagna). Pepe Escobar har jag sporadiskt läst sedan en tid, men Blumenthal och Norton var nya bekantskaper. Jag kommer att återbesöka rokfin.com och deras respektive kanaler.

  2. Upplysningsvis: Dessa intressanta engelskspråkiga artiklar, intervjuer, studio- eller videosamtal finns där ute i nätdjungeln. Att jag kan lägga ut dem här beror på att trogna och engagerade läsare hittar dem och tipsar mig. Jag letar aktivt mycket lite själv. Ta det därför som en uppmaning att skicka mig länkar till intressanta saker ni råkar träffa på där ute – ett utmärkt sätt att motarbeta den mediala enögdheten.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.